Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1,2 miljoonaa pelifirmalle – piilaaksolainen Nokia-fani luottaa ja sijoittaa Suomeen

Om Malikin edustama rahastoyhtiö sijoittaa 1,2 miljoonaa euroa suomalaiseen peliyritykseen

Talous
 
Markus Jokela HS
Osakas Om Malikin edustama pääomasijoittaja True Ventures sijoittaa 1,2 miljoonaa euroa suomalaiseen peliyhtiöön Everywear Gamesiin. Yhtiön toimitusjohtaja on Aki Järvilehto.
Osakas Om Malikin edustama pääomasijoittaja True Ventures sijoittaa 1,2 miljoonaa euroa suomalaiseen peliyhtiöön Everywear Gamesiin. Yhtiön toimitusjohtaja on Aki Järvilehto. Kuva: Markus Jokela HS

27 puhelinta, kaikki alkuperäisissä pakkauksissaan.

Sen verran Nokian kännyköitä kuuluu Yhdysvaltojen Piilaaksossa asuvan Om Malikin kokoelmaan. Teknologiayrityksiä pitkään toimittajana seurannut Malik tunnustaa olleensa Nokia-fani.

"Suosikkipuhelimeni on yhä Nokia 8800", Malik sanoo.

Malik on jälleen vierailulla Suomessa, mutta tällä kertaa hän ei ole maassa Nokian takia vaan tutustumassa lupaaviin suomalaisiin kasvuyrityksiin. Tunnetun Gigaom-teknologiablogin pyörittäminen on vaihtunut osakkaan rooliksi kalifornialaisessa pääomasijoitusyhtiössä True Venturesissa.

Malik ei malta olla silti muistelematta Nokian suuruuden vuosia. Hän muistaa suomalaisten olleen ylpeitä Nokiasta, ja yhtiön alamäki on suomalaisille hänen mielestään yhä traumaattinen asia. Menetys tuntuu ja kuuluu edelleen.

"Tulin vähän rauhattomaksi, kun näin pääkonttorin seinässä Microsoftin logon", hän myöntää itsekin.

Miltä sitten näyttää Suomi Nokian jälkeen?

"Vaikuttaa siltä, että täällä tapahtuu paljon kiinnostavaa. Mittakaava on vain erilainen kuin Nokialla, koska pitää aloittaa alusta."

Malik on jo löytänyt yhden lupaavan yrityksen. True Ventures sijoittaa 1,2 miljoonaa euroa älykellojen pelejä kehittävään helsinkiläiseen Everywear Gamesiin.

Sijoitus on rahastoyhtiön kolmas panostus suomalaiseen yhtiöön. Runsaan miljoonan euron sijoitus on True Venturesille vielä pieni, sillä yhtiö on saanut sijoitettavakseen varoja noin miljardin dollarin eli noin 890 miljoonan euron verran.

Tausta

Jopa sata pelikertaa päivässä

Aktiivisimmat käyttäjät pelaavat älykellon pelejä hämmästyttävän tiiviisti, kertoo Everywear Gamesin toimitusjohtaja Aki Järvilehto.

Aktiivisin kaksi prosenttia pelaajista palaa Everywearin kehittämän Runeblade-pelin pariin Järvilehdon mukaan sata kertaa päivässä. Pelisessiot voivat lyhimmillään kestää vain muutamia sekunteja.

"Koskaan aiemmin ei ole ollut pelialustaa, jolla voi pelata niin helposti ja usein", Järvilehto sanoo.

Runeblade on fantasiamaailmaan sijoittuva kevyt roolipeli. Sitä voi pelata Applen Watch-älykellolla, joka tuli myyntiin keväällä. Apple Watchilla voi muun muassa vastaanottaa puhelimen muistutuksia, käyttää yksinkertaisia sovelluksia ja lähettää viestejä.

Järvilehdon mukaan laitteen piirteiden takia älykellopelien pitää olla hyvin erilaisia kuin muille alustoille kehitettävät pelit.

Järvilehto ei kerro, kuinka moni on ladannut pelin älykelloonsa, mutta muihin mobiilipeleihin verrattuna Watchille tehdyt pelit ovat vielä pieni ilmiö.

Hän sanoo pelillä olevan kymmeniä- tai satojatuhansia päivittäisiä käyttäjiä.

Everywear Games ei ole päässyt vielä näkemään, millaista liiketoimintaa älykellojen pelien ympärille voi rakentaa.

Runebladen voi ladata älykelloonsa ilmaiseksi, ja maksulliset ominaisuudet tulevat käyttöön vasta vuoden lopulla.

Everywear Games on Malikin mukaan kiinnostava sijoituskohde muun muassa siksi, että yhtiö on mukana niin sanotun wearables-teknologian eli ylle puettavien laitteiden kehityksessä. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi älykellot ja älylasit.

True Venturesilla on hyviä kokemuksia alan yrityksistä: se sijoitti ensimmäisten joukossa hyvinvointirannekkeita valmistavaan Fitbitiin. Sijoitus oli harvinaisen onnistunut, ja talouslehti Wall Street Journal arvioi, että kesäkuisen pörssilistautumisen jälkeen True Venturesin Fitbit-omistuksen arvo oli yli miljardi dollaria.

Malikin ranteessa kulkee Applen Watch-älykello, jolle Everywear on tehnyt esikoispelinsä Runebladen. Älykellojen todellista tarvetta on laajasti epäilty, mutta Malikin mielestä Watch on hyvä laite, kunhan Apple vain karsii siitä käyttöjärjestelmän rönsyjä.

Aivan kokonaan Malik ei ole tottunut digitaaliseen älykelloon. Hän on keräillyt perinteisiä rannekelloja ja on kuulemma saanut aikanaan huomiota pitämällä kelloa molemmissa ranteissa.

True Ventures on Malikin mukaan valmis ottamaan isoja riskejä ja sijoittamaan uusille liiketoiminta-alueille ensimmäisten joukossa. Sijoituksia on tehty yrityksiin, jotka kehittävät liiketoimintaa muun muassa miehittämättömistä lennokeista.

Malik kuvailee, että taloudessa oikeat uudet mahdollisuudet eivät ole suoraan edessä vaan vasta kulman takana.

Tällaisia mahdollisuuksia etsivät myös suomalaiset yrittäjät. Tapaamiaan yrittäjiä Malik kuvaa optimistisiksi: he eivät mieti talouden huonoa tilannetta vaan sitä, millaiseksi talous voisi muuttua.

"Voi vain kehittää uusia asioita tulevaisuutta varten. Se on se vastaus", hän sanoo.

Malik ei aivan ymmärrä suomalaisten hinkua luoda maahan uutta Piilaaksoa.

"Miksi haluatte olla Piilaakso? Sellainen on jo, ei toista tarvita. Tarvetta on paremmalle Suomelle", hän sanoo.

Entisellä Nokia-fanilla riittää uskoa Suomeen.

"You guys are gonna be okay", hän sanoo.

"Kyllä te pärjäätte."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat