Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan velkaa leikataan merkittävästi

Maa uhkasi julistautua maksukyvyttömäksi syyskuussa

Talous
 
Valentin Ogirenko Reuters
Ukrainan valtiovarainministeri Natalia Jaresko osallistui hallituksen kokoukseen Kiovassa torstaina.
Ukrainan valtiovarainministeri Natalia Jaresko osallistui hallituksen kokoukseen Kiovassa torstaina. Kuva: Valentin Ogirenko Reuters

Ukraina ilmoitti torstaina, että se on päässyt velkojiensa kanssa sopuun maan noin 16 miljardin euron velkojen järjestelystä.

Ukrainan velkoja muun muassa leikataan 20 prosenttia, välittömästi yli kolmen miljardin euron arvosta. Myös lainojen takaisinmaksua siirretään myöhemmäksi. Ukraina laskee, että sen on järjestelyn ansiosta maksettava seuraavien neljän vuoden aikana noin kymmenen miljardia euroa vähemmän kuin mitä aiemmin oli sovittu.

Ukraina tavoitteli aiemmin jopa 40 prosentin leikkauksia, mutta valtiovarainministeri Natalia Jaresko sanoi olevansa leikkauksiin tyytyväinen.

Ukrainan velkojat eli länsimaiset investointipankit ovat tähän saakka väittäneet, että Ukraina selviää veloistaan. Ukrainan ja monien taloustieteilijöiden mukaan velka on kestämättömällä tasolla.

Jareskon mukaan päätös leikata velkoja on historiallinen sekä Ukrainalle että muille kehittyville maille.

Ukrainan talous on ollut heikko jo pitkään, mutta se on romahtanut Itä-Ukrainan sodan myötä. Ukraina on uhannut julistautua maksukyvyttömäksi, mikäli yksityiset velkojat eivät leikkaa maan velkoja. Toukokuussa parlamentti hyväksyi lain, jonka mukaan maa voi jättää ulkomaiset velat maksamatta.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on vaatinut, että Ukrainan velkoja järjestellään uudelleen. Se on ollut ehto sille, että IMF maksaa lupaamansa 17 miljardin euron hätälainat kokonaisuudessaan.

Myös Yhdysvallat on ajanut velkojen leikkaamista. Se pelkää, että Ukraina voisi pahimmassa tapauksessa ajautua rahapulassaan Venäjän syliin.

Vaikeat neuvottelut velkojen leikkauksista kestivät viisi kuukautta. Sopua hierottiin Yhdysvalloissa muun muassa toissaviikolla, mutta tuolloin lainoittajat eivät suostuneet Ukrainan vaatimuksiin. Tuolloin arveltiin, että Ukraina voisi todella toteuttaa uhkauksensa ja julistautua maksukyvyttömäksi syyskuussa, jolloin lainoja erääntyy lähes 500 miljoonan euron edestä.

Seuraava ongelma on joulukuussa erääntyvä kolmen miljardin euron laina Venäjälle. Ukraina tulkitsee lainan yksityiseksi. Venäjän mielestä laina on julkinen. Ongelma muodostuu siitä, että IMF ei voi lainata rahaa maalle, joka on jättänyt maksamatta velkojaan julkiselle taholle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat