Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi on yksi biolääketieteen huippu­maista – mutta investoinnit tyssäävät byrokratiaan

Suomessa on biolääketieteen huippuosaamista, mutta investoinnit tyssäävät byrokratiaan

Talous
 
Reijo Hietanen
Akaalainen Mari Ojala sai neljäksi vuodeksi helpotusta MS-tautiin biologisesta lääkkeestä. Lääkitys jouduttiin kuitenkin vaihtamaan, kun hänen elimistönsä alkoi tuottaa vasta-aineita. Ojalan sylissä on Tahvo-koira.
Akaalainen Mari Ojala sai neljäksi vuodeksi helpotusta MS-tautiin biologisesta lääkkeestä. Lääkitys jouduttiin kuitenkin vaihtamaan, kun hänen elimistönsä alkoi tuottaa vasta-aineita. Ojalan sylissä on Tahvo-koira. Kuva: Reijo Hietanen

Biologiset lääkkeet ovat mullistamassa useiden vakavien sairauksien kuten syöpien, reuman ja aivosairauksien hoitoa.

Suomi on yksi biolääketieteen tutkimuksen huippumaista ja hyvin kiinnostava kohde tutkimusta tekeville lääkeyhtiöille, mutta investointikilpailussa Suomi ei pärjää. Alan toimijoiden mielestä byrokratia on liian kankeaa eikä suomalaista osaamista osata myydä maailmalle.

" Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmassa puhutaan paljon innovaatioista ja biotaloudesta. Toivottavasti hallitus huomioi, että biotalous on muutakin kuin metsää ja energiaa", sanoo Biogenin toimitusjohtaja Marco Hautalahti.

Hallitus ilmoitti maanantaina kanavoivansa 300 miljoonaa euroa biotalouden edistämiseen seuraavan kolmen vuoden aikana.

Amerikkalainen Biogen kehittää biologisia täsmälääkkeitä erityisesti aivosairauksiin. MS-tautiin kehitetyt lääkkeet ovat jo pitkällä, ja nyt yritys keskittyy erityisesti Alzheimerin tautiin.

"Suomi on ainutlaatuinen paikka lääketutkimukselle väestön poikkeuksellisen yhtenäisen geeniperimän vuoksi. Alan osaamisen lisäksi Suomessa on erinomaisia biopankkeja", Hautalahti sanoo.

Biopankkeihin kerätään potilaiden suostumuksella kudos- ja verinäytteitä.

"Suomessa on korkeatasoista tutkimusta syöpäsairauksissa, neurologiassa, diabeteksessa ja rokotteissa, joissa juuri käytetään biologisia lääkkeitä", sanoo Lääketeollisuuden lääkepoliittinen johtaja Sirpa Rinta.

Fakta

Elävistä soluista täsmähoitoa

 Biologinen lääke sisältää biologisesta materiaalista eristettyä tai elävien solujen tuottamaa materiaalia, joka on yleensä valkuaisainetta.

 Biolääkkeitä kehitetään eniten erilaisiin syöpäsairauksiin ja tulehdussairauksiin kuten nivelreumaan ja psoriasikseen. Niiden valmistus on moninkertaisesti kalliimpaa kuin perinteisten kemiallisten lääkkeiden.

 Biologista lääkettä voidaan tuottaa geeniteknologian avulla eri isäntäorganismeissa kuten bakteereissa tai eläinsoluissa.

 Toisin kuin tavanomainen synteettinen lääke, biologinen lääke vaikuttaa solussa tarkasti tiettyyn elimistön rakenteeseen, eli se on täsmälääke. Se vähentää muualle elimistöön kohdistuvia ei-toivottuja vaikutuksia.

 Lääkkeiden käyttö voidaan myös räätälöidä potilaalle sopivaksi geenianalyysin perusteella.

Biogen käyttää noin yhdeksän miljardin euron liikevaihdostaan tutkimukseen neljänneksen. Yhtiö avasi hiljattain biolääketehtaan Tanskaan, joka on onnistunut Suomea paremmin houkuttelemaan alan investointeja. Investoinnin arvo oli 500 miljoonaa euroa.

Muutkin Suomessa toimivat kansainväliset lääkeyhtiöt kuten Bayer, Pfizer ja Novartis panostavat nyt biologisten lääkkeiden tutkimukseen. Uusista lääkkeistä jopa kolmannes on biologisia lääkkeitä, tuotekehitysvaiheessa olevista 40–60 prosenttia.

"Kaikki merkittävät lääkeyhtiöt panostavat nyt niihin. Lääkkeet ovat kalliita ja hyvin tuottoisia lääkeyhtiöille", sanoo tutkimusprofessori Pekka Kurki lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

Bioteknologiasta povattiin Suomessa suurta menestystä jo 15 vuotta sitten, mutta odotukset eivät täyttyneet. Alalla toimii silti edelleen myös suomalaisia startup-yrityksiä.

Lääkkeiden kehittäminen kaupallisiksi tuotteiksi asti on kuitenkin niin kallista, että siihen löytyy resursseja vain suurilta kansainvälisiltä yhtiöiltä.

"Suomessa pitäisi tehdä rohkeammin yhteistyötä ja jakaa tietoa eri yliopistosairaaloiden, yritysten ja tietopankkien kesken", sanoo Tekesin johtaja Minna Hendolin.

Myös Hautalahtea harmittaa, että Suomi on jäämässä jälkeen.

"Kilpailu investoinneista on kovaa. Moni Itä-Euroopan maakin on ajanut ohi."

Alan toimijat toivovat, että tutkimusluvat voisi hakea yhdestä paikasta.

"Lupia pitää hakea valtakunnallisesti ja eri yliopistosairaaloista. Luvat pitäisi saada nopeammin, koska tutkimuksia tehdään usein monessa maassa yhtä aikaa", Sirpa Rinta sanoo.

Myös uusien lääkkeiden käyttöönotto on Suomessa hitaampaa kuin useimmissa muissa maissa. Lisäksi biologiset lääkkeet tulevat Suomessa potilaille kokonaan korvattaviksi vasta usean vuoden kuluttua myyntiluvan saamisesta.

Tutkimusta ei ole mielletty yliopistosairaaloiden ydintehtäväksi, minkä vuoksi lääkäreillä on niukasti aikaa tutkimukseen. Potilastiedoista on hyvät rekisterit, mutta niiden käyttö tutkimukseen on hankalaa.

Lääketeollisuus sijoittaa kaikkiaan noin 200 miljoonaa euroa vuodessa lääketutkimuksiin Suomessa. Alan etujärjestö arvioi, että käytännön esteet korjaamalla investointeja voisi tulla 200–300 miljoonaa euroa lisää. Uusia työpaikkoja voisi tulla 700–1 000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat