Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Suomalaisyritykset valittavat liikaa"

Finlaysonin Jukka Kurttila osallistui HS:n Taloudenpuolustuskurssille

Talous
 
Tuotanto Suomessa voi olla yrityksille mahdotonta
Tuotanto Suomessa voi olla yrityksille mahdotonta
Finlaysonin toimitusjohtajan Jukka Kurttila mukaan Suomessa on aivan liian kallista valmistaa lakanoita. HS:n ja Aalto-yliopiston Taloudenpuolustuskurssilla pohdittiin, mitkä asiat vaikuttavat yritysten tuotantopäätöksiin. Kuvaus: Esa Syväkuru

Tekstiiliyhtiö Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila on kyllästynyt keskusteluun kustannuskilpailukyvystä, sääntelystä ja byrokratiasta.

"Olen ollut viisitoista vuotta yrittäjänä enkä ole kokenut näitä asioita koskaan ongelmaksi. En ole ikinä kokenut tarvitsevani valtiota apuun yrittäjäkuvioihini", Kurttila sanoo.

"Poliitikkojen täytyy vain pitää suomalaiset onnellisina. Kyllä yritykset hoitavat asiansa, jos toimintaolosuhteet ovat vakaat. Mutta eihän valtio voi ottaa roolia liian operatiivisissa asioissa, kuten vienninedistämisessä."

Kurttilan mielestä vuosien taantuma on antanut yrityksille tekosyyn paeta omaa vastuutaan tuotteiden kehittämisessä.

Finlayson on onnistunut kääntämään pitkään supistuneen liikevaihtonsa kovaan kasvuun. Kurttilan mukaan se johtuu siitä, että yhtiö on tehnyt uusia tuotteita, panostanut designiin ja lähtenyt kansainvälistymään.

"Suomalaisyritykset valittavat liikaa. Suurin käyttämätön luonnonvara tällä hetkellä on rohkeus, täällä vallitsee pelon kulttuuri."

Kurttila valittelee, miten monen yrityksen strategia painottuu kannattavuuden parantamiseen, kustannusten leikkaamiseen ja halvemmalla tekemiseen.

"Minulle yrittäjänä kaikista tärkeintä on pohtia, miten saada ylärivi kasvamaan. Sitä kautta syntyvät ne kilpailuedut ja erottuvuustekijät, joilla voitetaan markkinat."

Kimmo Räisänen
Jukka Kurttila on kääntänyt Finlaysonin suunnan nousuun.
Jukka Kurttila on kääntänyt Finlaysonin suunnan nousuun.

Kurttila osallistui keskiviikkona Helsingin Sanomien ja Aalto EE:n järjestämälle Taloudenpuolustuskurssille. Aalto EE on Aalto-yliopiston omistama liikkeenjohdon kehittämispalveluja tarjoava yritys.

Kaksipäiväisessä tapahtumassa on paikalla lähes sata kansanedustajaa, yritysten edustajia sekä talousasiantuntijoita Aallosta. Kurssin tarkoitus on auttaa kansanedustajia hahmottamaan, mihin kysymyksiin heidän pitäisi tarttua, jotta suomalaisyritykset pärjäisivät paremmin.

Kurttila oli paikalla puhumassa siitä, mitkä tekijät vaikuttavat yritysten tuotantopäätöksiin. Lavalla olivat myös SAK:n pääekonomisti Olli Koski, idänkauppaa edistävän East Officen toimitusjohtaja Raimo Valo sekä Aallon professori Riitta Kosonen.

Finlaysonin tuotanto on siirretty ulkomaille, esimerkiksi Turkkiin, jo viisitoista vuotta sitten.

"Ei tällainen Euroopan peränurkassa oleva bajamaja voi käydä vastustamaan globalisaatiota. Tilanne on eri vaikka elintarviketeollisuudessa, ei maitoa voi oikein Turkista tänne raahata", Kurttila pohtii.

"Mutta meillä on neljäkymmentä kilpailijaa. Jos pussilakanat tehtäisiin täällä, niille tulisi hintaa 150 euroa. Olisimme konkurssissa puolessa vuodessa."

Kurttilan mielestä Suomessa pitäisi käydä laajempaa keskustelua siitä, kuinka järkevää tuotannon pitäminen kotimaassa on.

Finlaysonin arvonmuodostuksesta vain 10 prosenttia tulee tuotannosta. Täällä pitäisi ottaa mallia ruotsalaisten asenteesta, Kurttila sanoo.

"Ikea ei valmista siellä käytännössä mitään, mutta pääkonttori, suunnittelu ja muu löytyy kaikki Ruotsista. Siellä ollaan yhtiöstä todella ylpeitä. Meidän pitää lopettaa tällainen impivaaralainen ajattelu. Itse koen olevani hirveän isänmaallinen, koska annan yli sadalle ihmiselle töitä, unelmia ja mahdollisuuden elää hyvää elämää."

Sixten Korkman: Suomea uhkaa yhteiskunnallinen katastrofi, jos taloutta ei saada kuntoon
Sixten Korkman: Suomea uhkaa yhteiskunnallinen katastrofi, jos taloutta ei saada kuntoon
Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman esittelee kymmenen Suomen talouden peruskiveä. Niille yritysten menestyskin pohjautuu. Kuvaus: Esa Syväkuru
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat