Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi uhkaa jäädä jälkeen energiakeksinnöissä – ”Suomen energiapolitiikka nojaa 1970-luvun loppuun”

Innovaatiorahojen leikkausten pelätään näkyvän keksintöjen määrässä tulevina vuosina

Talous
 
Miika Pirinen HS
Aurinkosähkövoimalan avajaiset ABB:n tehtailla Pitäjänmäessä.
Aurinkosähkövoimalan avajaiset ABB:n tehtailla Pitäjänmäessä. Kuva: Miika Pirinen HS

Energiainnovaatiot uhkaavat jäädä lähivuosina ideoiden tasolle. Keksintösäätiön mukaan tähän on syynä se, etteivät yksityiset keksijät enää tee keksintöjä samalla lailla kuin ennen.

Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund puolestaan arvioi, että innovaatioiden kaupallistaminen voi hidastua merkittävästi, jos tutkimusrahoja leikataan hallitusohjelman mukaisesti. Leikkaukset kohdistuisivat esimerkiksi yritysten tutkimus- ja kehitystyötä tukevaan Tekesiin.

Suomessa tieto- ja viestintäteknologian ammattilaisia on vapautunut verkkolaitteita valmistavan Nokian ja ohjelmistoyhtiö Microsoftin perintönä. Suomessa olisikin hyvää osaamista rakentaa juuri älykkäitä energiaratkaisuja, joiden kansainvälinen kysyntä kasvaa koko ajan.

"Lisääntyvää tarvetta älykkyydelle on asiakkaan lähellä, kun koteihin tulee aurinkopaneeleja, sähköautojen latausta ja paikallisia energiavarastoja", sanoo VTT:n älykkäiden sähköverkkojen erikoistutkija Kari Mäki.

Älykkäät energiaratkaisut tarkoittavat muun muassa laitteita, joilla voidaan hallita kodin sähkönkulutusta ja avata tavallisille ihmisille mahdollisuuksia osallistua sähkön pientuotantoon.

"Älykkäät energiaratkaisut merkitsevät esimerkiksi parempaa sisäilmaa, tasaista jäähdytystä ja rahallista hyötyä kuluttajalle", kuvailee Lund.

Tarve on suuri, mutta ideoista liiketoiminnaksi on pitkä tie.

Keksintösäätiö rahoitti aiemmin yksityiskeksijöitä usealla miljoonalla eurolla vuosittain, kunnes työ- ja elinkeinoministeriö lopetti rahoituksen pari vuotta sitten.

"Se merkitsee yksityiskeksijöille sitä, etteivät he saa lainkaan valtion rahaa. Meille on tulossa vuosia kestävä aallonpohja keksintötoiminnassa", sanoo Keksintösäätiön puheenjohtaja Urho Ilmonen.

Nyt tavallisten keksijöiden rahoitus on käytännössä pienten säätiöiden varassa. Keksintösäätiö pelkääkin, että älykkäiden energiaratkaisujen kehittäminen jää puolitiehen. Tähän saakka yksityiskeksijöiltä ja pieniltä yrityksiltä on tullut tasaisesti keksintöjä.

Kun idean saa kehitettyä toimivaksi, seuraava este on yleensä siinä, että ideaa on vaikea päästä kokeilemaan käytännössä. Professori Lundin mukaan heikot kotimarkkinat hidastavat älykkäiden energiajärjestelmien kehitystä.

"Innovaatio ei pääse kuolemanlaakson yli markkinoille. Silta ei toimi, ja nyt sitä heikennetään erilaisilla toimilla", Lund sanoo. Hän viittaa Tekesin innovaatiorahoituksen leikkauksiin.

Etenkin laitteiden kehittäjien on vaikea päästä markkinoille.

"Se tyssää siihen, ettei laitteita saada ulos pajoista. Monelle parhaat kumppanit löytyvätkin Tanskasta, ja samalla ajatukset valuvat sinne", Lund kertoo.

Lund nimeää heikon tilanteen syyksi sen, että "Suomen energiapolitiikka nojaa edelleen 1970-luvun loppuun".

"Meillä on energiapolitiikka, joka hallitsee vuosittain kahdeksan miljardin euron energiatuontia. Jos innovatiiviset pk-yritykset saisivat edes osan summasta, ne saisivat kotimarkkinan ja pystyisivät ponkaisemaan kansainvälisille markkinoille", Lund sanoo.

Lund arvioi, että pienet toimijat mukaan laskettuna Suomessa on tuhansia älykkäitä energiaratkaisuja tuottavia yrityksiä.

Laitteiden kehittäjiä sujuvammin markkinoille pääsevät yritykset, jotka yhdistävät tieto- ja viestintäteknologian energiaan.

"Energia-ala on ollut hyvin pääomaintensiivistä, mutta digiratkaisut voivat olla osa isompaa kokonaisuutta ja tarjota parannuksia johonkin yksittäiseen asiaan, kuten energiankulutuksen optimointiin", sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kestävän liiketoiminnan asiantuntija Tuuli Mäkelä.

Mäkelän mukaan digitaalisuus mahdollistaa sen, että pienet toimijat voivat kokeilla älykkäitä energiaratkaisuja yhdessä isojen yritysten kanssa.

Varsin usein juuri pienten toimijoiden luomat ratkaisut koskettavat jokaista sähkönkuluttajaa. Lähienergialiiton puheenjohtajan Raimo Lovion mukaan energiasta on jo tullut monelle "harrastus", kun maalämpö- ja ilmalämpöpumput ovat levinneet koteihin.

"Seuraavaksi yleistyvät aurinkosähkö- ja -lämpöjärjestelmät."

Tilastokeskus on laskemassa, kuinka paljon Suomessa on verkkoon kytkettyjä pieniä aurinkosähköjärjestelmiä. Lovio itse arvioi määräksi yli tuhat.

"Siinä on kasvunvaraa, mutta viime vuosina lukumäärä on kaksinkertaistunut joka vuosi", Lovio sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat