Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kierrätyskuitu säästää luontoa vaate kerrallaan

Kierrätystaloudesta voisi syntyä Suomeen muutaman miljardin euron edestä liiketoimintaa, arvioi Sitra

Talous
 
Esha Chhabra
katarina sällylä hs
Yrittäjät Jukka Pesola (vas.), Lauri Köngäs-Eskandari ja Anders Bengs valmistavat kierrätetyistä materiaaleista vaatteita. Kierrätysmateriaali on uutta halvempaa ja sen käyttö säästää luonnonvaroja.
Yrittäjät Jukka Pesola (vas.), Lauri Köngäs-Eskandari ja Anders Bengs valmistavat kierrätetyistä materiaaleista vaatteita. Kierrätysmateriaali on uutta halvempaa ja sen käyttö säästää luonnonvaroja. Kuva: katarina sällylä hs

Kiinassa, Intiassa ja Bangladeshissa koneet ja halpa työvoima syytävät vauhdilla muotituotteita puuvillapölyn keskellä.

Tekstiiliyrittäjä Jukka Pesola ja hänen liikekumppaninsa Anders Bengs, Hannes Bengs ja Lauri Köngäs-Eskandari yrittävät puhdistaa muotiteollisuutta valmistamalla sataprosenttisesti kierrätettyjä tekstiileitä.

Heidän startup-yrityksensä Pure Waste Textiles käyttää tekstiilijätteestä valmistettuja kuituja ja lankoja, joista yritys valmistaa t-paitoja, farkkuja ja muita tuotteita.

Bengsin mukaan tärkeintä on säilyttää kuitujen korkea laatu.

"Vaatteen ei pitäisi näyttää kierrätetyltä. Kestävyys ja hyvä muotoilu kulkevat käsi kädessä", hän kertoo yrityksen myymälässä Helsingin Yrjönkadulla.

Yritys on liikkeellä juuri oikeaan aikaan. Ensi vuoden alusta alkaen Suomessa tulee voimaan EU:n määräys, jonka mukaan orgaanisten tekstiilijätteiden kuskaaminen kaatopaikoille on kielletty.

Se tarkoittaa, että esimerkiksi puuvilla- ja hamppukuituja ei saa heittää roskiin.

Asia ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertainen, sanoo Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.

"Puuvillamekossa voi olla metallinen vetoketju ja polyesterivuori. Kuka erottelee ne toisistaan?"

Suomen Tekstiili ja Muoti ry etsii yhdessä Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran kanssa ratkaisuja kierrätettyjen vaatteiden hyötykäyttöön. "Miten vanhoja vaatteita voisi käyttää vaikkapa maanteiden rakentamiseen?"

Suomalaiset kotitaloudet kuluttavat noin 70 miljoonaa kiloa vaatteita vuodessa. Tarkkoja tilastoja ei kuitenkaan ole. Ainoa kierrätystapa on toistaiseksi hyväntekeväisyys.

"Yli 95 prosenttia tekstiileistä voitaisiin kierrättää. Miksi niin ei tehdä?" vaateyrittäjä Bengs ihmettelee.

Bengs valmistaa myös hattuja kierrätystekstiileistä yrityksessään nimeltä Costo.

Hän kertoo ommelleensa yrityksen alkuaikoina 300–400 hattua vuodessa, koska työntekijöitä ei ollut varaa palkata.

Pesola oli hänen asiakkaansa. "Näin mahdollisuuden, mutta vaateteollisuus on lähes kadonnut Suomesta", Pesola kertoo.

Miehet päättivät lähteä Intiaan, mutta huomasivat, että kierrätysmateriaalien kierrätys oli siellä huonompaa.

He kehittivät laadukkaampia kuituja intialaisen yhteistyökumppanin kanssa. Pure Wasten t-paita maksaa parikymmentä euroa.

"Voisimme tehdä sen halvemmalla, mutta emme halua, että ihmiset ostavat joka vuosi uuden. Sehän olisi kertakäyttömuotia", Bengs sanoo.

Hänen mukaansa vaatteiden valmistus kierrätysmateriaalista olisi 20–30 prosenttia halvempaa, jos tekstiiliteollisuudessa olisi infrastruktuuri tätä varten. Samalla myös säästäisi vettä.

Sitran arvion mukaan kierrätystalous voisi olla Suomessa 1,5–2,5 miljardin euron arvoista kannattavaa tuotantoa.

"Tavoitteena on suljettu kierto, jossa kierrätettäväksi jää vähemmän. Sen sijaan tuotteita korjataan, käytetään uudelleen tai vuokrataan", sanoo kiertotalouden johtava asiantuntija Kari Herlevi Sitrasta.

Pure Waste Textilesin lisäksi moni muukin yritys on kiinnostunut kierrätyksestä. Lahdessa toimivan Nurmi Clothingin perustaja, vaatesuunnittelija Anniina Nurmi aloitti bloggaamalla ympäristöystävällisistä vaatteista.

Viisi vuotta sitten hän alkoi suunnitella niitä itse. Nyt hänen vaatteitaan myydään Ranskassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Hänellä on esittelytilat Lahdessa, minkä lisäksi vaatteita myydään verkossa.

Rahoituksen löytäminen vaatetusalan startup-yritykselle oli kuitenkin vaikeaa.

"Olisi mukava saada enemmän tukea ja rahoitusta, ehkä valtiolta", Nurmi sanoo.

 

Kirjoittaja on yhdysvaltalainen toimittaja, joka oli Helsingin Sanomissa ulkoministeriön järjestämässä harjoittelussa. Hän on vapaa toimittaja, joka kirjoittaa muun muassa Forbesiin, Guardianiin ja New York Timesiin. Tekstin on englannista suomentanut Jaana Savolainen.

Korjauksia juttuun kello 10.45: Anders Bengsin etunimi korjattu ja lisätty muut liikekumppanit Hannes Bengs ja Lauri Köngäs-Eskandari. Korjattu kohta, jonka mukaan materiaalien laatu olisi Intiassa huonompaa. Materiaalien kierrätys on kuitenkin haastateltujen mukaan Intiassa puutteellista. Intiassa mukana kehittelyssä on ollut yhteistyökumppani, ei sijoittaja. Hattuja valmistava Costo toimii edelleen, toisin kuin jutussa alun perin kirjoitettiin. Poistettu maininta uusien kuitujen kalleudesta. Korjattu yrityksen alkuaikojen hattujen valmistusmäärä, joka oli 300400 kappaletta vuodessa, ei päivässä.

Korjaus 2.9. kelo 18.40: Finatex-järjestön nimi muutettu järjestön uuteen nimeen on Suomen Tekstiili ja Muoti ry.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat