Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omakotitalojen rakentaminen on hyytynyt historiallisiin pohjalukemiin

Rakentaminen keskittyy yhä enemmän pieniin kerrostaloasuntoihin

Talous
 
Kimmo Taskinen / HS
Alkuvuoden perusteella uusien pientalojen aloitusten määrä voi jäädä alle 6 000:een.
Alkuvuoden perusteella uusien pientalojen aloitusten määrä voi jäädä alle 6 000:een. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Suomalaisen asumisen murros etenee kovaa vauhtia, kertovat Tilastokeskuksen keskiviikkona julkistamat tiedot.

Rakentamisen kuva kokonaisuutena on yhä vaisu – jopa surkea – mutta pienten kerrostaloasuntojen rakentaminen kiihtyy.

Omakotitalojen rakentaminen puolestaan on hyytynyt historiallisiin pohjalukemiin. Alkuvuoden perusteella uusien pientalojen aloitusten määrä voi jäädä alle 6 000:een. Vielä viime vuosikymmenen puolivälissä pientaloja alettiin rakentaa vuosittain yli 16 000.

"Ihmiset haluavat kerrostaloihin, keskustaan, hyvin suunniteltuihin pieniin asuntoihin. Ne voivat olla kaksioita, kolmioita, neliöitä, mutta varsin tiukkoihin neliöihin ollaan valmiita mahtumaan. Tämä on ollut trendi jo pari vuotta", sanoo rakennusyhtiö YIT:n toimitusjohtaja Kari Kauniskangas.

YIT:n viime vuonna aloitettujen asuntojen keskipinta-ala oli kymmenen neliötä pienempi kuin sitä edellisenä vuotena.

Osittain tämä selittyy sillä, että YIT on lähes lopettanut huonosti kaupaksi käyvien rivitalojen rakentamisen. Rivitaloasunnot ovat kerrostaloasuntoja suurempia. Toinen selitys on kerrostaloasuntojen koon pienentäminen.

Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen vahvistaa, että asuntojen pieneneminen on selvä suuntaus.

Pakarisen mukaan selityksenä on sijoittajien kysyntä. Kun kuluttajien kysyntä uusille asunnoille on yhä vähäinen, monet uudet taloprojektit tehdään asuntoihin sijoittaville yhtiöille ja rahastoille.

"Sijoittajat eivät omakotitaloja tai isoja rivitaloasuntoja halua, joten silloin tehdään pieniä asuntoja", Pakarinen sanoo.

Tilastokeskus julkaisi keskiviikkona tiedot uusista rakennusluvista ja aloitetuista rakennusprojekteista. Molemmat laskivat selvästi vuoden takaisesta.

Aloitettujen rakennusten määrä on jo laskenut pienemmäksi kuin vuoden 2009 pohjalukemissa, kun mittarina käytetään kuutiometrejä. "Uudisrakentamisen kuva on edelleen aika heikko. Rakennusluvat vähenevät neljättä vuotta", Pakarinen sanoo.

Pakarisen mukaan asuinrakentaminen saattaa ensi vuonna vilkastua, mutta ei paljon. Ongelmana on Suomen yleinen heikko taloustilanne, joka määrittää vahvasti rakentamisprojektien käynnistymistä.

Rakennusala seuraa usein yleistä suhdannekehitystä jälkijunassa. Suhdanteen parannuttua voi mennä vielä vuosi siihen, että ihmiset uskaltautuvat tekemään asunnon kokoisia sijoituspäätöksiä.

Pientalojen osalta pudotus on ollut niin roima, että pohjan on pakko tulla pian vastaan. "Kentällä on sellainen odotus, että hirveästi ei voi enää alaspäin olla menossa", Pakarinen sanoo.

Pientä vetoapua rakennusalalle on luvassa isoista alueellisista liikerakentamisen projekteista. Sellaisia ovat muun muassa Helsingissä Kalasataman ja Pasilan keskukset, Äänekosken uusi sellutehdas ja Tampereen Ratinan kauppakeskus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat