Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajien tarpeet sanelevat kauppojen aukioloja

Aukiolojen vapauttaminen voisi lisätä ostosten suunnittelemattomuutta

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Helsinkiläinen Kari Haakana käy säännöllisesti Ruoholahden S-marketissa. Hänen mielestään on hankalaa, että kauppa menee lauantaisin kiinni iltakuudelta.
Helsinkiläinen Kari Haakana käy säännöllisesti Ruoholahden S-marketissa. Hänen mielestään on hankalaa, että kauppa menee lauantaisin kiinni iltakuudelta. Kuva: Juhani Niiranen HS

Helsinkiläinen Kari Haakana hoitaa ruokaostoksensa Ruoholahden S-marketissa.

"Kauppa on auki yhdeksään asti illalla, mutta hyvin usein minulla olisi asiaa tänne sen jälkeen", Haakana sanoo.

Tästä on kyse

Pienten kauppojen aukioloajat vapautuivat vuonna 2009.

Tuolloin lakimuutos salli pienten kauppojen ympärivuorokautisen aukiolon juhlapyhiä lukuun ottamatta. Myös sunnuntain aukiolot laajenivat.

Nyt hallitus esittää aukioloa säätelevän lain purkamista.

Kaupat saavat jatkossa päättää aukiolostaan itse, mikäli hallituksen esitys asiasta toteutuu. Haakana suhtautuu aukioloaikojen vapautukseen myönteisesti.

Tiistaina lausuntokierrokselle lähtenyt luonnos ehdottaa, että kauppojen ja parturi-kampaamojen aukioloa koskeva liikeaikalaki kumottaisiin. Kauppojen ja parturi-kampaamojen aukiolo vapautuu eli ne voivat lain puolesta olla auki silloin, kun itse haluavat.

"Kaikki vapaaksi vaan. Silloin voin mennä kauppaan, milloin huvittaa. Kauppojen täytyy saada päättää itse", Haakana sanoo.

Haakana kertoo, että hänellä on tarvetta ruokaostoksille lauantai-iltaisin.

"Tuntuu hankalalta organisoida elämääni sen mukaan, että tämä kauppa menee lauantaina kuudelta kiinni. Aina keksin jotain asiaa kauppaan kuuden jälkeen", hän sanoo.

Tutkimusyhtiö Nielsenin mukaan suomalaisten kuluttajien keskuudessa suosituin aika päivittäistavaraostosten tekemiselle on lauantaisin kello 11–14 välillä.

Myös kilpailu- ja kuluttajaviraston teettämän tutkimuksen mukaan arjen ja viikonlopun ostoskäyttäytymisessä on paljon eroja.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimuspäällikkö Anu Raijas arvioi, että mitä enemmän aukioloaikoja vapautetaan, sitä laajemmalle skaalalle kuluttajan asiointi siirtyy.

"Tällä tarkoitan sitä, että jos ei ole pakko hoitaa kaikkia ostoksia lauantaipäivänä, asioinnin voi suunnitella eri tavalla", Raijas sanoo.

"Ostoksien tekemisen suunnittelemattomuus lisääntyy", hän arvioi.

SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine arvioi, että suurin osa kuluttajista hoitaa ruokaostoksensa loppuviikosta, perjantaina ja lauantaina.

"Perjantaina työt loppuvat, mutta myös sunnuntai on suosittu kauppapäivä. Ihmisillä on viikonloppuisin enemmän aikaa keskittyä ostoksiin", Laine sanoo.

Kaupan liiton vuonna 2012 teettämän kyselytutkimuksen mukaan 68 prosenttia vastanneista arvioi pidennettyjen aukioloaikojen helpottavan ja antavan lisää joustoa arjen järjestämiseen.

Laine arvioi, että suomalaiset kuluttajat ovat valmiita joustavampaan malliin.

"Maailmalla on esimerkkejä erilaisista aukioloajoista. Suomessa aukioloaika riippuu paljon siitä, missä päin Suomea ollaan ja millaisia tarpeita siellä on. Lakialoite on hyvä asia, koska se koskettaa tämän ajan haasteita ja katsoo tulevaisuuteen. Ihmisillä on yksilöllisiä rytmejä ja kilpailu lisääntyy verkkokaupankin myötä. Tämä vastaa ajan haasteeseen, koska kuluttajien vapaus valita lisääntyy."

Myös Raijas uskoo, että vapaammat aukioloajat toisivat erityisesti esiin ihmisten yksilöllisiä tarpeita.

"Uskon, että vapaat aukioloajat toteutuisivat ennen kaikkea suurimmissa kaupungeissa, joissa elämäntyyli on erilainen. Kaupungissa asuu esimerkiksi paljon nuoria ja sinkkuja. 24 tuntia vuorokaudessa auki olevassa kaupassa varmasti riittää asiakkaita."

Laineen mukaan aukiololainsäädännöllä on ollut paljon vaikutusta siihen, minkä kokoisia kauppoja Suomeen on rakennettu.

"Aukiololainsäädäntö on johtanut Suomessa keinotekoisiin myymäläkokoihin. Tämä ehkä helpottaa paineita siihen suuntaan. Jatkossa voidaan tehdä kysyntään sopivia kauppoja."

Helsinkiläinen Leena Hela arvioi, että kauppojen aukioajat voisivat pysyä ennallaan.

"En haluaisi muutenkaan tehdä ostoksia yhdeksän jälkeen illalla. Mutta toki on sellaisia ihmisiä, jotka hyötyisivät muutoksesta", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat