Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänä vuonna syntyy 160 000 uutta työpaikkaa – "Valtava määrä yrityksiä lisää työvoimaansa"

Vaikka Suomen talous mataa, uutta työtä syntyy yrityksiin yhä kiivaasti

Talous
 
Rio Gandara HS
Varaosamyyjä Julius Juntunen oli työvuorossa Motonetin varaosaosastolla Espoon Lommilassa tiistaina.
Varaosamyyjä Julius Juntunen oli työvuorossa Motonetin varaosaosastolla Espoon Lommilassa tiistaina. Kuva: Rio Gandara HS

Vaikka Suomen talous junnaa paikallaan, uutta työtä syntyy jatkuvasti. Tänä vuonna suomalaisiin yrityksiin syntyy noin 160 000 uutta työpaikkaa, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta.

Uusien työpaikkojen vastapainoksi Suomesta katoaa hieman enemmän työtä kuin syntyy. Maliranta veikkaa, että yrityksissä tuhoutuu tämän vuoden aikana 200 000 työpaikkaa.

Viime aikoina talousuutisia ovat hallinneet VR:n ja muiden yhtiöiden yt-neuvottelut, joiden takia Suomesta katoaa jopa tuhansia työpaikkoja. Otsikoiden perusteella työtä vaikuttaa katoavan nyt poikkeuksellisen paljon, mutta tutkimusten perusteella tilanne ei ole aivan näin yksinkertainen.

Muun muassa Malirannan ja Aalto-yliopiston professorin Pekka Ilmakunnaksen tutkimukset osoittavat, että työpaikkojen poistumisen tahti on vuodesta toiseen melko sama. Noin joka kymmenes pesti suomalaisissa yrityksissä eli noin 180 000 työpaikkaa katoaa joka vuosi. Poikkeuksia ovat 1990-luvun alun ja vuoden 2009 kaltaiset syvät lamat.

Luvut perustuvat tutkimuksiin työpaikkavirroista Suomessa vuosina 1989–2012.

Suhdanteet ovat heilutelleet työpaikkojen syntymisen tahtia enemmän kuin katoamisen vauhtia. Synkinkään lama ei silti tutkimusten mukaan pysäytä uusien työpaikkojen syntymistä.

Suomi kärsi poikkeuksellisesta lamasta 1990-luvun alussa, mutta silloinkaan yrityksissä uusien työpaikkojen syntymisaste ei pudonnut noin kahdeksaa prosenttia alemmas.

"Vaikka ihmiset olivat yleisen apatian vallassa ja talouspolitiikan suunnittelijat ja poliitikot olivat kauhuissaan, oli valtava määrä yrityksiä, jotka lisäsivät henkilökuntaansa", Maliranta kertoo.

Kahdeksan prosentin syntymisaste tarkoittaa sitä, että kasvaviin yrityksiin on syntynyt vuoden aikana uusia työtä määrä, joka vastaa kahdeksaa prosenttia kaikista työpaikoista.

Aiempien tutkimusten pohjalta Maliranta arvioi työpaikkojen syntymisasteen olevan tänä vuonna yhdeksän prosenttia.

Työpaikkojen nopea kierto siirtää vähitellen ihmisiä aloille, joilla työvoimaa tarvitaan. Samalla kierron pitäisi parhaassa tapauksessa hävittää huonon tuottavuuden työpaikkoja ja tehdä tilaa paremmin tuottaville.

"Hyvin tärkeä osa meidän tuottavuuden kasvusta syntyy tämäntyyppisen työpaikkarakenteiden uudistumisen kautta", Maliranta sanoo.

Eri toimialoista työvoima näyttää kasvaneen viime aikoina suhteellisesti eniten terveyspalveluissa, kertovat Tilastokeskuksen työvoimatilastot. Alan yrityksissä oli vuoden toisella neljänneksellä liki kahdeksan prosenttia enemmän työvoimaa kuin vuotta aiemmin.

Myös talonrakentamisessa, maa- ja metsätalouden sekä kaivostoiminnan aloilla ja hallinnossa ja tukipalveluissa oli työllisiä selvästi enemmän kuin aiemmin. Työvoima vähentyi eniten sähkö-, lämpö- ja vesihuollossa.

Kaikki uudet työt eivät näy avoimina työpaikkoina. Tämän vuoden toisella neljänneksellä Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan auki 28 800 paikkaa eli hieman enemmän kuin vuotta aiemmin.

Puolet avoimista työpaikoista oli pienissä alle 10 työntekijän toimipaikoissa. Yli kolmannes avoimista paikoista sijoittui Helsingin ja muun Uudenmaan alueelle.

Oikaisu 4.9.: Korjattu avoimissa työpaikoissa yritykset toimipaikoiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat