Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bisnesenkeli näki koneiden älyn 1980-luvulla

Talous
 
Johannes Tervo
Ihmiset haluavat älykkään, mutta helppokäyttöisen kodin, sanoo There Corporationin hallituksen puheenjohtaja Kaj Rönnlund.
Ihmiset haluavat älykkään, mutta helppokäyttöisen kodin, sanoo There Corporationin hallituksen puheenjohtaja Kaj Rönnlund. Kuva: Johannes Tervo

Koneet alkavat puhua keskenään. Tämä ajatus oli selvä yrittäjä Kaj Rönnlundille 1980-luvulla, mutta markkinat eivät vielä olleet valmiit.

Kesti vuosituhannen vaihteeseen asti ennen kuin hän tapasi Vaasassa suomalaisen insinöörin, joka oli pitkään kehittänyt älykkäitä laitteita Ruotsissa. Syntyi Comsel-yritys, jonka he lopulta myivät norjalaiselle yhtiölle Telenorille vuonna 2006.

"Siihen aikaan pystyi näkemään, että energiamarkkinat muuttuvat, mutta vielä silloin kannatti keskittyä sähkömittareihin ja etäluentaan. Oli selvää, että lämmitysjärjestelmät olivat menossa internetiin ja niihin oli tulossa älyä."

2000-luvun edetessä alkoi tapahtua. Rönnlund kiinnostui Smart Home -ohjelmasta, josta Nokia oli luopumassa.

"Samoihin aikoihin tuli päätös, että Suomeen pitää asentaa etäluettavat sähkömittarit vuoteen 2013 mennessä."

Aika oli kypsä kotien internetpohjaiseen energianhallintaan keskittyvälle yritykselle. Toukokuussa 2009 syntyi Nokian spin off -yritys There Corporation.

"Infrastruktuuri ei ollut vielä paikallaan. Tiesimme kuitenkin, millainen siitä oli tulossa, ja pystyimme rakentamaan asioita sen perusteella."

Vaasalaisyrityksen matkaa markkinoille siivitti kumppanuus sähköyhtiö Fortumin kanssa. Rönnlund sanoo, että toimiva teknologia on vasta ensi askel, jos haluaa suuren yrityksen kumppaniksi.

"Teknologia ei riitä, jos ei tiedä, minne markkinat ovat menossa. Alkuvaiheessa kannattaa olla paljon realismia."

Nyt yritykselle on kertynyt dataa neljältä vuodelta, mikä auttaa kehittämään järjestelmiä.

Energiayhtiöt ja kuluttajat haluavat teknologian käyttöön vaivattomasti, Rönnlund sanoo. "Sen takia keskitymme automaatioon."

Automaation avulla yritys aikoo kasvaa jatkossa. Rönnlund arvioi, että vähitellen sähkön hinnasta tulee epäolennainen tekijä hinnoittelun muuttuessa läpinäkyväksi. Parissakymmenessä cleantech- ja ict-yrityksessä mukana ollut bisnesenkeli ennakoi integroitujen järjestelmien läpimurtoa.

"Erilaiset järjestelmät liittyvät yhteen. Tähän meidän alustan päälle voisi rakentaa esimerkiksi turvapalveluita."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat