Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aurinkoenergiaa katon tarkkuudella

Talous
 
Mika Ranta HS
Yrittäjäveljekset Tapani ja Antti Rousi (oik.) kertovat, että tuleva verkkopalvelu näyttää yli miljoonan suomalaisen rakennuksen aurinkoenergiamahdollisuudet.
Yrittäjäveljekset Tapani ja Antti Rousi (oik.) kertovat, että tuleva verkkopalvelu näyttää yli miljoonan suomalaisen rakennuksen aurinkoenergiamahdollisuudet. Kuva: Mika Ranta HS

Jokainen voi katsoa kartalta, missä kohdassa kodin katolla on paras paikka aurinkopaneelille, lupaa Sun Energian toimitusjohtaja Antti Rousi.

Vuoden ikäinen yritys on edennyt nopeasti ideasta toiminnaksi. Espoolaisyritys aikoo lisätä karttapalveluunsa 1,5 miljoonan suomalaisen rakennuksen tiedot vielä tänä vuonna.

Nyrkkisääntö aurinkopaneelien sijoittamisessa on, että eteläiset kattopinnat ovat parhaita, mutta näin ei ole aina.

"Siellä voi olla varjostustekijöitä, joita ei ole otettu huomioon", Antti Rousi sanoo.

Hän esittelee veljensä Tapani Rousin kanssa demoa, jossa rakennuksen kattopinnan eri kohdat loistavat sitä kirkkaammin, mitä paremmin ne voivat tuottaa aurinkoenergiaa.

Sun Energia käyttää Maanmittauslaitoksen kaikille avointa laserkeilausaineistoa, mallintaa rakennukset ja tuottaa tietoa kannattavuudesta ja muutoksista vuoden eri aikoina.

"Tarkoitus on, että jokainen suomalainen voisi helposti käydä katsomassa oman tai naapurin rakennuksen tiedot ja nähdä, miten kannattavaa paneelien asentaminen on", Tapani Rousi kertoo.

Vastaavanlaisia palveluita on hänen mukaansa Yhdysvalloissa, mutta ei juuri muualla.

Idea yritykseen syntyi, kun Espoon kaupungilla työskennellyt Antti Rousi laati aurinkoenergia- ja lämpökarttoja. Hän huomasi, että kartat olivat vajavaisia ja niiden tekeminen vei paljon aikaa.

"On omituista, että aurinkoenergiainvestointeja on tehty maailmassa sokkona. Saksassakin paneelit olisi voitu sijoittaa energiatehokkaammin, jos kaikki kohteet olisi analysoitu. Paneeleita on lätkitty kattopinnoille, joiden on arveltu jollain lailla soveltuvan aurinkoenergian tuotantoon", Antti Rousi sanoo.

Veljekset sanovat, että liikeideaa olisi viety eteenpäin myös ilman innovaatiotoimintaa edistävän Tekesin tukea, vaikka työ ei olisi silloin edennyt yhtä nopeasti kuin nyt.

Tänä vuonna esiteltävän palvelun tavoite on tehdä energiasta kiinnostavaa muulloinkin kuin sähkölaskun saapuessa.

"Yritämme tehdä energian näkyväksi", Antti Rousi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat