Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Netissä petkutetaan monella tapaa

Talous
 
Jussi Miettinen

Ilmaisen näytteen sijaan tuli maksullinen jäsenyys
Facebook-mainoksessa tarjotaan merkkituotetta ilmaiseksi toimituskulujen hinnalla, kunhan vastaa nettikyselyyn. Kyselyyn päästäkseen joutuu hyväksymään sopimusehdot.

Ehdoissa lukee pienellä, että lahjan tilaamalla sitoutuu maksulliseen jäsenyyteen.

Huijarit luottavat siihen, että kaikki eivät lue sopimusehtoja riittävän tarkasti tai ollenkaan. Jäsenyys saattaa maksaa joitain kymmeniä euroja kuukaudessa.

Maksamalla näytetuotteen toimitusmaksun rikolliset saavat käsiinsä luottokortin tiedot ja voivat tehdä sopimusehtojen mukaisia kuukausiveloituksia. Veloituksia voidaan tehdä myös puhelinlaskussa, joten omaa puhelinnumeroa ei kannata luovuttaa epämääräiselle taholle.

Huijarit eivät myöskään toimita lupaamaansa merkkituotetta, kuten lenkkareita tai aurinkolaseja. Mikäli lankesit ansaan, katkaise jäsenyys kirjallisesti ja ole yhteydessä pankkiin tai puhelinoperaattoriin veloituksen katkaisemiseksi.

 

Luottamuksellisia tietoja ei kysellä sähköpostitse

Kalasteluviestissä (phishing) huijarit pyrkivät saamaan verkkopankkitunnuksen, henkilötunnuksen, luottokorttitiedot tai sähköpostin käyttäjätunnukset. Huijari voi esiintyä yrityksen, oppilaitoksen tai viranomaisen edustajana.

Esimerkiksi teknologiayhtiö Applen nimissä on lähetetty ihmisille pyyntöjä päivittää musiikkipalvelu iTunesin maksu- eli luottokorttitiedot ja ohjelmistoyhtiö Microsoftin edustajina kyselty sähköpostitunnuksia. Pankin lukuun lähetetyillä viesteillä rikolliset ovat onnistuneet kalastamaan jopa pankkitunnuksia.

Rikolliset kysyvät salaisia tietoja joko suoraan sähköpostin viestikentässä tai yrityksen sivuja apinoivalla sisäänkirjautumissivulla.

Viestissä varoitetaan usein tietoturvauhasta tai teknisestä viasta, jotka edellyttävät nopeaa toimintaa. Pelko esimerkiksi pilvipalveluun tallennettujen tiedostojen menettämisestä saa jotkut toimimaan ajattelemattomasti.

Laillisesti toimivat yritykset eivät kuitenkaan koskaan kerää luottamuksellisia tietoja sähköpostitse tai pyydä kirjautumaan palveluun sähköpostiviestissä olevasta linkistä.

Kalasteluviestit kannattaa tuhota. Jos erehdyit antamaan pankkitunnuksesi tai luottokorttitietosi vääriin käsiin, soita heti pankkiin tai luottokorttiyhtiöön.

Ystävä hädässä pyytää rahaa

Lomamatkalla vaikeuksiin joutunut ystävä lähettää sähköpostilla avunpyynnön. Selvitäkseen pulasta hän tarvitsee rahaa äkkiä.

Kukapa ei haluaisi auttaa, mutta jäitä hattuun! Avunpyynnön on nimittäin todennäköisesti laatinut nettihuijari eikä ystäväsi, jonka sähköpostin käyttäjätunnus ja salasana ovat päätyneet rikollisten käsiin esimerkiksi tietomurron tai kalasteluviestin seurauksena.

Rahan lähettämisen sijaan soita kaverille ja kerro, että hänen sähköpostiaan käytetään väärin. Näin hän osaa vaihtaa sähköpostitilinsä käyttäjätunnuksen ja salasanan.

 

Mailiosoitteen perusteella ei arvota miljoonia

Sähköpostiviestissä kerrotaan sinua kohdanneesta onnenpotkusta. Olet voittanut ulkomaisessa lotossa miljoonia euroja. Voittaja on seulottu arvonnassa, johon osallistujat on valittu sähköpostien perusteella.

Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta – ja niin se onkin. Voittosumman saamiseksi sinun pitäisi nimittäin pulittaa pieni summa rahaa lottoarvonnan järjestäjille.

Huijauksen kaava on sama kuin niin sanotuissa nigerialaiskirjeissä, joiden lähettäjät lupaavat viesteissään osuutta esimerkiksi perinnöstä tai liiketoiminnan tuotoista, kunhan ensin suoritat etumaksun esimerkiksi kuljetuksista, veroista tai pankki- tai oikeuskuluista.

Huijarin lähettämään tilinumeroon rahaa ei kannata siirtää, eikä omia henkilöllisyys- tai luottokorttitietoja luovuttaa. Suhtaudu tällaisiin viesteihin kuten mihin tahansa roskapostiin: jätä vastaamatta, älä klikkaa linkkejä tai avaa liitteitä ja siirrä viesti roskakoriin.

 

Merkkituotteet ovatkin väärennöksiä

Jos tuntematon nettikauppa myy merkkiaurinkolaseja, -käsilaukkuja tai -untuvatakkeja pilkkahintaan, tuotteet voivat olla väärennettyjä. Epäuskottavan verkkokaupan tuotteet kannattaakin jättää tilaamatta. Kalliita luksustuotteita tuskin myydään sivustoilla, jotka näyttävät halvoilta.

Joissain tapauksissa väärennökset saapuvat postitse, mutta asiakas voi jäädä nuolemaan näppejään esimerkiksi siksi, että huijarit jättävät tuotteen kokonaan lähettämättä tai väärennökset jäävät tullin haaviin.

Selvitä joka tapauksessa ennen tilausta, mihin osoitteeseen ja millaisin ehdoin voit halutessasi palauttaa tuotteet. Kirjaa tiedot ja nettikaupan osoite ylös.

Verkko-ostoksilla kannattaa suosia kauppoja, jotka tukevat vahvaa tunnistautumista. Ne tunnistaa esimerkiksi Verified by Visa- tai Mastercard Secure Code -tunnuksesta ja ostaja tunnistetaan luottokorttitietojen lisäksi myös verkkopankkitunnuksilla.

Aina se ei ole mahdollista.

Silloin kannattaa varmistaa, että annat luottokorttitietosi vain salatulla internet-sivustolla.

Salauksen tunnistaa nettisivun osoitteen alkuosan https-päätteestä. Lisäksi selainikkunaan tulee näkyville salauksesta kertova kuvaikoni eli ehjä avain tai lukittu lukko.

 

Lähteet: Maksukorttiturvallisuuden asiantuntija Vesa Hietanen, tietoturva-asiantuntija Mikael Albrecht ja KKV.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat