Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postin robottikopterin lento tyssäsi tuuleen, mutta kokeilu on vasta alussa: "Käsillä on valtavan suuri murros"

Posti aloittaa kokeilun pakettien viemiseksi osin automaattisella lennokilla. Suomi on pyrkimässä automatisaation mallimaaksi.

Talous
 
Teemu Kuusimurto
Postin ja Verkkokaupan ensimmäinen kokeilu lennättää kopterilla paketti Suomenlinnaan epäonnistui. Kopteri joutui laskeutumaan toivottua aiemmin, ja Sharper Shapen työntekijät Nina Gunell ja Luukas Valtonen joutuivat kantamaan kopterin toivottuun paikkaan.
Postin ja Verkkokaupan ensimmäinen kokeilu lennättää kopterilla paketti Suomenlinnaan epäonnistui. Kopteri joutui laskeutumaan toivottua aiemmin, ja Sharper Shapen työntekijät Nina Gunell ja Luukas Valtonen joutuivat kantamaan kopterin toivottuun paikkaan. Kuva: Teemu Kuusimurto

Robottikopteri lentää Suomenlinnan telakan nosturin ohi ja puiden yli noin 30 metrin korkeudelta. Kopterin surraus kuuluu jo, mutta sitten tuuli nappaa kiinni. Turbulenssi muodostuu lopulta niin suureksi, että Kaivopuistosta lähteneen kopterin on pakko laskeutua noin 50 metrin päähän suunnitellusta laskeutumispaikasta.

Postin kopterilento oli tiettävästi Euroopan ensimmäinen kaupunkiympäristössä tehty automaattinen paketintoimituskokeilu. Juhlahetkeä varten paikalle oli rahdattu niin liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk), liikenneturvallisuusvirasto Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu, Postin johtoa kuin myös iso joukko tiedotusvälineitä Reutersista alkaen.

Kolme pointtia

Automatisaatio toisi paljon säästöjä

Automatisaatio eli erilaiset digitaaliset järjestelmät voivat tuoda paljon rahallisia säästöjä logistiikkaan, sanoo Aalto-yliopiston logistiikan professori Markku Kuula.

Logistiikalla hän tarkoittaa tavaroiden kuljetusta ja varastointia eli kaikkea sitä, mitä tavaralle tapahtuu sen valmistumisen jälkeen ennen kuin se päätyy ostajan käsiin.

Se, mitä lähdetään parantamaan, riippuu Kuulan mukaan siitä, mihin suuntaan lainsäädäntö ja tuotekehittely menevät.

Hän ennustaa kehityksen menevän samalla tavoin kuin Nokialla aikoinaan kännykkämarkkinoilla.

"Yritys oli johtamassa standardointityötä. Minulla on äkkinäinen veikkaus, että jokin yritys tai pari isoa toimijaa tulevat tekemään näin. Sen jälkeen laajamittainen automatisointi olisi mahdollista."

Hän kertoo esimerkiksi kolme eri aluetta, joita automatisaatio voisi parantaa.

1. Tavaroiden varastoiminen

Kuulan mukaan yritykset ovat panostaneet huomattavasti siihen, että tavarat siirtyisivät mahdollisimman automaattisesti ensin osina hyllyiltä tuotantolinjoille ja sitten valmiina tuotantolinjoilta varastointihyllylle. Tällaisen teknologian halventuessa pienetkin yritykset voisivat olla selvillä esimerkiksi siitä, kuinka paljon niillä tuotteita varastoissaan on.

2. Dokumenttien hallinta

Tavaran liikennettä tukemaan on kehitetty seurantajärjestelmiä, joiden avulla yritykset tietävät hyvin tarkkaan, paljonko niillä on tavaroita hyllyillään, minne ne ovat menossa ja missä ne kulloinkin matkaavat. Kuula mainitsee esimerkiksi Postin, DHL:n ja UPS:n järjestelmät.

"Kun tilaa jostakin tuotteen, niin koko ajan tietää kutakuinkin, missä tavara liikkuu."

Kun tällaisten järjestelmien käyttö helpottuu, niistä tulee joustavampia ja ne toimivat vaikkapa niin sanottuina pilvipalveluina, niiden käyttö yleistyy entisestään. Tällöin muutkin kuin kuljetusalan suuryritykset voisivat käyttää tietoja hyödykseen.

3. Karttateknologiaan pohjaavat sovellutukset

Hiljattain Nokia ilmoitti myyvänsä karttapalvelunsa Audille, BMW:lle ja Daimlerille 2,8 miljardilla eurolla. Kaupalla on iso merkitys, Kuula sanoo.

"Nyt navigaattorit ovat auttaneet lastin perillepääsyä huomattavasti. Niiden päälle tullaan rakentamaan kaikenlaista muuta."

Nykyjärjestelmässä tiedetään, missä kuorma-auto tai rekka sijaitsee. Tulevaisuudessa kuljetusliike pystyy käyttämään tuota tietoa paremmin hyväksi, Kuula sanoo.

Esimerkkinä hän mainitsee, kuinka yritys voisi vähentää tyhjiä kuorma-autoja tarkempaan tietoon perustuvalla suunnittelulla.

"Tällaista teknologiaa alkaa olla, mutta kun sitä pikkaisen hiotaan, niin varmaan kuljetusliikkeet saisivat sillä lisää säästöä."

Samantyyppiset lennokit puhuttivat alkuvuodesta Yhdysvalloissa, kun verkkokauppayritys Amazon sai luvan aloittaa kokeilut pakettien kuljettamiseksi lennokeilla.

Tarkalleen ottaen kokeilu Suomenlinnassa ei ollut täysin automaattinen. Kopteri oli pilotin ohjattavana niin lähdössä kuin myös laskeutumisessa. Meren yli kopteri tuli kuitenkin automaattisesti.

"2–3 vuoden päästä kokeillaan varmasti myös täysin automaattisia koptereita", sanoo Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu. Hänestä kopterin laskeutuminen väärään paikkaan oli hyvä esimerkki siitä, miten kokeilujen kanssa pitää edetä.

"Tämä on uusi ilmailusegmentti, jolla on tulevaisuudessa valtava vaikutus yhteiskunnalle. Sitä täytyy kuitenkin kehittää ilman ylimääräisiä riskejä. Siksi arvostan, että pilotti päätti ottaa varman päälle."

Tulevaisuudessa koptereita voitaisiin mahdollisesti käyttää saaristojakelun apuna, sanoo Postin paketti- ja logistiikkapalvelujen johtaja Jukka Rosenberg. Yksi kopteri tulee halvemmaksi kuin yksi postinkantaja. Tiiviisti asutussa kaupungissa postinkantajia ja pakettiautoja sen sijaan tuskin korvataan 3–7 kilogramman lasteja kuljettavilla koptereilla.

Suomi on miehittämättömien ilma-alusten kokeilussa edellä käytännössä koko muuta Eurooppaa. Kopterit saavat lentää näköyhteyden ulottumattomiin, minkä monen muun maan lainsäädäntö kieltää. Tulevaisuudessa ongelmaksi saattaakin muodostua "eurooppalaisen lainsäädännön jäyhyys", Henttu sanoo.

"Me olemme liberaalilla kannalla. Muiden maiden lentoviranomaisissa kokeilumme on herättänyt suurta kiinnostusta."

Postin robottikopterikokeilu oli samalla liikenne- ja viestintäministeriön uuden "liikenteen älykkään automaation edistämissuunnitelman" julkaisuhetki. Ministeri Anne Bernerin mukaan "käsillä on murros, joka on valtavan suuri".

"Osa digitalisaation ja automaation vaikutuksista on kaupallistettavissa, osalla taas on merkittävä vaikutus julkisen sektorin tehokkuuteen", Berner sanoo.

Postipakettien toimitus automaattikopterilla haja-asutusseudulle vaikuttaa melko pieneltä liiketoiminnan tehostamiselta. Mutta kyse onkin kokeilusta, sanoo niin kopterin tekniikasta ja operoinnista vastaava Sharper Shape Oy, Posti kuin myös liikenne- ja viestintäministeri. Samoja koptereita käytetään jo nyt sähkölinjojen tarkastamiseen, sanoo Sharper Shape Oy:n toimitusjohtaja Tero Heinonen. Kaikkia mahdollisuuksia tuskin osataan vielä edes kuvitella.

"Kokeilujen kautta syntyy niin mahdollinen ansaintalogiikka kuin yritystoimintakin, ja meidän täytyy miettiä tarkkaan, miten mahdollistamme nämä kokeilut. Meidän tehtävänämme ei ole kehittää liiketoimintaa itse vaan tarjota sille mahdollisimman hyvä toimintaympäristö", ministeri Berner sanoo.

Samaa sanoo Trafin Henttu. Suomessa on erinomainen infrastruktuuri ilmailukokeiluja varten, ja nyt tarvitaan enää sitä tukeva lainsäädäntö.

"Yleensä sääntely on 10 vuotta tekniikkaa jäljessä, mutta nyt haluamme kehittää lainsäädäntöä rinta rinnan kokeilujen ja yritysten kehityksen kanssa."

Isot liiketoimintamahdollisuudet ovat Hentun mukaan nimenomaan näköyhteyden ulkopuolelle lentävissä automaattikoptereissa. Näitä varten koko nykyistä ilmailulainsäädäntöä tarkastellaan uudelleen ja samalla kirjoitetaan kokonaan uutta sääntelyä. Suomen kokemuksia viedään Euroopan lainsäädäntöön.

"Tavoitteena on säädellä vain sitä, mitä todella täytyy säädellä. Esimerkiksi tekniset yksityiskohdat jätetään kokonaan yritysten mietittäväksi. Me sanomme vain, mitä laitteiden täytyy kyetä tekemään. Toteutus on vapaa."

Sekä Henttu että Berner innostuvat, kun he pääsevät puhumaan tulevaisuudesta.

"Elämme ilmailualalla poikkeuksellista aikaa, kun pääsemme miettimään käytännössä aivan uudenlaisen toiminnan sääntelyä melkein puhtaalta pöydältä", Henttu sanoo.

"Suomi on automatisaation eturivissä ainakin niin kauan kuin minä tätä hanketta saan vetää", ministeri Berner sanoo.

Pekka Torvinen HS
Suomenlinna

Aku Häyrynen Lehtikuva
Postin robottikopteri laskeutumisalustallaan.
Postin robottikopteri laskeutumisalustallaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat