Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia nousi jälleen Suomen talouden vahvistajaksi

Yhtiön vaikutus Suomen bruttokansantuotteeseen on 0,5 prosenttiyksikköä

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Nokian pääkonttori on ollut keväästä 2014 Espoossa Karakalliossa. Yhtiö muutti sinne myytyään puhelinliiketoimintansa ohjelmistoyhtiö Microsoftille.
Nokian pääkonttori on ollut keväästä 2014 Espoossa Karakalliossa. Yhtiö muutti sinne myytyään puhelinliiketoimintansa ohjelmistoyhtiö Microsoftille. Kuva: Juhani Niiranen HS

Verkkolaitteita valmistavan Nokian vaikutus Suomen bruttokansantuotteeseen on kasvanut, ilmenee Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tekemästä selvityksestä.

Yhtiön vaikutus bruttokansantuotteeseen oli + 0,5 prosenttiyksikköä viime vuonna . Suomen bruttokansantuote supistui viime vuonna 0,4 prosenttia. Ilman Nokian tuomaa arvonlisää, bruttokansantuote olisi vähentynyt 0,9 prosenttia.

"Nokian vaikutus bruttokansantuotteeseen on kasvanut, koska yhtiön kannattavuus on parantunut. Kannattavuuden romahtamisen takia vuosina 2011 ja 2012 Nokian vaikutus bruttokansantuotteen oli negatiivinen", sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

Toisin sanoen Nokian vaikeudet osaltaan kiihdyttivät kokonaistuotannon eli bruttokansantuotteen vähenemistä vuosina 2009, 2011 ja 2012. Vuodesta 2013 Nokia on osaltaan hidastunut bruttokansantuotteen supistumista.

Parhaimmillaan, vuonna 2000, Nokia lisäsi Suomen bruttokansantuotetta 2,4 prosenttiyksiköllä.

Jos Nokian liiketoiminta olisi yhtä kannattavaa kuin 15 vuotta sitten ja sillä olisi työpaikkoja Suomessa yhtä paljon, Suomen talous kasvaisi vakaasti.

Vuosina 2011–2012 Nokian vaikeudet puhelinliiketoiminnassa kärjistyivät. Sen jälkeen yhtiö onnistui parantamaan kannattavuutta tilapäisesti suurilla työpaikkojen vähennyksillä ja uusien Lumia-puhelimien tuottamalla kysynnän lisäyksellä.

Sittemmin tappiollisen puhelinliiketoiminnan myynti on myös parantanut yhtiön kannattavuutta samaan aikaan kuin yhtiön nykyinen liiketoiminta on kehittynyt suotuisasti.

Kannattavuuden parantuminen perustuu Nokian myymien tuotteiden ja palveluiden jalostusarvon kasvamiseen.

Jalostusaste eli arvonlisä lasketaan vähentämällä liikevaihdosta välituotteet. Välituotteita ovat esimerkiksi puhelimien komponentit, joita tarvitaan lopputuotteen eli myytävän puhelimen valmistamiseksi.

Nokian puhelinliiketoiminta oli ainutlaatuinen menestystarina Suomen historiassa. Puhelimien jalostusarvo oli niin suuri, että niitä kannatti valmistaa verraten suurten työvoimakustannusten Suomessa.

Yhtiön kesällä 2012 lakkauttama Salon-tehdas oli viimeinen matkapuhelintehdas Länsi-Euroopassa, sillä alan tuotantoa siirrettiin 2000-luvun alusta lähtien Aasiaan.

Nokian puhelinliiketoiminnan romahdus oli kuitenkin hyvin nopea. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan vuonna 2008 Nokian osuus Suomen bruttokansantuotteesta oli 2,8 prosenttia, mutta vuonna 2012 enää 0,2 prosenttia.

"Suomessa ajatellaan usein, että vaikeuksissa olevien yritysten pitäisi vain karsia kuluja. Ajattelua pitäisi muuttaa enemmän siihen, miten jalostusarvoa saadaan kasvatettua. Se lisäisi työn tuottavuutta", Ali-Yrkkö sanoo.

Nokian menestyksen voi pelkistää siihen, että yhtiö valmisti valtavia määriä puhelimia erittäin tehokkaasti. Kysymys on mittakaavaedusta: tuotannon kasvaessa keskimääräiset kustannukset pienenevät.

Puhelimien myynnin jälkeen yhtiö on keskittänyt liiketoimintaa voimakkaasti verkkolaiteisiin ja -palveluihin.

"Suomen talouden kannalta olisi parasta, jos meillä olisi valtavia määriä tuotteita ja palveluita myyviä yrityksiä. Samalla on toivottavaa, että Suomen tuleva talouskasvu tulisi monesta suunnasta. Siis monelta alalta. Niin pienistä, keskikokoisista kuin suuristakin yrityksistä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat