Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömien määrä on jo yli 380 000

Heinäkuussa te-toimistoissa oli työttömiä työnhakijoita noin 30 000 enemmän kuin vuosi sitten

Talous
 

Tiistaina julkistetut heinäkuun työttömyysluvut ovat enimmäkseen synkkää luettavaa, vaikka myös avointen työpaikkojen määrä kasvoi vuoden takaisesta.

Kaikkiaan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli kuun lopussa 381 600 työtöntä työnhakijaa, joten luvussa on 31 200 hengen kasvu verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Työttömien määrä kasvoi eniten Uudellamaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa.

Niin sanotusta kohtaanto-ongelmasta kertoo se, että uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin toimistoihin heinäkuun aikana 33 000 eli yli 1 000 enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa.

Kaikkiaan työpaikkoja oli tarjolla 61 200, mikä on 5 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan heinäkuun työttömyysaste oli 8,4 prosenttia. Edellisvuoden heinäkuussa se oli 7 prosenttia. Toukokuussa vastaava aste oli yli 10 prosenttia, mutta tilanne ei tuolloin ollut huonompi kuin nytkään.

"Opiskelijat tulevat yleensä toukokuussa työmarkkinoille, mikä tuo piikin kevään lukuihin", huomauttaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Tuomas Remes.

Työttömyysasteen trendiluku eli kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettu työttömyysaste hätyytteli heinäkuussakin 10:tä prosenttia.

Työllisyysaste oli nyt 70,7 prosenttia eli puoli prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten.

Alle 25-vuotiaita työttömiä oli nyt yhteensä 57 000, noin 5 000 enemmän kuin vuosi sitten. Nuorten työttömyyksistä suurempi osa kesti nyt yli kolme kuukautta kuin viime vuoden alkupuolella.

Myös pitkäaikaistyöttömien ja yli 50-vuotiaiden työttömien määrä jatkoi kasvuaan.

Tutkimusjohtaja Heikki Räisänen työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM) on erityisen huolissaan siitä, että yhä useampien työttömyysjaksot toistuvat ja kestävät pidempään. Siten työllistyminen vaikeutuu, vaikka talous elpyisi.

"Työvoima on tavaraa, joka pilaantuu helposti, kun esimerkiksi osaaminen vanhenee", Räisänen kuvailee.

Yli vuoden työttömänä olleiden määrä on ollut koko vuoden yli 100 000. Vaikeasti työllistyviä eli toistuvasti työttömiksi joutuvia on Räisäsen mukaan vielä enemmän, jo yli 200 000. TEM:n ennusteissa tänä vuonna tuskin päästään alle 350 000 työttömän yhteismäärän.

Tiistaina TEM ja Kuntaliitto esittelivät tiedotustilaisuudessa uusia tehokeinoja työttömyyden hoitoon. Oikeus- ja työministeri Jari Lindstömin (ps) mukaan te-toimistoihin on luvassa digitalisaatiota, kun käyttöön tulee julkisen ja yksityisen työnvälityksen kattava hakukone.

Vuoden loppuun mennessä valmistuu myös selvitys siitä, miten vaikeimmin työllistyneiden palveluita voimavaroineen siirretään kuntien vastuulle. Tarkoitus on edetä kokeiluin, jos siirtoon päädytään.

Myös yksityisiä työvoimapalveluita on ministerin mukaan määrä hyödyntää enemmän. Luvassa on sopimusperusteista ja ostopalveluihin perustuvaa yhteistyötä yksityisten yritysten ja ammattiliittojen kanssa.

Aku Häyrynen Lehtikuva
Heikki Räisänen
Heikki Räisänen
Aku Häyrynen Lehtikuva
Jari Lindström
Jari Lindström
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat