Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Automatisaatio toisi paljon säästöjä

Talous
 

Automatisaatio eli erilaiset digitaaliset järjestelmät voivat tuoda paljon rahallisia säästöjä logistiikkaan, sanoo Aalto-yliopiston logistiikan professori Markku Kuula.

Logistiikalla hän tarkoittaa tavaroiden kuljetusta ja varastointia eli kaikkea sitä, mitä tavaralle tapahtuu sen valmistumisen jälkeen ennen kuin se päätyy ostajan käsiin.

Se, mitä lähdetään parantamaan, riippuu Kuulan mukaan siitä, mihin suuntaan lainsäädäntö ja tuotekehittely menevät.

Hän ennustaa kehityksen menevän samalla tavoin kuin Nokialla aikoinaan kännykkämarkkinoilla.

"Yritys oli johtamassa standardointityötä. Minulla on äkkinäinen veikkaus, että jokin yritys tai pari isoa toimijaa tulevat tekemään näin. Sen jälkeen laajamittainen automatisointi olisi mahdollista."

Hän kertoo esimerkiksi kolme eri aluetta, joita automatisaatio voisi parantaa.

1. Tavaroiden varastoiminen

Kuulan mukaan yritykset ovat panostaneet huomattavasti siihen, että tavarat siirtyisivät mahdollisimman automaattisesti ensin osina hyllyiltä tuotantolinjoille ja sitten valmiina tuotantolinjoilta varastointihyllylle. Tällaisen teknologian halventuessa pienetkin yritykset voisivat olla selvillä esimerkiksi siitä, kuinka paljon niillä tuotteita varastoissaan on.

2. Dokumenttien hallinta

Tavaran liikennettä tukemaan on kehitetty seurantajärjestelmiä, joiden avulla yritykset tietävät hyvin tarkkaan, paljonko niillä on tavaroita hyllyillään, minne ne ovat menossa ja missä ne kulloinkin matkaavat. Kuula mainitsee esimerkiksi Postin, DHL:n ja UPS:n järjestelmät.

"Kun tilaa jostakin tuotteen, niin koko ajan tietää kutakuinkin, missä tavara liikkuu."

Kun tällaisten järjestelmien käyttö helpottuu, niistä tulee joustavampia ja ne toimivat vaikkapa niin sanottuina pilvipalveluina, niiden käyttö yleistyy entisestään. Tällöin muutkin kuin kuljetusalan suuryritykset voisivat käyttää tietoja hyödykseen.

3. Karttateknologiaan pohjaavat sovellutukset

Hiljattain Nokia ilmoitti myyvänsä karttapalvelunsa Audille, BMW:lle ja Daimlerille 2,8 miljardilla eurolla. Kaupalla on iso merkitys, Kuula sanoo.

"Nyt navigaattorit ovat auttaneet lastin perillepääsyä huomattavasti. Niiden päälle tullaan rakentamaan kaikenlaista muuta."

Nykyjärjestelmässä tiedetään, missä kuorma-auto tai rekka sijaitsee. Tulevaisuudessa kuljetusliike pystyy käyttämään tuota tietoa paremmin hyväksi, Kuula sanoo.

Esimerkkinä hän mainitsee, kuinka yritys voisi vähentää tyhjiä kuorma-autoja tarkempaan tietoon perustuvalla suunnittelulla.

"Tällaista teknologiaa alkaa olla, mutta kun sitä pikkaisen hiotaan, niin varmaan kuljetusliikkeet saisivat sillä lisää säästöä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat