Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lontoossa asiakkaat karttavat nyt riskejä

Talous
 
conor o'leary
Zia Bharwani näki Kiinan talouden kukoistuksen, nyt Kiinan epävarmuus heijastuu koti-Lontooseenkin.
Zia Bharwani näki Kiinan talouden kukoistuksen, nyt Kiinan epävarmuus heijastuu koti-Lontooseenkin. Kuva: conor o'leary

Lontoon Cityä piiskasi tiistaina sade, mutta meklareiden, sijoittajien ja pankkiirien toimistoissa oli tätä aurinkoisemmat tunnelmat. Lontoon pörssin osakekurssit ponnahtivat tiistaina taas nousuun, kun Kiinan keskuspankki kertoi uusista toimista talouskasvun tukemiseksi.

Lontoon City on Euroopan tärkein finanssikeskus, ja sen tunnelmat heijastuvat laajalle. Mustaa maanantaita ei kuitenkaan – ainakaan tällä kertaa – seurannut yhtä synkeä tiistai. Työntekijät ehtivät roikkua lounasaikaan jopa pubeissa. Tuopit tekivät tavalliseen tapaan kauppansa, ja moni otti toisenkin.

Osakekurssien heilahtelua on seurannut tarkkaan myös Zia Bharwani, joka työskentelee CAE-teknologiayhtiössä aivan Lontoon pörssin kupeessa. Yksi CAE:n painopistealueista on juuri finanssiyhtiöiden tekniikka.

"Pankkiiriliikkeillä on suuri määrä dataa, joka pitää analysoida hyvin nopeasti. Voittojen tekeminen on kiinni sekunneista, joten huipputekniikka on tärkeää", Bharwani kertoo.

Huipputekniikasta huolimatta harva pystyy ennustamaan maanantain kaltaisia kaikkialle maailmaan ulottuvia romahduksia. Kurssisyöksy tuntuu tulevan kerta toisen jälkeen puskasta.

"Lisääntyvä epävarmuus näkyy sitten kaikkien bisneksessä, ei vain osakemeklarien tuloksissa", hän sanoo.

Bharwani työskenteli neljä vuotta sitten Kiinassa vuoden verran. Ison teollisuuskaupungin Guangzhoun tahti oli kiivas.

"Tehtaita nousi kuin sieniä sateella, eikä kasvua tuntunut jarruttavan mikään."

Sen jälkeen Kiinankin talous on alkanut hidastua. Seuraukset tuntuvat Yhdysvalloissa, Euroopassa, Lontoon Cityssä – ja Bharwanin työpaikalla, kun finanssiyhtiötkin alkavat olla entistä arempia sijoittamaan.

"Asiakkaat ovat alkaneet käydä jälleen varovaisemmiksi nyt, kun kasvu Lontoossa pääsi vihdoin vauhtiin. Riskejä ei haluta ottaa."

Tiistai antoi osalle sijoittajista tilaisuuden päästä omille maanantain tappioiden jälkeen. Esimerkiksi vakuutusalalle maanantain kuohunnat eivät edes yltäneet.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat