Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Desimaalista aukeaa koko maailma

Talous
 

Rahoitusmarkkinoiden syksy alkaa valuuttojen heilunnalla. Kiinan elokuun alun devalvaation jälkeen moni maa on devalvoinut tai antanut valuuttansa heikentyä vapaasti. Poikkeus on Venäjä, joka haluaisi vahvistaa ruplaansa.

Mikä heiluttaa valuuttoja?

Ensinnäkin Kiinan kasvun hidastuminen. Kasvua laimentavat niin finanssikriisin jälkimainingit kuin maan oma vääntäytyminen muun maailman tehtaasta kulutusyhteiskunnaksi. Kiina päätti devalvoida, jotta sen vienti vetäisi paremmin.

Kiinan kanssa viennissä kilpailevat maat alkoivat myös heikentää valuuttojaan, jottei niiden kilpailukyky kärsisi.

Toinen pääsyy on öljyn halpeneminen. Sekin johtuu osittain Kiinasta, suuresta öljyntuojasta. Se johtuu myös uusien energiateknologioiden yleistymisestä. Öljystä on saanut niin hyvin tuottoa, että sitä on kannattanut porata vähän kalliimmallakin. Nyt, kun hinta on laskenut, halpenevat myös öljyntuotannosta riippuvaisten maiden valuutat, koska maiden kasvunäkymät ovat heikentyneet.

Viime viikkojen devalvaatio- ja kurssitempoilu on malliesimerkki siitä, että markkinoilla kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kun yhtä prosenttimuutosta tai desimaalia alkaa analysoida, huomaa aika äkkiä tarkastelevansa koko maailmaa kaikessa kirjavuudessaan. Se on rahoitusmarkkinoissa parasta ja vaikeinta.

Kaikki nykäykset eivät ole yhtä tärkeitä, eikä ole mitään luonnonlakia, joka määrää nykäysten tärkeysjärjestyksen. Kyse on aina sijoittajien ja asiantuntijoiden tekemistä tulkinnoista. Niiden taustalla on tietysti vankasti teoriaa ja kokemusta, mutta luonnonlakeja ne eivät ole.

Yhteinen, lähes konsensusmainen tulkinta on, että kehittyvien talouksien menestyskausi on toistaiseksi ohi, Kiinan hidastuminen tuntuu vielä pitkään globaalissa kasvussa ja Yhdysvalloissa ja Euroopassa menee kohtuullisen hyvin. Ja Afrikka porskuttaa.

Moni sijoittaja ajattelee näin. Mutta hyvä sijoittaja varautuu myös yllätyksiin. Niitä tulee aina. Syksyn yllätys voi olla Euroopan pahenevan pakolaiskriisin ilmestyminen valtavirran markkina-analyyseihin. Kriisi on kasvanut sellaisiin mittoihin ja noussut niin korkealle poliittisella agendalla, että se alkaa väistämättä näkyä rahoitusmarkkinoillakin.

Tämä on viimeinen Riski ja tuotto -kolumnini. Kiitän lukijoita kuluneesta kahdesta vuodesta.

Annukka Oksanen
annukka.oksanen@gmail.com
Kirjoittaja on talouteen ja politiikkaan erikoistunut vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat