Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuu oli julma osakkeille Helsingissä

Kiinan näkymien pelottamat isot sijoittajat myivät. Piensijoittajat käyttivät tilaisuuden ja ostivat kotimaisia yhtiöitä.

Talous
 

Elokuu oli tyly Helsingin pörssin osakkeille.

Kuukauden aikana osakkeiden yleiskehitystä kuvaava indeksi OMX Helsinki tuli alaspäin runsaat viisi prosenttia, ja 25 vaihdetuimman osakkeen indeksi heikkeni yli seitsemän prosenttia.

Pankkikonserni Nordea toteaa katsauksessaan, että pitää mennä kolmen vuoden päähän eli vuoden 2012 toukokuuhun ennen kuin löytyy kurssikehitykseltään yhtä huono kuukausi.

Nordean osakestrategi Kristian Tammela selvittää, että taustalla on kova nousuralli, joka on saanut sijoittajat hermostumaan. Nyt kun Kiinan talouden mahdollinen hyytyminen alkoi näyttää mahdolliselta, osa sijoittajista ryntäsi myyntipuolelle ja sai aikaan pudotuksen.

Vuoden alussa käynnistynyt kolme kuukautta kestänyt nousuputki on muutaman laskurupeaman seurauksena pyyhkiytynyt lähes kokonaan pois.

Kiinan ja muun maailman tapahtumat näkyvät aina pikaisesti Helsingissä johtuen pörssissä noteerattujen yhtiöiden luonteesta.

Helsingissä on paljon maailmanmarkkinoiden suhdanteista riippuvaisia suuria investointitavaroita tekeviä yrityksiä, jotka heiluvat maailmankaupan tahtiin. Vähemmän on kulutustavaroita tekeviä brändiosakkeita, joita löytyy enemmän muista Pohjoismaista.

Toinen heiluntaa lisäävä tekijä on isojen ulkomaisten sijoittajien suhteellinen koko markkinan kokoon nähden. Epävarmojen aikojen koittaessa isot sijoittajat tekevät nopeita päätöksiä ja heiluttavat pieniä markkinoita.

Nordeassa suositellaan jatkossakin malttia huomattavasta kurssikorjauksesta huolimatta.

"On ennenaikaista luvata, että ollaan selvillä vesillä. Odotamme syksyn jatkuvan heiluvaisena", Tammela sanoo.

Piensijoittajan näkökulmaa edustavan Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju sanoo, että Kiinan tilanne ei näy huolestuttavan suomalaista piensijoittajaa.

Nordnet tarjoaa sijoituspalvelua, jossa sijoittaja voi tehdä osakekauppaa netin välityksellä. Asiakkaita on Suomessa runsaat 118 000.

Oksaharju sanoo, että kun isot luultavasti etupäässä ulkomaiset sijoittajat ovat myyneet Helsingissä, moni piensijoittaja on nähnyt tilaisuutensa ja ostanut.

"Elokuun aikana Nordnetin asiakkaiden selvä enemmistö, nuppiluvuissa mitattuna, on ostanut osakkeita. Mukana on myös runsaasti uusia sijoittajia."

"Näyttää siltä, että monet ovat kytänneet ostopaikkaa kovan nousurupeaman jälkeen. Kun edellinen juna jätti, on menty mukaan tällä kertaa, kun vaunu hidasti", Oksaharju sanoo.

Elokuun puolivälissä olleen kovan laskupäivän jälkeen piensijoittajat ryntäsivät Oksaharjun mukaan kaikkien Kiina-sidonnaisten yhtiöiden ostopuolelle. Osakkeista hän mainitsee Cargotecin, Koneen, Konecranesin, Metson, Outokummun, Outotecin, Valmetin ja Wärtsilän.

Koko elokuun aikana Nordnetin asiakkaat lisäsivät eniten omistuksiaan Fortumissa, Nordeassa, Teliasonerassa, Outokummussa ja Stora Ensossa.

Myös Oksaharjulla on varoittava sana tulevaisuudesta.

"Takana on vuosien nousuputki. Kiina saattaa muuttaa pelin luonteen. Kurssiodotusten sijasta on syytä painottaa osinkotuottoa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat