Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jäänmurtajien myynti USA:han vaikeaa

Yhdysvallat suojelee tiukasti omaa laivanrakennustaan. Kaiken lisäksi Helsingin telakka on Yhdysvaltain pakotelistalla.

Talous
 
Juha Sinisalo
Nordica-jäänmurtaja kellui laiturissa Raumalla viime helmikuussa.
Nordica-jäänmurtaja kellui laiturissa Raumalla viime helmikuussa. Kuva: Juha Sinisalo

Yhdysvaltain presidentillä Barack Obamalla oli Alaskassa arktisen alueen ilmastokokouksessa tiistaina periaatteessa oikeinkin kiinnostavia telakkauutisia. Obama kertoi Yhdysvaltojen hankkivan ja rakentavan lisää jäänmurtajia arktiselle alueelle.

Ei ihme. Yhdysvaltojen arktisen alueen hyödyntämisen heikoin lenkki on ollut juuri se, että sillä on nykyisin vain kaksi arktisilla merialueilla toimimaan pystyvää jäänmurtajaa. Samaan aikaan kisa arktisesta öljystä ja kaasusta käy kiivaana ja liikenne Alaskan edustalla kiihtyy. Paine oman alueen ja rajojen suojeluun on kova, samoin pelastus- ja öljyntorjuntavalmiuden parantamiseen.

Suomi puolestaan on jäänmurtamisen suurvalta. Parhaillaan Alaskassa on töissä kaksi suomalaista jäämurtajaa. Suomen valtion omistama Arctia Shipping on vuokrannut Nordica- ja Fennica-murtajat Alaskan vesille öljy-yhtiö Shellin käyttöön.

Vuokraamisen lisäksi Suomi haluaisi myös mielihyvin myydä jäänmurtajia amerikkalaisille. Se ei vain ole kovin yksinkertaista.

Yhdysvallat suojelee omaa merenkulkuaan ja laivanrakennustaan niin sanotulla Jones Actilla. Sen mukaan amerikkalaissatamasta toiseen saa kulkea vain Yhdysvalloissa rakennettuja laivoja.

Telakkaprotektionismi on suojellut omaa teollisuutta, mutta luonut myös tilanteen, jossa Yhdysvalloilla ei ole ollut varaa pitää jäänmurtajalaivastoaan kunnossa. Hinnat ovat nousseet kilpailun puuttuessa.

"Yhdysvallat laskee yhden murtajan maksavan yli miljardi dollaria. Suomessa saman laivan saa 150–200 miljoonalla", sanoo Arctia Shippingin toimitusjohtaja Tero Vauraste.

Kukaan ei oikein usko, että Jones Act murtuisi kokonaan. Vaikka sekin on yksi keskeinen Suomen tavoite myös EU:n ja Yhdysvaltojen välisissä vapaakauppaneuvotteluissa (TTIP).

"Jones Act on este, jota ei ole voinut kiertää. Sitä on yritetty hartiavoimin Kekkosen ajoista alkaen", sanoo Helsingin telakan Arctech Helsinki Shipyardin toimitusjohtaja Esko Mustamäki.

Toki Yhdysvaltoihin voisi myydä myös vain jäänmurtajien suunnittelua. Murtajakaupat on kuitenkin se varsinainen tavoite.

Vauraste on toiveikas. Nyt Yhdysvalloilla voisi olla riittävästi painetta raottaa Jones Actia edes niin, että siihen tulisi joitakin alueita, kuten Alaskaa ja jäänmurtajia, koskeva poikkeus.

Mutta kyse ei ole vain rahasta.

Yhdysvalloille jäänmurtajat ovat myös turvallisuuspolitiikkaa, suvereniteetin suojelua ja rajavalvontaa, mikä voi tarkoittaa sitä, ettei hinta riitä ratkaisemaan kisaa Suomen eduksi. Ja sitten ovat vielä pakotteet.

Suomalaisten jäänmurtajat on pitkälti rakennettu 150-vuotiaalla Helsingin Hietalahden telakalla. Se on nykyisin venäläisomistuksessa.

Arctech Helsinki Shipyardin omistajista venäläinen United Shipbuilding Corporation on Yhdysvaltain pakotelistalla.

Helsingin telakalta Yhdysvallat ei siis tilaa yhtään mitään. Mutta toki Raumalla ja Turussakin voi tehdä jäänmurtajia.

Tilanne on Helsingin telakalle hankala. Sillä oli hyvä maine, ja se on rakentanut yli puolet maailman toiminnassa olevista jäänmurtajista.

Vielä tilauskanta on hyvä, ja töitä on kesään 2017. Pakotelistaus kuitenkin vaikuttaa. Nordea lopetti pankkisuhteen telakan kanssa.

"On tullut mutkia matkaan. Pankkiasiamme ovat nyt hitaita", Mustamäki sanoo.

Pakotteiden kaikkia vaikutuksia on vielä mahdoton arvioida, Mustamäki sanoo.

Amerikan-kauppoja ei kuitenkaan tule. Ja on selvää, ettei Helsingin telakka ole ykkössijalla, kun Puolustusvoimat pian tekee tilauksia merivoimien uusista aluksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat