Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wolfgang Schäuble on euroalueen järjestysmies

Saksan valtiovarainministeri on sisukas juristi, joka yritettiin tappaa 25 vuotta sitten. Velkakriisin aikana hänestä on tullut euroalueen keskeinen päättäjä.

Talous
 
Krisztian Bocsi Bloomberg
Sisukkaalla ja määrätietoisella Wolfgang Schäublella on ollut keskeinen merkitys siinä, miten poliitikot ovat yrittäneet ratkaista yli viisi vuotta kestänyttä euroalueen velkakriisiä.
Sisukkaalla ja määrätietoisella Wolfgang Schäublella on ollut keskeinen merkitys siinä, miten poliitikot ovat yrittäneet ratkaista yli viisi vuotta kestänyttä euroalueen velkakriisiä. Kuva: Krisztian Bocsi Bloomberg

Euroalueen velkakriisin aikana huomion keskipisteessä on ollut mies, joka ei juuri hymyile. Hänen nimensä on Wolfgang Schäuble.

Kun Schäuble joskus harvoin hymyilee, asiat ovat hyvin – ainakin Saksan näkökulmasta.

Kuka?

Wolfgang Schäuble

 Syntynyt 18. syyskuuta 1942 Freiburgissa.

 Opiskellut oikeustiedettä ja kansantaloustiedettä. Oikeustieteen tohtori.

 Saksan kristillisdemokraattisen puolueen jäsen.

 Saksan parlamentin jäsen vuodesta 1972.

 Naimisissa kansantaloustieteilijä Ingeborg Schäublen kanssa. Heillä on neljä aikuista lasta.

 Harrastaa käsipolkupyöräilyä ja hyvien kirjojen lukemista.

Syyskuun puolivälissä 73 vuotta täyttävä juristi on ollut Saksan valtiovarainministeri vuodesta 2009. Ainakaan sitkeyden puutteesta häntä ei voi moittia, sillä hän jaksaa istua pyörätuolissaan eurovaltion valtiovarainministereiden kokouksissa vaikka aamuun saakka.

Schäublen elämä muuttui 12. lokakuutta 1990, jolloin hänet yritettiin tappaa. Mielenhäiriössä olleen hyökkääjän ampuma luoti osui vaalitilaisuudessa Schäublen selkärankaan, ja hän halvaantui pysyvästi.

Saksa on Euroopan suurin kansantalous, jolla on suuri vaikutusvalta kaikkiin Euroopan unioniin päätöksiin. Ekonomistit ovat arvostelleet Saksan talouspolitiikkaa jääräpäiseksi, mikä kuvastaa myös Schäublea.

"Hän on erittäin sisukas ja määrätietoinen ihminen, joka perehtyy asioihin huolellisesti. Schäuble ei kestä löysiä puheita. Hänen pinnansa on lyhyt, jos keskustelussa argumentit ovat kevyitä", sanoo EU:n entinen talouskomissaari ja Suomen nykyinen elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk).

Eurovaltioiden valtiovarainministereiden kokouksissa Schäublella on usein keskeinen asema. Rehn kertoo talouskomissaarina olleensa muutamankin kerran Schäublen tulilinjalla.

"Ei se aina mukavalta tuntunut. Hänen älyllinen kapasiteettinsa on suuri."

Schäuble edustaa perisaksalaista ajattelutapaa, jota kutsutaan ordoliberalismiksi. Käsite on yhdistelmä saksan kielen järjestystä tarkoittavasta sanasta "die Ordnung" ja liberalismi. Ajattelutavan keskipisteessä on hintavakaus ja julkisen talouden tulojen ja menojen tasapaino, joita pidetään yllä kurilla ja järjestyksellä.

Yli viisi vuotta kestäneen euroalueen velkakriisin aikana etenkin Kreikasta on tullut Schäublelle todellinen murhe.

Korruptio, veronmaksun kiertäminen ja ylimalkainen suhtautuminen tehtyihin sopimuksiin ovat euroalueen järjestysmiehelle kauhistus. Kreikassa Schäublea on puolestaan pilkattu armottomasti: mielenosoituksissa häntä on haukuttu natsiksi.

Lehtitietojen mukaan Schäuble ei voi sietää Kreikan entistä valtiovarainministeriä Gianis Varoufakista, joka kannattaa saksalaisesta näkökulmasta lähes anarkistista talouspolitiikkaa. Tosin Varoufakiksen koppavaa käyttäytymistä kummeksuivat myös muut euroalueen valtiovarainministerit. Kaikesta huolimatta Varoufakis ei ole suinkaan ainoa, joka on arvostellut Schäublen tinkimätöntä talouspolitiikkaa.

"Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kokouksissa Schäuble oli usein altavastaajana, kun yhdysvaltalaiset, britit ja eteläeurooppalaiset kannattivat keynesiläistä talouspolitiikkaa. Hän kesti paineen hyvin ja pystyi jopa vastahyökkäykseen puolustamalla tiukkaa finanssipolitiikkaa", Rehn sanoo.

Heinäkuussa eurovaltiot sanelivat Kreikan kolmannelle hätärahoitukselle erittäin ankarat ehdot, joiden pääarkkitehti oli tietenkin Schäuble.

Saksalaisen aikakauslehden Der Spiegelin mukaan Schäublen salainen suunnitelma oli, että ankarilla lainaehdoilla Kreikka pakotetaan eroamaan eurosta sietämättömillä. Monet taloustieteilijät ovatkin sitä mieltä, että paras ratkaisu Kreikalle olisi ainakin pitkällä aikavälillä eurosta eroaminen.

Todennäköisesti sen tietää myös Schäuble, mutta hän ei voi sanoa sitä ääneen. Euro on julistettu peruuttamattomaksi, ja Kreikan eroaminen olisi valuutalle suuri arvovaltatappio.

Syitä hänen ankaraan suhtautumiseen ylivelkaantuneita eurovaltioita kohtaan voi perustella myös menneisyydellä.

Euroopan lähihistorian suurimpia taloudellisia uudistuksia oli Saksojen yhdistyminen. Köyhän Itä-Saksan ja vauraan Länsi-Saksan yhdistyminen pakotti Saksan uudistamaan taloudellisia rakenteitaan. Schäuble osallistui yhdentymisen suunnitteluun, joka lopulta sujui varsin hyvin. Harvalla ihmisellä maailmassa on kokemusta kahden yhtä erilaisen kansantalouden yhdistämisestä.

Rehn kuvailee Schäublea vakaumukselliseksi eurooppalaiseksi. Viimeksi hän tapasi Schäublen puolitoista vuotta sitten Berliinissä.

"Kävimme syömässä Altes Zollhausissa [vanha tullikamari], ja hän muisteli, kuinka aikoinaan oli lentoasemalla ottamassa vastaan Itä-Saksan entistä presidenttiä Erich Honeckeria ja kuljetti hänet tapaamaan liittokansleri Helmut Kohlia. Muistelimme lämmöllä myös Etykiä ja Urho Kekkosen roolia. Schäublella on myönteinen käsitys suomalaisista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat