Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR joutuu laskemaan hintoja kilpailun takia

VR saneeraa pärjätäkseen kilpailussa, kun se menettää pian monopoliasemansa

Valtion rautatieyhtiö VR-yhtymä aloittaa rankan saneerauksen selviytyäkseen yhä kovenevasta kilpailusta ja varmistaakseen tulevaisuutensa.

Yhtiö ilmoitti perjantaina yhteistoiminta- eli yt-neuvotteluista, joissa enimmillään 570 ihmistä menettää työpaikkansa.

Vaikka VR:llä on matkustajajunaliikenteessä monopoli, yhtiön matkustajaliikenteen tappio oli 1,9 miljoonaa euroa huhti–kesäkuun aikana.

Tappioiden syy on kilpailun lisääntyminen, johon VR ei ole kyennyt vastaamaan.

Vuosi sitten VR havaitsi, että monopoliasema ei suojaakaan yhtiötä. Markkinoille tuli halpabussiyhtiö Onnibus, joka kuljetti suomalaisia paljon edullisemmin kuin VR. Tänä vuonna VR:n kaukoliikenteen matkustajamäärä on pienentynyt kuusi prosenttia.

"Joukkoliikenteen markkina on muuttunut todella paljon. Ehkä olemme olleet vähän hitaita", sanoo VR-yhtymän toimitusjohtaja Mikael Aro.

VR on menettänyt matkustajia siinä määrin, että joillakin vuoroilla matkustajia istuu vain joka viidennellä penkillä.

Kilpailu ei pääty Onnibussiin, vaan VR:n monopoli junaliikenteessä on murtumassa, koska Euroopan unioni siihen patistaa.

Mitä VR voi tehdä, jotta se pärjäisi tulevaisuudessa?

1 Hinnat alas

VR:n kohtalo riippuu ennen kaikkea siitä, osaako se hinnoitella palvelunsa oikein.

Perjantaina yhtiö ilmoitti alentavansa matkalippujen hintoja kaukoliikenteessä. Alennusten kompensoimiseksi yhtiö vähentää vuotuisia kustannuksiaan 50 miljoonalla eurolla.

"Käytämme junaa hyvin vähän lippujen kalleuden vuoksi", kertoivat lohjalaiset Sanna ja Ari Kattelus palatessaan Seinäjoelta Helsingin päärautatieasemalle. "Lippujen hinnanalennus kuulostaa hyvältä."

Seinäjoen mummolaan mennään myös henkilöautolla.

"Bussimatka lapsen kanssa olisi sinne liian rankka: Jaska on vasta kaksi- ja puolivuotias", sanoo Sanna Kattelus.

Alennuskampanjoidensa myötä VR havaitsi, että esimerkiksi Helsingin ja Tampereen välillä matkustajamäärät nousivat 40 prosenttia, kun keskihintaa laskettiin 30 prosenttia.

"Tavoitteemme on laskea junalippujen hintoja pysyvästi. Emme voi jatkaa vanhalla hintatasolla", Aro sanoo.

VR ei vielä halua tarkentaa, kuinka paljon se laskee hintojaan. Bussilippujen tasolle VR ei hintojaan laske.

"Kun valtion laitos alentaa lippujen hintoja, se on todella iso juttu", sanoo kuopiolainen Risto Kinnunen saapuessaan junalla poikansa Eetun, 6, kanssa Helsinkiin.

"Junalippujen hinnalla on suuri merkitys, samoin junan mukavuudella ja stressittömyydellä. Yleensä olen tullut autolla Helsinkiin, mutta jos liput halpenevat, tulen ilman muuta junalla."

Junaa suosisi mielellään myös opiskelija Johanna Rosendahl, joka odotti 9,50 euroa maksavaa Turun bussimatkaansa Kampin linja-autoasemalla perjantai-iltana. "Juna olisi mukavampi, mutta opiskelijana minun täytyy olla tarkka budjetin suhteen. Jos junaliput olisivat halvempia, valitsisin todennäköisesti junan", hän sanoo.

2 Palvelu kuntoon

Kohtalon kysymys on myös se, kykeneekö jatkuvien yt-neuvottelujen kierteessä oleva VR tarjoamaan asiakkaita tyydyttävää palvelua. Kuuden viime vuoden aikana yhtiö on käynyt yli 300 kertaa yt-neuvotteluita. VR:n palveluksessa on 8 900 työntekijää, 4 000 vähemmän kuin kuusi vuotta sitten. Tällä kertaa yt-neuvottelujen ulkopuolelle jää vain lähiliikenne. Pääkaupunkiseutua muutos koskettaa siten, että kaukojunat eivät enää pysähdy Espoon keskuksessa vaan Leppävaarassa.

Matkustajille saneeraus näkyy siten, että lipunmyyntipisteitä suljetaan ja hiljaisimpia junavuoroja lakkautetaan. Suunnitelman mukaan yli 30 junavuoroa lopetetaan lokakuussa. Vaikka lippuluukkuja suljetaan, monet odotustilat pysyvät auki. Yhtiö aikoo panostaa sähköisiin palveluihin ja mobiililippuihin.

3 Nousukierre tarvitaan nopeasti

Hintojen lasku ei onnistu VR:n nykykuluilla. "Sijoitamme oikean kokoisia junia, oikeaan aikaan oikean kokoiselle matkustajamäärälle. Jos reitillä on vähän matkustajia, vuoro karsitaan. Tyhjän junan ajaminen on todella kallista", Aro sanoo.

Aron mukaan yhtiö pyrkii hyvään kierteeseen. "Kun vähennämme kustannuksia, voimme laskea hintoja, mikä tuo lisää matkustajia. Se kerryttää lisää tuloja, minkä jälkeen voimme taas laskea hintoja."

VR tarvitsee nousukierteen nopeasti, sillä sen monopoli kaukoliikenteessä päättynee vuonna 2024. Helsingin seudun lähiliikenteessä sen on määrä päättyä  2021.

"Noin yleisenä havaintona voi sanoa, että toiminnan trimmaaminen on juuri kilpailuttamiselle tyypillistä valmistautumista", sanoo liikenne- ja kuljetustekniikan professori Jorma Mäntynen Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Hän uskoo, että yksikin kilpailija junaliikenteessä muistuttaisi VR:tä sen kuolevaisuudesta.

Korjattu 30.8. klo 00.25: Kirjoituksen aiemmassa versiossa mainittiin virheellisesti, että VR:n kaukoliikenteen monopoli päättyisi jo 2019.

 

HS-työryhmä: Jyrki Iivonen, Teemu Luukka, Johanna Mannila ja Marja Salomaa

Rio Gandara HS
Opiskelija Johanna Rosendahl odotti Turkuun lähtevää Onnibusia Kampin linja-autoasemalla perjantai-iltana.
Opiskelija Johanna Rosendahl odotti Turkuun lähtevää Onnibusia Kampin linja-autoasemalla perjantai-iltana.
Kyllähän sen matkan aina jollain kärsii!
Kyllähän sen matkan aina jollain kärsii!
Neljä Helsingistä Mikkeliin menijää kertoo, miksi he valitsivat perjantaina iltapäivällä joko bussi- tai junamatkan. toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuvaus ja editointi: Janne Järvinen HS
VR:n toimitusjohtaja irtisanomisista: Kovin hiljainen on tunnelma
VR:n toimitusjohtaja irtisanomisista: Kovin hiljainen on tunnelma
VR ilmoitti perjantaina liki 600 työntekijän irtisanomisista, reittien lopettamisesta sekä lippuhintojen alentamisesta. "Kyllähän kovin hiljainen on tunnelma. Tänä päivänä tällaiset uutiset eivät kenellekään ole toivottavia", Aro kommentoi. Hän sanoo uskovansa, että henkilöstö ymmärtää paineen hintojen laskemiseen ja kulujen karsimiseen. Toimittaja: Jyrki Iivonen HS, kuvaus: Janne Järvinen HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat