Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parkinsonin tauti muutti suomalaismiljonäärin elämän

Jot Automationin perustaja Veikko Lesonen kertoo sairastavansa Parkinsonin tautia

Talous
 
Jussi Ratilainen
Jot Automationin perustaja Veikko Lesonen sairastui Parkinsonin tautiin it-kuplan pullistellessa 90-luvun lopulla. Leikkaushoito toi helpotuksen. Hänet kuvattiin toukokuussa Helsingissä.
Jot Automationin perustaja Veikko Lesonen sairastui Parkinsonin tautiin it-kuplan pullistellessa 90-luvun lopulla. Leikkaushoito toi helpotuksen. Hänet kuvattiin toukokuussa Helsingissä. Kuva: Jussi Ratilainen

Monimiljonääri ja suomalaisen automatisaation pioneeri Veikko Lesonen on sairastanut vuodesta 1998 lähtien Parkinsonin tautia.

Kuka

Veikko Lesonen

 Syntynyt 1957 Kemissä.

 Nousi tunnetuksi teollisuustuotannon automatisointiin erikoistuneen Jot Automationin perustajana.

 Rikastui myytyään Jotin osakkeita vuosituhannen vaihteessa.

 On 2000-luvulla esiintynyt usein Suomen rikkaimpien ja eniten veroja maksaneiden ihmisten listoilla.

Lesonen kertoo sairaudestaan ja sen onnistuneesta tämänvuotisesta leikkaushoidosta perjantaina ilmestyvässä Karo Hämäläisen  kirjassa Yrittäjän Taivas+Helvetti Vol. 3 – Riko rajasi.

"Leikkaus auttaa kahdelle prosentille Parkinsonia sairastavista. Oli hienoa kuulua siihen joukkoon. Suomessa on hienoa osaamista", Lesonen kirjoittaa kirjassa.

Lesonen kertoo saaneensa diagnoosin samoihin aikoihin, kun hänen perustamallaan Jot Automationilla meni "käsittämättömän vauhdikkaasti". Lesonen nousi vuonna 2000 markkamiljardööriksi ja Suomen superrikkaiden joukkoon, kun hän myi valtaosan Jotin osakkeistaan.

"Minulla oli rahaa ja mahdollisuus tehdä kaikkea – ja yllättäen ei ollutkaan. Kyllä se niin on, että terveys on aina ykkösasia", Lesonen kertoo.

Lesonen on pyrkinyt salaamaan sairautensa tähän asti. Hän kuvailee Parkinsonia inhottavaksi sairaudeksi, joka on kalvanut häntä voimakkaasti vuosien aikana.

"Yhtäkkiä heilahtaa käsi tai heilahtaa pää. Ajapa siinä autoa. Kun oli huono jakso, ei paljon huvittanut lähteä kylille kävelemään."

"Liike-elämässä osasin skarpata, kun tilanne tuli päälle. Eivät ulkopuoliset sitä huomanneet, paitsi ne, jotka työskentelevät Parkinsonin parissa. Sillä tavalla minut diagnosoitiinkin. En aktiivisesti hakeutunut hoitoon, vaan tuttu lääkäri sanoi, että käypäs tekemässä tuolla vähän temppuja."

Lesonen kertoo, että hänen tautinsa tila huononi lääkesekoitusten seurauksena. Tänä vuonna maaliskuun lopulla hän meni leikkaukseen.

"Inhottava stimulaattorileikkaus. Vedettiin reikiä päähän, jurraus kuului. Koska koko leikkauksen ajan tehtiin erilaisia testejä, se piti tehdä nukuttamatta. Leikkauksen jälkeisenä aamuna heräsin. Ei mikään paikka kipeä! Siitä lähtien olen elänyt uutta elämää", Lesonen kirjoittaa.

Leikkauksen jälkeen Lesosen ihon alle on piilotettu stimulaattori, joka huijaa elimistöä dopamiinihormonin määrästä. Laite on Lesosen mukaan huomaamaton, ja siihen vaihdetaan paristo viiden vuoden välein.

Lesonen kertoo kirjassa myös Jot Automationin värikkäästä historiasta.

Yrityksen alkuaikoina Lesonen kiersi maata matkailuautolla ja markkinoi tehtaanjohtajille automaation avulla saavutettavia säästöjä.

Jot listattiin pörssiin it-huuman jyllätessä vuonna 1998. Lesosen mukaan yhtiön arvo nousi nopeasti "älyttömäksi".

"Meidän arvolla olisi saanut kaksi ja puoli Rautaruukkia, vaikka meillä ei ollut mitään. Kysyin monesti pankkiireilta, miksi näin on. Vastaukseksi tuli vain, että Rautaruukki ei teekään high techiä."

Jotin arvo pörssissä romahti nopeasti sen jälkeen, kun Lesonen oli myynyt osakkeensa. Myöhemmin Lesonen on sijoittanut rahojaan useisiin yhtiöihin.

Vuonna 2011 Lesonen osti Jotin takaisin murto-osalla siitä hinnasta, jonka hän sai omista osakkeistaan vuosituhannen vaihteessa.

"Jotilla voisi vielä tehdä tilin", Lesonen pohtii yhtiön tulevaisuutta.

Lisäys: Lisätty Yrittäjän Taivas+Helvetti Vol. 3 – Riko rajasi -kirjan kirjoittajan nimi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat