Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijat pääsevät pohtimaan liiketoiminnan pulmia Aallon Fellows-ohjelmassa

Talous
 
Vesa Laitinen
Okko Hakola, Jukka Kujala, Laura Wirtavuori ja Laura Waldén yrittävät ratkoa, kuinka Oppexin julkisten hankintojen hakukone saisi lisää käyttäjiä. Aalto Fellows -kurssilla opiskelijat pääsevät päiväksi töihin kurssikavereidensa kesätyöpaikoille. Yrityksen toimitusjohtaja Ville Heinonen seurasi taustalla.
Okko Hakola, Jukka Kujala, Laura Wirtavuori ja Laura Waldén yrittävät ratkoa, kuinka Oppexin julkisten hankintojen hakukone saisi lisää käyttäjiä. Aalto Fellows -kurssilla opiskelijat pääsevät päiväksi töihin kurssikavereidensa kesätyöpaikoille. Yrityksen toimitusjohtaja Ville Heinonen seurasi taustalla. Kuva: Vesa Laitinen

Julkinen sektori koostuu kiehtovista asioista – valtioiden ja kuntien hankintalistoilla on ollut viime aikoina esimerkiksi samppanjaa, koe-eläinten evakuointipalveluja, virkistystapahtumia dinosauruspuistossa ja miekkoja.

"Suomessakin puolustusvoimat ostavat kadeteille miekkoja. Eniten kilpailutuksia on kuitenkin infrastruktuuri- ja energiahankkeissa, terveydenhuollossa sekä koulutuksessa", kertoo startup-yritys Oppexin perustaja ja toimitusjohtaja Ville Heinonen.

Fakta

Oppex

 Opiskelukaverit Ville Heinonen ja Mikko Lehmuskoski perustivat yrityksen vuonna 2009.

 Kerännyt jo yli kolme miljoonaa euroa siemenrahoitusta.

 Ideana kerätä maailman kaikki julkisten hankintojen tarjouspyynnöt samaan palveluun, jotta yritykset pääsevät helposti kansainvälisille markkinoille.

 Julkisen sektorin kilpailutetut ostokset vastaavat 5–8 prosenttia bruttokansantuotteesta suurimmassa osassa OECD-maita.

Lähteet: Oppex ja konsulttiyhtiö McKinsey

Oppex on maailman laajin julkisten hankintojen hakukone, Heinonen väittää.

"Keräämme globaalisti dataa yli sadasta maasta. Oppexin palvelusta löytyy vuositasolla noin kaksi miljoonaa tarjouskilpailua."

Yritys on kerännyt kolmisen miljoonaa euroa rahoitusta, mutta voittoa startup ei vielä tee. Kuten moni muukin nettialan yritys, Oppex keskittyy käyttäjäpohjan kasvattamiseen, ja tähän se tarvitsee apua.

Eräänä elokuun iltana 15 hengen Oppex kasvoi kahdeksalla hengellä, kun Aalto-yliopiston opiskelijat pyrähtivät paikalle keksimään, kuinka yritys saisi houkuteltua lisää käyttäjiä.

Viiden kuukauden Aalto Fellows -kurssin idea on yksinkertainen: yrittäjyysvalmennuksen jälkeen opiskelijat etsivät kesätyöpaikat startupista tai sijoitusyhtiöstä.

Kesän aikana kukin heistä järjestää luokkaretken työnantajayritykseensä, ja koko kurssi pääsee ratkomaan oikeita liiketoiminnallisia pulmia.

Oppexin lisäksi opiskelijoita työllistävät muun muassa ruoan toimituspalvelu Foodora, verkkokauppayritys Dealdash, Facebook-markkinointiin erikoistunut Smartly ja valtion pääomasijoitusyhtiö Teollisuussijoitus.

Artikkeliin liittyvät

Heinosen ei tarvinnut miettiä pitkään Aallon työpajaan osallistumista.

"Olemme aikaisemminkin teettäneet yhden diplomityön ja kokemuksemme opiskelijoiden kanssa työskentelystä on ollut tosi hyvää. Haluaisimme tehdä enemmänkin yhteistyötä yliopistojen kanssa."

Opiskelijat napostelevat karkkia ja naputtelevat kiihkeästi kannettavalla tietokoneella Powerpoint-esitystä. Yksi ryhmästä kirjoittaa valkotaululle ideoita.

"Oppexin potentiaalinen userbase on massiivinen. Mitä kautta saisimme mahdollisimman suuren näkyvyyden?" Okko Hakola pohtii.

"Palveluun voisi olla linkki valtioiden sivuilla. Se hyödyttäisi myös julkista sektoria, kun he saisivat lisää tarjouksia", Laura Wirtavuori ehdottaa.

Khanh Tran suosii sosiaalista mediaa.

"Miksi emme käytä Linkediniä? Sen avulla voimme kohdistaa markkinoinnin suoraan vaikka virkamiehille ja jakaa webinaareja."

Parin tunnin uurastuksen jälkeen opiskelijatiimien ideat saavat tuomion Oppexin vakituisilta työntekijöiltä ja hallituksen edustajalta. Toimitusjohtaja Heinonen on illan saldoon tyytyväinen.

"Ideoiden runsaus ja laatu ylittivät odotukset, vaikka monia ehdotuksia olimmekin jo itse työstäneet."

Voittajatiimi ratkeaa lopulta pingisottelussa, jonka jälkeen Oppexin toinen perustaja Mikko Lehmuskoski kaivaa varastosta sähkökitaran ja luikauttaa julkisille hankkeille omistetun rockballadin.

Fellows on osa Aalto Ventures -yrittäjyysohjelmaa.

Oppexin tuotteiden markkinointipäällikkö Jukka Kujala on yksi kurssille osallistuvista opiskelijoista. Hän aikoo jatkaa firmassa vielä kesän jälkeenkin.

"Syksyllä ajattelin toimia täällä osa-aikaisena ja keväällä ehkä tehdä Oppexille diplomityön."

Kujala on jo kokeillut siipiään yrittäjänä.

"Minulla oli jo oma yritys kahden opiskelijakaverin kanssa. Teimme ohjelmistoja kodinelektroniikan jälleenmyyjille. Saimme siihen 2012 rahoitusta Aallolta, mutta projekti meni pilottiasiakkaan kanssa puihin ja laitoimme lapun luukulle 2013", hän selittää huolettomasti.

Kujala kuuluu sarjayrittäjien sukupolveen. Epäonnistuminen oli hänelle oppitunti.

Nykyään Helsingin yliopistossa työskentelevä markkinoinnin ja johtamisen professori Petri Parvinen on yksi Aalto Fellows -kurssin arkkitehdeistä. Hän kertoo kopioineensa mallin Stanfordin ja Berkeleyn yliopistoista Yhdysvalloista.

"Viime vuoden kurssilaisista osa on jo perustanut oman yrityksen. Osa on edelleen töissä kesätyöpaikoissaan. Jotkut ovat siirtyneet ulkomaille opettelemaan startupien pyörittämistä."

Parvinen ei ole erityisen huolissaan Suomen hallituksen suunnittelemista säästöistä. Esimerkiksi Fellows-kurssi on melko edullinen, sillä yritykset maksavat opiskelijoiden palkat kokonaan omasta pussistaan.

"Luova tuho pakottaa tekemään asiat uudella tavalla. Yritysten ja yliopistojen välinen yhteistyö on Suomen kilpailuetu. Lähtökohtana pitää olla, että yritykset ovat mukana määrätietoisesti liiketoiminta edellä, eivätkä vain näpertelemässä yhteiskuntavastuun vuoksi."

Ville Heinonen
Ville Heinonen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat