Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sovala: Suomessa valta on poliitikoilla

Jukka Pekkarisen ja Juhana Vartiaisen arvio virkamiesvallasta jakaa asiantuntijoita

Talous
 
Raimo Sailas
Raimo Sailas

Valtiovarainministeriön (VM) kansantalousosaston johtaja Markus Sovala ei sulata ajatusta, että Suomessa virkamiehet pitkälti päättävät talouspolitiikan sisällön. Näin sanoivat ministeriön ylijohtajan paikalta juuri eläköitynyt Jukka Pekkarinen ja kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sunnuntaina HS:lle.

"Virkamiehillä on valtaa vain sen verran, kun sitä heille annetaan. Kysymys on siitä, kuinka paljon poliitikot haluavat virkamiehiä kuunnella ja heidän ehdotuksiaan noudattaa. Siitä se valta syntyy", Sovala sanoo.

Sovala johti virkamiesryhmää, joka julkaisi kevään eduskuntavaalien alla suosituksen tulevan hallituksen talouspolitiikasta. Pekkarinen kutsui raportissa esitettyä kuuden miljardin euron leikkaustarvetta "umpimähkäiseksi". Hän oli pahoillaan, että talouskeskustelun painopiste siirtyi pois kestävyysvajeesta kohti leikkauslistoja.

"Raportissa väännettiin moneen kertaan rautalangasta pelkkää kestävyysvajeongelmaa, ei siitä pitäisi jäädä mitään epäselvyyttä. Kuusi miljardia taas tuli siitä sopeutustarpeesta, jota vaaditaan jotta velkaantuminen pysyy seuraavan kahdeksan vuoden aikana jotenkuten aisoissa", Sovala vastaa.

VM:n pitkäaikaisen valtiosihteerin Raimo Sailaksen mielestä on tärkeää, että virkamiehet ovat vahvoja ja itsenäisiä.

"Eivät virkamiehet voi ruveta jossittelemaan, täytyy tehdä selvä esitys ja kuvata oletukset, joihin se perustuu", Sailas sanoo.

"Onhan virkamiesten asema toki ollut meillä jo autonomian ajoista vahva suhteessa moneen muuhun maahan."

Sailas teki 1990-luvun lamassa tiiviisti yhteistyötä silloisen valtiovarainministerin Iiro Viinasen kanssa. Viinasen mielestä on täysin ymmärrettävää, että virkamiehet esittävät vahvoja näkemyksiä talouspolitiikasta.

"Esimerkiksi Sailaksella oli paljon paremmat tiedot kuin minulla. Kaikki valtiovarainministerit, joita siellä vuoronperään on, ovat maallikkoja."

Viinasen mielestä VM:n raportilla yritettiinkin maallikkopoliitikkoja ymmärtämään tilanteen vakavuus.

"Virkamiehet ovat tottuneet siihen, että poliitikot vesittävät ikäviä päätöksiä hanakasti. On makuasia onko tällainen ulostulo vallankäyttöä vai ei, mielestäni se on pikemminkin huolta taloudesta."

Viinanen myöntää, että hänen oli välillä äärimmäisen vaikea ottaa selkoa kuka on oikeassa, kun ekonomistit olivat jyrkästi eri mieltä talouspolitiikasta.

"Silloin sen näkemyksen mukaan, jota valtiovarainministeri pitää oikeampana, tehdään päätökset. Poliitikkojen pitää päättää kenen lukuja uskovat."

Tukholman yliopiston taloustieteen professori Markus Jäntti pitää VM:n vaalien alla julkaisemaa raporttia "ennenkuulumattomana" ja "hävyttömänä" toimintana, joka ei olisi muualla mahdollista. Syytä ei Jäntin mielestä voi vyöryttää poliitikoille.

"On naurettavaa väittää, että kuukautta ennen vaaleja tullutta virkamiesarviota voi perustella poliitikkojen piiloutumisella virkamiesten taakse. Tämä oli virkamiesten aloite", hän sanoo.

"VM:n virkamiehet eivät vain käytä vaan myös hakevat valtaa. Heidän arvionsa poikkesi kaikkien puolueiden vaaliohjelmista reippaasti. Virkamiehet näyttivät, missä on kaapin paikka."

Turun yliopiston taloustieteen professorin Kaisa Kotakorven mielestä Suomen talouspolitiikassa on piirteitä vallan ulkoistamisesta virkamiehille.

"Kun VM:n raportti julkaistiin, tuntui että poliitikot sen avulla kykenivät välttämään kantojensa perustelua. Vedottiin vain siihen, että virkamiehet ovat sanoneet leikkauksien olevan välttämättömiä."

Kotakorven mielestä olisi parempi, jos virkamiehet tarjoaisivat päättäjille eri vaihtoehtoja, joiden hyvät ja huonot puolet olisi selkeästi esitelty.

"Talouspolitiikkaan sisältyy väkisinkin arvovalintoja, ja kun tehdään vaikeita päätöksiä, poliitikon on helppoa vedota johonkin 'objektiiviseen' tahoon. Mutta yhtä totuutta on harvoin käsillä."

Kotakorven kollega, professori Matti Virén ei ymmärrä, mistä väite vallan ulkoistamisesta byrokratialle kumpuaa.

"Viime vuosina puolueiden merkitys on pikemminkin kasvanut talouspoliittisessa valmistelussa."

Virénin mielestä olisi "toivotonta", jos VM:n virkamiehillä ei olisi esittää selkeitä suosituksia poliitikoille. Hän pitää kevään raporttia hyvänä, koska se terästi vaalikeskustelua.

"Kaikki puolueet harrastivat varjonyrkkeilyä, kukaan ei sanonut oikeastaan mitään, hoettiin vain että tarvitaan kasvua. Olisi ollut hankalaa, jos VM tarjoilisi tällaisen kaaoksen keskelle kymmenen erilaista vaihtoehtoa."

Markus Sovala
Markus Sovala
Iiro Viinanen
Iiro Viinanen
Matti Virén
Matti Virén
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat