Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntolainaa voi nyt saada alle prosentin marginaalilla

Asiantuntija: Asuntolainojen marginaalit laskevat yhä

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Jaana ja Tapio Ahlblad tekivät tiistaina Tikkurilan Nooa-säästöpankissa sopimuksen uudesta asuntolainasta. "Meille tärkeintä on se, että saa henkilökohtaista palvelua. Varmasti marginaalitkin ovat ihan kilpailukykyisiä", Jaana Ahlblad sanoo. Pariskuntaa palveli Anni Olkinuora.
Jaana ja Tapio Ahlblad tekivät tiistaina Tikkurilan Nooa-säästöpankissa sopimuksen uudesta asuntolainasta. "Meille tärkeintä on se, että saa henkilökohtaista palvelua. Varmasti marginaalitkin ovat ihan kilpailukykyisiä", Jaana Ahlblad sanoo. Pariskuntaa palveli Anni Olkinuora. Kuva: Juhani Niiranen HS

Asuntolainojen korkomarginaalit ovat vajonneet jälleen. Niin sanottu hyvä asiakas saa pääkaupunkiseudulla nyt lainaa alle prosentin marginaalilla.

HS:n toimituksesta kerättyjen kokemusten mukaan jotkut pankit ovat antaneet jopa 0,8 prosentin tarjouksia.

Fakta

Kokonaiskorko = viitekorko + marginaali

 Asuntolainan kokonaiskorko muodostuu viitekorosta ja marginaalista.

 Viitekorko on yleensä 6 tai 12 kuukauden euribor-korko. Kuuden kuukauden euribor oli maanantaina 0,04 prosenttia ja 12 kuukauden 0,16 prosenttia.

 Kolmen kuukauden euriboria ei käytännössä enää saa viitekoroksi, koska sen arvo on ollut keväästä asti negatiivinen.

 Pankit tarjoavat myös hanakasti erilaisia korkosuojaus- tai lainaturvatuotteita, kuten korkoputkea, korkokattoa tai lainaturvavakuutusta. Mieti huolella tarvitsetko sellaista todella. Korot tuskin nousevat merkittävästi moneen vuoteen. Lainaturvavakuutus on kallis.

Asuntolainapankki Hypon toimitusjohtajan Ari Paunan mukaan tämän hetken taso Helsingissä on 0,75–0,85 prosenttia. Hän ennakoi, että marginaalien lasku jatkuu yhä.

"Ensi vuonna mennään jo kohti 0,5 prosentin marginaalitasoa. Mutta korostan, että tässä on kyse näistä hyvistä ja halutuista asiakkaista, joiden maksukyky ja vakuudet ovat kunnossa."

Vielä alkuvuodesta pankit puhuivat puolentoista prosentin keskimarginaaleista. Paunan mielestä puheet ovat olleet osin hämääviä, koska pankinjohtajat puhuvat mielellään koko maan keskiarvoista.

Helsingin seudulla ja muissa kasvukeskuksissa kilpailutilanne on ihan toinen kuin muualla Suomessa.

Kasvukeskusten asunnot säilyttävät arvonsa ja ovat hyviä vakuuksia. Syrjemmällä olevien asuntojen hinnat ovat olleet pikemminkin laskusuunnassa.

Paunan mukaan marginaalien laskulle on kolme syytä: kova kilpailu, lainojen heikko kysyntä ja pankkien omassa rahoituksessa tapahtunut muutos.

"Jos lainoja ei kysytä, pankit laskevat marginaaleja ja lainaa taas kysytään. Niin pankinjohtajat toimivat, eli kysynnän ja tarjonnan laki toimii. Pankit tulevat kaupunkeihin hyvien asiakkaiden perässä."

Pankkien oma rahoitus on myös muuttunut finanssikriisin jälkeen. Uuden pankkisääntelyn myötä pankkien rahoituksesta yhä suuremman osan pitää olla pitkäaikaista. Sitä pankit saavat nyt parhaiten katetuilla joukkovelkakirjoilla, joiden vakuutena ovat käytännössä laina-asiakkaiden asunnot.

"Tällaisen rahoituksen vakuudeksi kelpaavat asiakkaat ovat nyt haluttuja. He ovat juuri niitä maksukykyisiä kasvukeskusten asukkaita. Tämä tietysti osaltaan vahvistaa Suomen asuntomarkkinoiden jakautumista", Pauna sanoo.

Myös pankkien varainhankinnan hinta on halventunut.

"On ihan oikein, että asiakkaatkin hyötyvät tästä."

Maksukyvyn arvioinnissa pankit ovat nyt tarkkoja, mutta Paunan mukaan ainakaan Hypolla ei ole mitään erityisiä riskialoja, joilla työskenteleviä erityisesti varottaisiin.

"Mikä ei ole riskiala? Mutta pankit toki suojautuvat riskeiltä niin, että halvan marginaalin ehtona voi olla lainaturvavakuutuksen ottaminen. Mutta voi lainan saada ilmankin", Pauna sanoo.

Kaikki pankinjohtajat eivät täysin allekirjoita Paunan näkemystä marginaalien mataluudesta.

"Meidän konttorinjohtajien viesti oli, että hyvin harvat asiakkaat saavat lainaa alle prosentin marginaalilla. Silloin pitää olla paljon asiointia ja keskittänyt asiointinsa meille", Handelsbankenin toimitusjohtaja Nina Arkilahti sanoo.

Paunan mielestä marginaalit ovat kuitenkin jo niin matalalla, että vanhojenkin asiakkaiden kannattaisi kilpailuttaa vanhoja lainojansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat