Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordea: Taloutta uhkaa paha halvaantuminen

Pankin mukaan työttömyysaste nousee yli 10 prosentin ja luottoluokitus laskee

Talous
 

Pankkikonserni Nordea ennustaa Suomen taloudelle entisestäänkin synkkeneviä näkymiä.

Kaksi seuraavaa vuotta kattavan ennusteen mukaan talouskasvu pysyy lähivuosina lähellä nollaa, viennin veto pysyy laimeana, työttömyysaste jatkaa nousua yli kymmeneen prosenttiin.

Kaiken seurauksena julkinen talous joutuu koveneviin paineisiin ja valtion budjetin alijäämäisyys uhkaa kasvaa.

"Suomen taloutta uhkaa paha halvaantuminen, johon ei näy hyvää lääkettä kahden seuraavan vuoden kuluessa", arvioi Nordean ekonomisti Aki Kangasharju, joka esitteli ennustetta keskiviikkona yhdessä ekonomisti Pasi Sorjosen kanssa.

Nordea on joutunut uusimmassa ennusteessaan vetämään alas kasvuarvioita sekä tälle vuodelle että kahdelle seuraavalle vuodelle.

Keväällä Nordea ennusti, että Suomen kokonaistuotanto supistuu tänä vuonna 0,2 prosenttia ja kasvaa kahtena seuraavana vuonna yhden prosentin.

Nyt pankki arvioi, että talous supistuu tänä vuonna 0,3 prosenttia ja kahden seuraavan vuoden kasvu on kumpanakin vuonna vain 0,5 prosenttia.

"Käytännössä puhutaan nollatasosta. Saamme olla tyytyväisiä, jos ylipäätään päästään nollan paremmalle puolelle", Kangasharju arvioi.

Kasvun hyytymisen seurauksena kuluttaminen vähenee ja työttömyys kasvaa. Se tarkoittaa valtion verotulojen vähenemistä, mikä ajaa ongelmissa olevan julkisen sektorin entistä pahempaan ahdinkoon.

Vaarana on, että budjetin alijäämä kasvaa ennusteisiin nähden jopa miljardin euron verran ensi vuonna, huolimatta siitä, että hallitus onnistuisi jonkin verran karsimaan menoja ohjelmansa mukaisesti.

Valtiovarainministeriön keväällä antama virallinen ennuste, johon budjettiarvio perustuu, lähtee 1,4 prosentin kasvusta ensi vuodelle. Tätä lähellekään ei siis Nordean mukaan päästä.

Ekonomistit odottavat, että kansainväliset luottoluokittajat ryhtyvät kahden vuoden ennustejakson aikana alentamaan Suomen luokituksia, koska niiden nykyiset luokitukset perustuvat liian korkeisiin kasvuennusteisiin.

"Seurauksena Suomen pitkien korkojen taso nousee vääjäämättä, mikä nostaa velanhoidon kustannuksia", Kangasharju sanoo.

Suomen uuden hallituksen tähänastisia toimia ekonomistit arvioivat myönteiseen sävyyn, koska "positiivista pöhinää" on havaittavissa.

Nopeaa apua talousnäkymiin sieltä ei kuitenkaan ole luvassa.

"Kärkihankkeiden 1,5 miljardia ei pysty kääntämään isoa kuvaa. Suurempi merkitys on rakenneuudistuksilla, mutta ne evät pure nopeasti", ekonomistit arvioivat.

Viennin olematon veto on tärkein syy kasvuennusteiden alentamiseen.

Maailmantalous ei Nordean näkemyksen mukaan nouse tällä kertaa teollisuuden ja investointien johdolla, vaan veturina on yksityinen kulutus.

Ongelmana on, että Suomen vientiteollisuus ei tuota kulutustavaroita, joten tämänkertainen nousu uhkaa mennä Suomelta ohi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat