Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiselle Nordkalkille kova isku Gotlannissa

Ruotsin hallitus päätti suojella suomalaisyhtiön tavoitteleman louhosalueen

Talous
 

Kymmenisen vuotta kestänyt kiista suomalaisen Nordkalk-yhtiön kalkin louhinnasta Ruotsin Gotlannissa sai yhden päätöksen maanantaina, kun Ruotsin hallitus päätti suojella Ojnaren metsän saaren pohjoisosassa.

Nordkalk on halunnut avata alueelle uuden kalkkilouhoksen, koska yhtiön vanha louhos ehtyy. Hallituksen päätös tarkoittaa, että suunnitelma jää todennäköisesti toteutumatta.

"Olemme pettyneitä. Työllisyyden, teollisuuden ja yleensä koko Gotlannin kannalta olisi ollut mahdollista löytää ratkaisu, jossa olisi huomioitu sekä ympäristöasioita että turismia, mutta myös Gotlannille elintärkeätä kalkkikiviteollisuutta", sanoo Nordkalkin toimitusjohtaja Jarkko Kaplin.

Hallitus linjaa, että alueesta tehdään EU:n yhteiseen suojeluverkostoon Natura 2000:een kuuluva alue. Asiaa käsitellään silti vielä Ruotsin maa- ja ympäristötuomioistuimessa. Tuomioistuin jätti asian lepäämään keväällä, sillä se halusi odottaa hallituksen linjausta. Hallituksen vastainen linja olisi yllätys. "Ainakin tämä vaikeutuu nyt huomattavasti", Kaplin sanoo.

Nordkalk haki lupaa noin 170 hehtaarin louhokselle Bungessa vuonna 2006 ja sai sille lainvoiman 2010. Toimintaehdot ja toimeenpanolupa vahvistettiin 2012. Ruotsin korkein oikeus kuitenkin palautti asian maa- ja ympäristötuomioistuimeen.

Kaivosta on vastustanut joukko paikallisia asukkaita ja useat ympäristöjärjestöt, jotka ovat valittaneet kaikista louhokseen liittyvistä tuomioista.

Ympäristöjärjestöjen mukaan louhos vahingoittaa alueen luontoa. "Hallituksen päätös on erittäin ilahduttava. Toisaalta siksi, että Ruotsin luonnonsuojeluvirastolla on ollut tämä alue kansallispuistosuunnitelmissaan hyvin pitkään. Tämä on myös hyvin tärkeää, jotta voimme taata Gotlannin juomavesivarannot tulevaisuudessa", sanoo Ruotsin WWF:n luonnonsuojelujohtaja Peter Westman.

Hallitukselle päätös oli poliittisesti kinkkinen. Vastakkain ovat työpaikat ja ympäristöarvot. Pääministeri Stefan Löfven on entinen ammattiliittojohtaja, joka istuu hallituksessa suojelun puolesta liputtavan ympäristöpuolueen kanssa. Ympäristöministeri Åsa Romson ilmoittikin kylkiäisenä, että hallitus osoittaa 100 miljoonaa kruunua eli vajaat 11 miljoonaa euroa työllisyyden tukemiseen Gotlannissa. Löfvenin entinen työnantaja, ammattiliitto IF Metall arvosteli DN:lle kovasanaisesti suojelulinjausta.

Nordkalkin nykyinen louhos, jolle Bungen louhos olisi jatkoa, työllistää suoraan noin sata. Välillisten vaikutusten arvioidaan olevan laskijasta riippuen suuremmat.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat