Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Netti avaa markkinat koko maailmaan

Vesa Ilmarinen ja Kai Koskela tekivät digitalisaation käsikirjan yrityksille. Heidän mielestään Suomea vaivaa pelko.

Talous
 
Markus Jokela HS
Vesa Ilmarinen ja Kai Koskela haluavat, että suomalaisyritykset lopettavat puuhastelun ja investoivat digitalisaatioon tosissaan.
Vesa Ilmarinen ja Kai Koskela haluavat, että suomalaisyritykset lopettavat puuhastelun ja investoivat digitalisaatioon tosissaan. Kuva: Markus Jokela HS

Digitalisaatio on kummallinen voima, joka myllää perinteisistä konepajoista palveluyrityksiä, pakottaa paikalliset pikkuputiikit kilpailemaan Amazonin ja Alibaban kaltaisten verkkokauppajättien kanssa ja optimoi jopa karjankasvatuksesta tai hitsaamisesta entistä tehokkaampaa.

Suomalaispoliitikot ovat povanneet digitalisaatiosta Suomen talouden pelastajaa – hallitusohjelmassa termi mainitaan peräti kuusitoista kertaa.

Fakta

Digitalisaatiossa onnistuneita yrityksiä

 Kemppi: Hitsauslaitteita valmistava yritys hyödyntää teollista internetiä. Verkkoyhteyden kautta pilvipalveluun kytketty järjestelmä valvoo hitsauksen laatua ja vähentää korjauskuluja.

 Veikkaus: Ei tyytynyt perinteisiin veikkauskuponkeihin vaan on panostanut digitaalisiin palveluihin.

 Reima: Pyrkii kansainvälisille verkkokauppamarkkinoille ja ottaa huomioon lokalisaation. Käyttää Venäjällä markkinoinnissa venäläistä sosiaalista mediaa.

 Ifolor: Valokuvausalan firma muutti jo 2000-luvun puolivälissä toimintamalliaan, kehitti uusia tuotteita digikuvauksen ympärille ja laajentui sisustustuotteisiin.

 Finnmatkat: Ei harannut nettivarauksia vastaan vaan lähti mukaan kehitykseen jo vuosituhannen alussa. Nykyään noin 80 prosenttia matkoista varataan netissä.

 

Lähteet: Vesa Ilmarinen ja Kai Koskela

Digitalisaation pitäisi tehdä koulutussäästöistä kivuttomia ja julkisista palveluista sulavia sekä vankistaa jopa sisäistä turvallisuutta.

Ongelmana on, että digitalisaatio ei ole Suomen yksinoikeus tai kilpailuvaltti. Tuotteiden ja palvelujen sähköistyminen on luonteva osa globalisaatiota.

Digitalisaatiokonsultti Vesa Ilmarinen sekä it-palveluyhtiö CGI:n finanssitoimialaan ja digitalisaatioon erikoistunut johtaja Kai Koskela uskovat, että suomalaisyrityksillä on hyvät mahdollisuudet päästä vielä kiinni tekniseen kehitykseen.

Maanantaina julkaistaan heidän kirjansa Digitalisaatio: yritysjohdon käsikirja, jonka avulla he yrittävät herätellä suomalaisia päivittämään toimintaansa.

"Ei meillä ole mitään vaihtoehtoja. Digitalisaatio koskettaa koko maailmantaloutta, ja se tulee Suomeen joka tapauksessa. Esimerkiksi Zalandon kaltaiset uudet toimijat haastavat perinteiset kaupat, halusivat ne sitä tai eivät", Ilmarinen selittää.

Suomalainen verkkokauppa myy keskimäärin kolmeen maahan, kun tanskalaisella asiakkaita on yhdestätoista maasta. Koskela ja Ilmarinen yllyttävät Suomea maailmanvalloitukseen.

"Palvelualojen työnantajat Palta julkaisi tässä keväällä kyselyn, jonka mukaan noin 60 prosenttia palvelualojen yrityksistä on tyytyväisiä nykyiseen liikevaihtoonsa. Nälkä ja halu kasvaa siis puuttuvat. Suomea vaivaa varovaisuuden kulttuuri", Koskela harmittelee.

Kansainvälistyminen ei ole koskaan aiemmin ollut näin helppoa. Internet on mahdollistanut tuotteiden kauppaamisen kevyesti ja vähäisillä kuluilla minne tahansa. Etenkin sähköisissä palveluissa, kuten mobiilisovelluksissa, maksupalveluissa tai peleissä, markkina-alueen pitäisi alusta pitäen olla koko maailma.

"Startupeille tämä onkin luontevin tapa toimia. Ne ovat kasvaneet tähän kulttuuriin, mutta myös suurten ja perinteisten yritysten pitäisi muuttaa liiketoimintaansa. Se edellyttää uskallusta epäonnistua", Ilmarinen toteaa.

Perinteisten yritysten ei kannata jäädä odottelemaan, että toimialan ulkopuolelta tulee Spotify tai Uber, joka sekoittaa musiikkimarkkinat tai taksialan. Muutos on helpointa silloin, kun yritys itse mullistaa markkinansa – vaikka se tarkoittaisi oman liiketoiminnan kannibalisointia.

"Moni iso pankki maailmalla on perustanut eri brändillä toimivan digipankin, eräänlaisen pankin sisäisen startupin", Koskela kertoo.

Ilmarinen sanoo, että termi "digitalisaatio" on hiipinyt suomen kieleen vasta viime vuosina.

"Aiemmin puhuttiin vain asioiden digitalisoimisesta. Digitalisaatiossa on kyse laajasta ilmiöstä, jossa kokonaiset toimintamallit, ajattelutavat ja strategiat muuttuvat."

Koskelan mielestä yritysten pitäisi uusiutua jo pelkästään ahneuden vuoksi.

"Yritystoiminta on ytimeltään hyvin yksinkertaista: pitää maksimoida tuotot ja minimoida kustannukset. Digitalisaatiohan on tässä aivan keskeinen keino. Se on tapa markkinoida, hankkia asiakkaita ja luoda uusia tuotteita. Samanaikaisesti yritys toimii tehokkaammin, laadukkaammin ja nopeammin."

Viime vuosina sekä investoinnit että patenttimäärät ovat vähentyneet, ja yritykset ovat säästäneet itseään kannattaviksi. Lama voi kuitenkin ravistella yritykset radikaaleihin päätöksiin.

"1990-luvun lama ja pankkikriisi pakottivat yritykset uusiutumaan. Suomalaiset pankit avasivat ensimmäisiä verkkopankkejaan vuonna 1996. Netti oli tuolloin työkalu polttavaan liiketoiminnan muutostarpeeseen."

Lamaa seurasivat myös Nokian kännyköiden kultavuodet, ja runsaan vuosikymmenen ajan Suomi oli teknologian luvattu maa. Sitten kekseliäisyys hiipui.

"Tässä maassa on käyty valtavat määrät yt-neuvotteluita, joilla on tehostettu nykyisiä toimintoja. Kuinka paljon panoksia on käytetty tulevaisuuden rakentamiseen?" Ilmarinen kysyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat