Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouden käsitteet ovat menneet sekaisin

Työn tuottavuus ja kustannuskilpailukyky tarkoittavat eri asiaa

Talous
 

Poliitikot ovat sekoittaneet yhteiskuntasopimuksesta puhuessaan kaksi eri asiaa: kustannuskilpailukyvyn parantamisen ja työn tuottavuuden parantamisen.

Hallitus on puhunut synonyymeinä "tuottavuusloikasta" ja "kilpailukyvyn parantamisesta", vaikka ne tarkoittavat eri asioita.

Kansakunnan kilpailukyky ja yritysten kustannuskilpailukyky ovat myös kaksi eri asiaa. Kun poliitikot puhuvat Suomen kilpailukyvystä, he tarkoittavat yleensä yritysten kustannuskilpailukykyä.

Taloustieteessä kansakunnan kilpailukyky tarkoittaa kykyä tuottaa hyvinvointia kansalaisilleen. Kansankunnan kilpailukykyyn vaikuttavat koulutus, terveys- ja sosiaalipalvelut, eliniänodote, oikeusvaltion toteutuminen, vähäinen korruptio, infrastruktuuri sekä tutkimus- ja tuotekehityksen julkinen rahoitus. Suomen kilpailukyky on World Economic Forumin mukaan maailman neljänneksi paras. Suomea edellä ovat Sveitsi, Singapore ja Yhdysvallat.

Kustannuskilpailukyky tarkoittaa yritysten menestystä kansainvälisessä kilpailussa. Kustannuskilpailukykyyn vaikuttavat esimerkiksi työn hinta, energian ja muiden välituotteiden hinnat, valuuttakurssi ja verotus. Välituotteet ovat tuotteita, joita tarvitaan lopputuotteen valmistamiseksi.

Jos yritysten kustannuskilpailukykyä parannetaan työaikaa pidentämällä eli palkkoja supistamalla, yritykset voivat myydä tuotteittaan halvemmalla. Seurauksena on yritysten kustannuskilpailukyvyn paraneminen ainakin tilapäisesti, mutta se ei tarkoita työn tuottavuuden paranemista.

Kustannuskilpailukyvyn keskeinen mittari on yksikkötyökustannus. Se lasketaan jakamalla työvoimakustannukset tuotannon määrällä. Yksikkötyökustannusten supistaminen tarkoittaa parempaa kustannuskilpailukykyä.

Työn tuottavuus liittyy läheisesti kustannuskilpailukykyyn, mutta on sittenkin eri asia. Sillä tarkoitetaan tuotannon määrää työpanosta kohden.

Kansantalouden tasolla työn tuottavuus lasketaan jakamalla bruttokansantuotteen määrä tehdyillä työtunneilla. Työn tuottavuus mittaa siis työn tehokkuutta. Jos työn tuottavuus on riittävän hyvä, yrityksillä on varaa maksaa hyviä palkkoja ja säilyttää kustannuskilpailukykynsä.

Suomen ongelmat eivät johdu työn vähäisestä määrästä vaan työn heikosta tuottavuudesta. Pitkällä aikavälillä talouskasvu ja hyvinvoinnin lisääntyminen perustuvat työn tuottavuuden paranemiseen.

Työn tuottavuutta voidaan parantaa yrityksissä innovaatioilla, joilla voidaan luoda asiakkaille arvokkaimpia tuotteita. Lisäksi työn tuottavuutta voidaan parantaa työskentelytapoja muuttamalla. Esimerkiksi liukuhihnatyö oli aikoinaan keksintö, joka paransi merkittävästi työn tuottavuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat