Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkulais­keksintö paljastaa huume­kätkön

Kaasuja analysoiva yritys Gasera sai EU-rahaa ja palkkaa ripeästi uutta väkeä

Talous
 
Gasera
Gaseran suunnittelema kaasumittausmoduuli selvittää tarkkaan ilmassa olevat aineet.
Gaseran suunnittelema kaasumittausmoduuli selvittää tarkkaan ilmassa olevat aineet. Kuva: Gasera

Kun toimitusjohtaja Ismo Kauppinen kuvailee turkulaisyritys Gaseran keksintöjä, vaikuttaa siltä, että hän puhuu jotain vierasta kieltä.

"Me käytämme fotoakustista spektroskopiaa", Kauppinen selittää. "Se on piille tehty mikromekaaninen läppä, joka on painesensori. Optinen laserinterferometri lukee läpän liikettä."

Gaseran laitteiden teknologiaa ei ole helppo selittää maallikolle, sillä analysointi perustuu siihen, miten mittauskammioon suljettu kaasu laajenee infrapunasäteilyn vaikutuksesta.

Laitteet ovat joka tapauksessa poikkeuksellisen hyviä selvittämään, millaisia aineita ilmassa liikkuu. Pienikokoiset laitteet pystyvät Kauppisen mukaan luotettavasti tunnistamaan kaasuista nopeasti alle miljardisosan pitoisuudet.

Gasera aikoo muuttaa kaasun analysoimisen kannattavaksi liiketoiminnaksi. Teknologialla on Kauppisen mukaan paljon käyttökohteita esimerkiksi erilaisten päästöjen mittaamisessa.

Yhtiö tekee jo mittauslaitteissa yhteistyötä yhdysvaltalaisen yrityksen kanssa. Yhtiöt ovat kehittäneet Gaseran teknologiaa hyödyntävän laitteen, joka mittaa sähkömuuntajan kuntoa muuntajan eristeöljyyn liuenneiden kaasujen perusteella.

Seuraavaksi Gasera aikoo panostaa muun muassa huumeiden havaitsemiseen. Yritys on saanut EU:n Horisontti 2020 -tutkimusohjelmasta 2,3 miljoonan rahoituksen, jonka turvin yhtiö kehittää erityisesti valtakunnanrajoilla tarvittavia laitteita. Niillä voidaan selvittää konttien sisältöä ja paljastaa esimerkiksi huumeiden tai ihmisten salakuljetusta.

Kauppisen mukaan Gaseran laitteet kertovat, piilotteleeko jossain tilassa ihmisiä. Iho ja hengitys synnyttävät ilmaan tietynlaisen yhdistelmän.

Yhtiön teknologia perustuu erityisesti tutkimuksille, joita toimitusjohtaja Kauppisen isä ja fysiikan professori Jyrki Kauppinen teki Turun yliopistossa.

Keksintöjen kehittäminen valmiiksi tuotteiksi on vienyt pitkään. Yhtiö ei ole vieläkään voitollinen, vaikka se perustettiin jo 2004. Tänä vuonna yrityksen liikevaihto kaksinkertaistuu Kauppisen mukaan noin kolmeen miljoonaa euroon, ja yhtiö alkaa tehdä voittoa.

Tätä nykyä Gaseralla on 25 työntekijää, ja yhtiö haluaa palkata loppuvuoden aikana vielä kymmenen ihmistä lisää. Laitteet paitsi suunnitellaan myös valmistetaan Suomessa.

Isä ja poika Kauppinen ovat olleet yrityksessä mukana alusta lähtien.

Isien ja poikien yhteistyö liike-elämässä ei aina suju kitkatta. Kauppisen mukaan Gaserassa yhteistyö on sujunut hyvin, koska roolit ovat olleet selvät alusta lähtien.

"Bisneksen vetäminen on ollut aina minulla, ja isäni on täysi tiedemies", hän kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat