Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan romahdus uhkaa Suomeakin – Mitä jos uusi lama iskee?

Kiinan talousvaikeudet heijastuvat koko maailmaan – myös Suomeen

Talous
 
Kiinan pörssiromahdus selitettynä minuutissa
Kiinan pörssiromahdus selitettynä minuutissa
Video selittää, mistä Kiinan pörssin alamäki johtuu. Toimittaja ja leikkaaja: Hannes Nissinen.

Kiinan pörssiromahduksesta ei tarvitsisi olla huolissaan, ellei se kertoisi siitä, että jotain on syvemmin vialla Kiinan taloudessa. Ja jos Kiina talouskone alkaa yskiä kunnolla, pian yskii koko maailma.

Se olisi Suomen taloudelle murhaava uutinen.

Kiina on maailman toiseksi suurin kansantalous. On suorastaan pelottavaa, että tiedot talouden todellisesta tilasta ovat hyvin hataria.

Se näkyy nyt muun muassa pörssien levottomuutena.

Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius kuvasi HS:ssa (25. 8.) Kiinaa mustaksi laatikoksi. Virallisiin tilastoihin ei voi luottaa, kaikkia relevantteja tietoja ei edes koota ja hallinto on toimissaan arvaamaton.

Suzanne Plunkett / Reuters
Tiistaina Kiina laski jälleen ohjauskorkoja. Riskienhallinnan asiantuntija seurasi tilannetta Lontoossa.
Tiistaina Kiina laski jälleen ohjauskorkoja. Riskienhallinnan asiantuntija seurasi tilannetta Lontoossa.

Kiinan hallinto on luvannut, että talous kasvaa yhä tänäkin vuonna seitsemän prosentin vauhtia. Yhä harvempi uskoo, että näin todella on.

Talouslehti Wall Street Journal keräsi Kiinan eri hallinnonaloilta tilastoja, jotka kuvastavat talouden todellista aktiviteettia. Tilastot kertovat, että Kiinan sähkönkulutuksen kasvu on pysähtynyt tänä vuonna ja kulutus on joinain kuukausina jopa supistunut selvästi.

Myytyjen henkilöautojen määrä, jota voi pitää hyvänä yksityisen kulutuksen mittarina, on sekin pysähtynyt viime vuoden lukemiin ja on ehkä jopa supistumaan päin.

Rautateillä kuljetetun rahdin määrä on supistunut vuoden 2009 tasolle. Ristiriita virallisten kasvulukujen ja talouden todellisuuden välillä alkaa siis olla räikeä.

Keskushallintokin on selvästi yhä huolestuneempi tilanteesta. Kiina on elokuun aikana devalvoinut valuuttaansa yuania ja tiistaina se myös laski jälleen ohjauskorkoja.

Mikä Kiinassa sitten mättää? Pitkän vientimenestyksen ansiosta Kiinalla on säästössä valtava kasa dollareita, joilla se voisi elvyttää taloutta.

Talouden normaalit lainalaisuudet pätevät kuitenkin Kiinaankin. Takavuosien kasvuluvuista liian suuri osa on ollut epätervettä velkarahalla pullistettua pöhinää. Valtiojohtoinen rahan syytäminen huonoihin investointeihin on velkaannuttanut kotitaloudet, yritykset ja paikallishallinnon. Kiinaan on rakennettu asuinalueita, joilla kenelläkään ei ole varaa asua ja liikekiinteistöjä, joille ei ole tarvetta.

Valtio voi toki elvyttää yhä uusilla rakennushankkeilla, mutta pahimmillaan se vain potkii talouden kuplia eteenpäin.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä arvioi tiistaina HSTV:n keskustelussa, ettei Kiina vielä nykytietojen valossa ole pysäyttämässä koko maailmantalouden kasvua. Riskit ovat kuitenkin kasvaneet.

Kiina on ollut 15 viime vuotta maailman raaka-ainesyöppö. Kun öljyn ja metallien kysyntä Kiinassa on pienentynyt, niiden hinnat ovat laskeneet. Tämä tuottaa vaikeuksia raaka-aineita tuottaville kehittyville talouksille, joista etenkin Brasilialla ja Venäjällä on lisäksi isoja rakenteellisia ongelmia vaivoinaan. Venäjälle öljyn hinnan putoaminen alimmilleen sitten finanssikriisin on vakava isku.

Euroalueella kasvu on vihdoin elpynyt runsaan prosentin vauhtiin, mutta kehittyvien maiden ongelmat näkyvät myös eurooppalaisten tuotteiden viennissä. Raaka-aineiden hintojen lasku vaikuttaa kaiken lisäksi hintoja alentavasti Euroopassa, joka jo nyt painiskelee nollainflaation ja lievän deflaation rajamailla.

Yhdysvallat on onnistunut toipumaan finanssikriisin jälkeisestä lamasta. Talouskasvu on ollut viime vuodet 2,5 prosentin tuntumassa. Kasvu jatkunee vielä ensi vuonna, mutta entä sen jälkeen? Euroopan kannalta on ollut huolestuttavaa, ettei Yhdysvaltojen kasvu ole vetänyt edes vuosia jatkuessaan Eurooppaa kunnolla mukanaan.

Mitä tämä tarkoittaa Suomelle? Suomen talous ei ole toipunut vuonna 2008 alkaneesta kurjuudesta juuri lainkaan. Vuosi 2011 oli vähän parempi, mutta sen jälkeen Suomi painui uudelleen jo neljä vuotta kestäneeseen taantumaan.

Suomen talous ei ole pärjännyt, vaikka tärkeistä vientimarkkinoista Ruotsin ja Saksan talouksilla on mennyt ihan hyvin. Alkuvuonna vienti Saksaan tosin kasvoi. Ruotsin ja Venäjän vienti sen sijaan hiipui entisestään.

Merkit eivät näytä hyviltä. Jos Yhdysvaltojen nousukausi vähitellen hiipuu ja Kiinankin kasvu heikkenee, maailmantalouden veturit ovat vähissä. Euroopan orastava kasvu voi taas tyssätä, eikä öljyn halpenemisen kurittama Venäjäkään toipuisi ongelmistaan.

Viime aikoina julkistetut talousennusteet ensi vuodelle ovat varovaisia. Viennin piristymisen myötä Suomen talous voisi ehkä kasvaa hitusen. Alkuviikon uutisten valossa nämäkin arviot alkavat näyttää hyvin epävarmoilta. Voi olla, että Suomi käy vuodenvaihteessa viidenteen peräkkäiseen taantumavuoteen.

HSTV:n studiokeskustelu: Onko Kiina jättimäinen Kreikka?
HSTV:n studiokeskustelu: Onko Kiina jättimäinen Kreikka?
Kiinalta on opittu odottamaan, että sen talous täyttää valtion asettamat kasvutavoitteet – tavalla tai toisella. Kiinan talouslukujen taustoista on kuitenkin vaihtelevasti tietoa. Onko Kiina mahdollisesti jättimäinen Kreikka? HS:n taloustoimittaja Anni Lassilan vieraana HSTV:n suorassa keskustelussa eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

HSTV:n studiokeskustelu: Viekö Kiina maailmatalouden lamaan?
HSTV:n studiokeskustelu: Viekö Kiina maailmatalouden lamaan?
Shanghain pörssin lähes yhdeksän prosentin romahdus maanantaina jatkui tiistaina vielä seitsemän prosentin syöksyllä. Miksi markkinat ovat myllerryksessä? HS:n taloustoimittaja Anni Lassilan vieraana HSTV:n suorassa keskustelussa eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat