Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppojen aukiolot saattavat vapautua pian

Hallitus esittää, että aukioloa säätelevä laki purettaisiin

Talous
 
Kirsti Karttunen

Kaupat saavat jatkossa päättää aukiolostaan itse, jos hallituksen esitys asiasta toteutuu.

Tiistaina lausuntokierrokselle lähtenyt luonnos ehdottaa, että kauppojen ja parturi-kampaamojen aukioloa koskeva liikeaikalaki kumottaisiin. Kauppojen ja parturi-kampaamojen aukiolo vapautuu, eli ne voivat olla auki silloin kun itse haluavat.

Nykyisellään aukioloa säädellään poikkeusluvilla eli laki sanelee sen, milloin kaupat voivat olla auki. Esimerkiksi parturi-kampaamot ovat kritisoineet nykyistä menettelyä, jonka mukaan parturi-kampaamon täytyy hakea erillistä lupaa aluehallintovirastosta ollakseen auki esimerkiksi itsenäisyyspäivänä.

"Kuulostaa siltä, että hallituksen piti löytää sääntelyn purkuun jotain, mitä on helppo purkaa", sanoo Palvelualojen ammattiliiton Pamin puheenjohtaja Ann Selin.

Selinin mielestä hallituksen esityksessä on ristiriitoja.

"Yhtäältä se perustelee, että suuryksiköt eivät tekisi muutoksia, mutta lain purkaminen kuitenkin toisi lisää työtä. Jos ei mikään muuttuisi, niin miksi edes ryhtyä muutokseen?"

Suomen Yrittäjät teki kaupan ja hiusalan yrittäjille toukokuussa kyselyn, jossa enemmistö oli sitä mieltä, että aukiolorajoituksia voitaisiin purkaa.

"Itse asiassa pienyrittäjien näkemys tähän on muuttunut", sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoo.

Myös Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala pitää kauppojen aukioloaikojen vapauttamista järkevänä. Kaupan liiton kanta on, että rajoitetut aukioloajat ja sääntely ovat asioita, joista on päästävä eroon.

"Tarvitaan kaikki toimet, joilla voidaan saada Suomeen lisää kasvua ja työllisyyttä", Pekkala sanoo.

Pamin Selin sanoo toivovansa, että hallitus pohtisi, miten lain kumoaminen vaikuttaisi niiden ihmisten julkisiin palveluihin, joiden työajat voisivat muuttua.

"Sitä ei ehkä ole mietitty loppuun asti."

Kaupan liiton Pekkala arvioi, että nykyisessä menettelyssä kaupat ovat eriarvoisessa asemassa.

"Toivomme toki, että asia käsitellään rivakasti, mutta se on ministeriön, hallituksen ja eduskunnan asia, ei meidän."

Nykyisessä laissa oleva säännös pienyrittäjän oikeudesta viikoittaiseen vapaapäivään säilyy. Pienyrittäjä saa siis pitää viikossa yhden vapaapäivän, vaikka kauppakeskuksen vuokrasopimuksen mukaan liike olisi pidettävä auki päivittäin.

Selin sanoo, että nykyinen laki olisi ollut kokonaisuudessaan riittävä.

"Paine on koskenut poikkeuslupaa, joten koko lain purkaminen kuulostaa dramaattiselta."

Kaupan liiton Pekkala uskoo oikeuden yksittäiseen vapaapäivään olevan pienyrittäjien kannalta järkevä ratkaisu.

"Ei siihen ole mitään huomauttamista."

Yrittäjien Järventaus kertoo, että on yrittäjiä, joiden on lakisääteisestä mahdollisuudesta huolimatta vaikeaa pitää viikoittainen vapaapäivä. Esimerkiksi ylityökorvaukset voivat olla pienyrittäjälle asia, joka muodostuu ongelmaksi vapaapäivän pitämiselle.

"Tämän takia paikallisen sopimisen mahdollisuus olisi tärkeä. Yrittäjä voisi yhdessä työntekijän kanssa sopia, voidaanko olla auki vai ei. Mutta on tärkeää, että oikeus vapaapäivään säilyy."

Lausuntopyynnöt esitysluonnokseen on pyydetty syyskuun 21. päivään mennessä.

"Koska asiasta on linjaus hallitusohjelmassa, uskoisin, että tavoitteena on saada muutos voimaan nopeasti. Vuodenvaihde on varmasti aikaisin ajankohta, mihin mennessä laki voisi ehtiä voimaan", sanoo kaupallinen neuvos Tomi Lounema työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat