Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kopra: Johtajat miettivät harvoin rahaa

"Isolla palkalla ei voida ostaa innostusta", toimitusjohtaja Yrjö Kopra sanoo

Talous
 
Nykyiset hallitusammattilaiset ovat kaikkein nuukimpia palkkioiden suhteen
Nykyiset hallitusammattilaiset ovat kaikkein nuukimpia palkkioiden suhteen
Helsingin Sanomien ja Aalto EE:n järjestämällä talouden puolustuskurssilla keskusteltiin torstaina yritysjohdon palkkioista. Keskustelemassa olivat Alexander Groupin toimitusjohtaja Yrjö Kopra, Eero Heliövaara valtioneuvoston kansliasta ja Haaga-Helian johtamisen lehtori Meri Vehkaperä.

Yritysjohdon palkkiot synnyttivät väittelyn torstaina Helsingin Sanomien ja Aalto EE:n järjestämällä talouden puolustuskurssilla.

Laskentatoimen professori ja Aalto-yliopiston varadekaani Seppo Ikäheimo alusti keskustelua.

Fakta

Taloudenpuolustuskurssi

 Talouden puolustuskurssin järjestävät Helsingin Sanomat ja johtamiskoulutusta tarjoava Aalto EE.

 Tapahtumassa jaetaan tietoa siitä, miten suomalaiset yritykset menestyisivät nykyistä paremmin.

 Finlandia-talossa järjestettyihin tilaisuuksiin osallistui tällä viikolla lähes sata kansanedustajaa.

 Teemoina olivat muun muassa investoinnit, yritysten rahoitus ja verotus.

Ikäheimon mukaan yrityksissä painotetaan nyt enemmän osakeomistusta.

"Suomessa on tapahtunut merkittävää oppimista yritysjohdon palkitsemiseen liittyen. Työsuhdeoptioiden suhteen ollaan valikoivia ja varovaisempia. Näiden optioiden tilalle on tullut osakeomistus."

Ikäheimo arvioi, että julkinen keskustelu on vaikuttanut siihen, että yritysjohdon palkitsemisen rakenteita on myllätty edelleen.

"Julkinen, yleinen paheksunta on merkittävästi vaikuttanut yritysjohdon ansioihin ja niiden tasoon sekä rakenteeseen."

Palkkioista oli keskustelemassa lisäksi Alexander Groupin toimitusjohtaja Yrjö Kopra, valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston osastopäällikkö Eero Heliövaara sekä Haaga-Helian johtamisen lehtori Meri Vehkaperä.

Meri Vehkaperän mukaan ongelmia saattaa muodostua , jos yrityksen henkilöstö ei tiedä, mihin ylimmän johdon palkitseminen perustuu.

Vehkaperältä kysyttiin, millaisia muita palkitsemisjärjestelmiä yrityksissä voitaisiin käyttää.

"Erittäin hankala kysymys. Mutta henkilöstön näkökulmasta on tärkeää, että palkitseminen ei motivoi vain pientä joukkoa. Ja toki Suomessa kehitys on mennyt siihen suuntaan, että hyvästä tuloksesta palkitaan myös muuta henkilökuntaa", Vehkaperä arvioi.

Vehkaperän mukaan suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä pidetään edelleen vahvasti toisten johtajien puolia kun on kyse palkkiosta.

"Herrat jakavat toisilleen rahaa", Vehkaperä huomautti.

Kopra ei ollut samaa mieltä.

"On helppoa ampua alas väite siitä, että herrat jakavat toisilleen rahaa. Ulkomaisten omistajien määrä on kasvanut koko ajan. Ja kateus on vahvinta verrokkiryhmissä. Eläköityneet hallitusammattilaiset ovat kaikista nuukimpia sen suhteen, että millaisia palkkioita jaetaan", Kopra sanoi.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) haastoi Kopran arvioita paneelikeskustelun jälkeen.

"Yrjö Kopran mukaan on täyttä bluffia, että muut yritysjohtajat päättävät muiden palkkioista. Olen ollut itse neljässä pörssiyrityksessä. Ja löperöitä palkitsemisjärjestelmiä on ollut tukemassa nimenomaan muiden yritysten yritysjohtajat."

Kopran mukaan pörssiyhtiöiden toimitusjohtajat harvoin miettivät rahaa.

"Isolla palkalla ei voida ostaa innostusta. Kompensaation on oltava kunnossa ja sen jälkeen se voidaan unohtaa", Kopra sanoi.

Eero Heliövaaran mukaan Suomesta löytyy huonoja johtajia, joilla on liian hyvä palkka.

"Meillä on suuri määrä huonoa johtoa, jota palkitaan. Kun seurataan monien suomalaisten yritysten vertautumista ulkomaalaisiin kilpailijoihin, on huomattavissa, että huonossa menestyksessä on kyse myös huonosta johtamisesta. Huonon toimitusjohtajan pitäisi saada vähemmän palkkaa", Heliövaara sanoo.

Jani Viskari HS
Talouden puolustuskurssin paneeliin osallistuivat Alexander Groupin toimitusjohtaja Yrjö Kopra, valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston osastopäällikkö Eero Heliövaara sekä Haaga-Helian johtamisen lehtori Meri Vehkaperä.
Talouden puolustuskurssin paneeliin osallistuivat Alexander Groupin toimitusjohtaja Yrjö Kopra, valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston osastopäällikkö Eero Heliövaara sekä Haaga-Helian johtamisen lehtori Meri Vehkaperä.
Professori: ”Lopettakaa Viron yhteisöveromallista puhuminen”
Professori: ”Lopettakaa Viron yhteisöveromallista puhuminen”
Viron yhteisöveromalli ei ole Suomessa realistinen, totesi Aalto-yliopiston yritysjuridiikan professori Heikki Niskakangas Talouden puolustuskurssilla. Kurssilla asiantuntijat ja kansanedustajat ruotivat Suomen yritysverotusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat