Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi-yhtiön henkivakuutukset OP:lle

Korkeatuottoiset eläkevakuutukset jäävät edelleen yhtiöön

Talous
 
Outi Järvinen
Suomi-yhtiön graniittilinna valmistui Helsingin Lönnrotinkadulle vuonna 1911. Yhtiö oli 1900-luvulla suomalaisen pääoman merkittävimpiä linnakkeita.
Suomi-yhtiön graniittilinna valmistui Helsingin Lönnrotinkadulle vuonna 1911. Yhtiö oli 1900-luvulla suomalaisen pääoman merkittävimpiä linnakkeita. Kuva: Outi Järvinen

Henkivakuutusyhtiö Suomen alasajo etenee. Torstaina kerrottiin, että yhtiön henkivakuutuskanta ja siihen liittyvä 1,3 miljardin euron sijoitusvarallisuus siirtyvät OP-ryhmälle.

OP-ryhmä on vastannut kaikkien Suomi-yhtiön yksilöllisten henki- ja eläkevakuutusten asiakaspalvelusta jo kymmenen vuoden ajan. Sijoitusvarallisuus on ollut kuitenkin Suomi-yhtiön hoidossa.

Fakta

Sinivalkoisen pääoman linnake

 1890 Henkivakuutusyhtiö Suomi perustettiin.

 1918 Suomi maksoi ainoana yhtiönä henkivakuutuskorvaukset sisällissodan molemmilla puolilla kaatuneiden omaisille.

 1970 Henkivakuutusyhtiöt Suomi ja Salama yhdistyivät.

 1975 Suomi-Salama omisti 40 prosenttia vakuutusyhtiö Pohjolasta.

 1990-luvun lopulla Suomi oli keskeinen peluri sinivalkoisen pääoman monimutkaisissa järjestelyissä.

 2005 Suomi myi Pohjola-omistuksensa OP-ryhmälle. OP-Pohjola syntyi.

 Suomi-yhtiö lopetti uusien vakuutusten myynnin ja yhtiötä alettiin ajaa alas.

 Vakuutuksenottajat ovat saaneet kymmenen vuoden aikana suuria lisätuottoja yhtiön ylimääräisen sijoitusvarallisuuden purkamisen myötä.

Siirrettävä vakuutuskanta käsittää Suomi-yhtiön toimitusjohtajan Jari Sokan mukaan noin 130 000 vakuutussopimusta, joihin kuuluu monia erilaisia vakuutuksia kuolemanvaravakuutuksista tapaturmavakuutuksiin.

Vakuutuksenottajien edut, kuten luvattu korkotuotto säilyvät ennallaan.

Suomi-yhtiön ryhmäeläkevakuutuskanta ja sille kuulunut osa yhtiön omaisuudesta siirrettiin viime vuoden lopulla Mandatum Lifeen.

Henkivakuutusten siirron jälkeen yhtiöön jäävät vielä yksilölliset eläkevakuutukset ja niihin liittyvä 3,3 miljardin euron sijoitusvarallisuus. Suomi lopetti uusien vakuutusten myymisen vuonna 2005.

Vakuutusten siirtoon ei liity kauppahintaa tai muutakaan vastiketta, koska Suomi on keskinäinen vakuutusyhtiö. Vakuutukset ja niihin liittyvä varallisuus siis kuuluvat vakuutuksenottajille itselleen.

"Suomi-yhtiö tekee diffuusion, jossa siirtyvä vakuutuskanta, siihen liittyvä vastuuvelka ja sille kuuluva osuus vastuuvelan ylittävästä pääomasta lohkaistaan taseesta ja yksinkertaisesti siirretään OP:hen", Sokka sanoo.

Suomi-yhtiön henki- ja eläkevakuutukset ovat niin sanottuja takuutuottoisia vakuutuksia, eli niille on luvattu tietty korkotuotto sijoitusympäristöstä riippumatta.

Ne ovat siis asiakkaille täysin riskittömiä toisin kuin nykyaikana myytävät sijoitusvakuutukset, joissa sijoitusriskin kantaa yleensä asiakas.

"OP:n vahva vakavaraisuus luo lisäturvaa luvattujen korkeiden laskuperustekorkojen ja erityisetujen maksamiseen tulevaisuudessakin. Samalla paranevat Suomi-yhtiön mahdollisuudet hoitaa yhtiöön jäävän yksilöllisen eläkevakuutuskannan alasajovaihetta tehokkaasti ja asiakkaiden edut turvaten", Sokka sanoo.

Yhtiöön jäävistä vakuutuksista valtaosassa luvattu takuutuotto on huikea 7,2 prosenttia vuodessa. Takavuosina Suomi pystyi maksamaan tämän päälle vielä jopa kymmeneen prosenttiin yltäviä lisätuottoja.

"Enää se ei ole mahdollista. Vakavaraisuusvaatimukset ovat muuttuneet niin, että vastuuvelan jälkeen varsinaista vapaasti sijoitettavaa osuutta jää hyvin vähän", Sokka sanoo.

Sokan arvion mukaan Suomi-yhtiön eläkevakuutuksista valtaosa on maksettu loppuun parissakymmenessä vuodessa.

Joitain häntiä jää vielä kymmenien vuosien päähän. Jossain vaiheessa jäljellä oleva kanta siirretään johonkin toiseen henkivakuutusyhtiöön.

"Sellaista tilannetta ei tule, että täällä odotettaisiin viimeisen vakuutuksen loppumista. Meillä on nykyäänkin vain kymmenkunta ihmistä töissä ostamassa tarvittavia palveluita", Sokka sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat