Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriö uudessa ennusteessaan: Suomen talous kutistuukin tänä vuonna

Työttömiä on tosiasiassa jo lähes puoli miljoonaa

Talous
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Ihmisiä ruokajonossa Myllypurossa Helsingissä viime huhtikuussa.
Ihmisiä ruokajonossa Myllypurossa Helsingissä viime huhtikuussa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Valtiovarainministeriö pudottaa kuluvan vuoden kasvuennusteen pakkasen puolelle. HS:n tietojen mukaan ministeriö arvioi uudessa, vielä julkaisemattomassa talousennusteessa, että kuluvan vuoden kasvu hyytyy 0,2 prosenttia miinukselle.

Vielä kesäkuussa VM arvioi, että talous kasvaisi tänä vuonna 0,3 prosenttia.

Heikko taloustilanne painaa myös ensi vuoden ennustetta. VM ennakoi HS:n tietojen mukaan vuodelle 2016 noin prosentin verran kasvua, kun kesäkuun ennuste lupaili 1,4 prosenttia.

Myös työttömyystilanne on heikentynyt, ja työttömyysaste on kohoamassa kymmenen prosentin tuntumaan.

Synkistynyt ennuste sisältyy jo ensi viikolla julkistettavan budjettiesityksen pohjiin ja kasvattaa budjetin alijäämää. Ministeriö julkistaa uuden suhdanne-ennusteensa virallisesti vasta 28. syyskuuta.

VM:n suhdanneosaston päällikkö Mika Kuismanen ei vielä uusia lukuja paljasta, vaikka vahvistaa, että ennuste on aiempaa synkempi.

"Painetta on ollut kyllä kasvuarviota laskea eritoten tältä vuodelta. Näkymät ovat heikentyneet. Kuluvalta vuodelta saadut uudet tilastotiedot kertovat, että alkuvuodelta on jo kaksi miinusmerkkistä neljännestä takana", Kuismanen sanoo.

Kuismasen mukaan myös työttömyystilanne on heikentynyt, ja tilanne jatkuu hankalana seuraavat vuodet.

"Työmarkkinoiden tilanne on huono. Työttömyys tulee olemaan lähivuodet talouden murheenkryyni. Parhaassa työiässä olevien 25–54-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut ripeästi. "

Niin sanottu laaja työttömyys on noussut jo lähes 17 prosenttiin.

"Jos otamme laskelmiin mukaan työttömien lisäksi myös kaikki ne erilaisten työllistämistoimenpiteiden piirissä olevat, niin tällöin työttömiä on noin 480 000", Kuismanen sanoo.

Suomi on pudonnut myös deflaation tilaan. Inflaatio on laskenut 0,2 prosenttia pakkasen puolelle. Kuluttajahinnat siis halpenevat.

"Ilmiön ei odoteta olevan kuitenkaan kovin pitkäaikainen. Ensi vuonna ollaan jo positiivisella puolella", Kuismanen ennakoi.

Deflaatio merkitsee muun muassa sitä, että erilaisia elinkustannusindeksiin sidottuja sosiaalietuja, kuten eläkkeitä ja lapsilisiä pitäisi itse asiassa laskea.

Hallitus on HS:n tietojen mukaan valmistelemassa kuitenkin pikalakia, jonka mukaan miinusmerkkisiä indeksejä ei vietäisi etuuksiin, jolloin etuuksiin ei puututa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat