Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP voi lisätä valtionlainojen ostamista

Keskuspankki ennustaa euroalueen talouskasvun hidastuvan

Talous
 

Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoitti torstaina, että se on valmis kasvattamaan eurovaltioiden joukkolainojen ostamista rahapoliittisen elvytyksen sallimissa rajoissa.

Aikaisemmin valtiolainojen ostamisen enimmäisrajaksi oli asetettu 25 prosenttia kustakin liikkeeseenlaskusta, mutta enimmäisraja kasvatettiin 33 prosenttiin.

"Laskelmieni mukaan se tarkoittaa, että valtioiden joukkolainojen ostamista voidaan tarvittaessa lisätä noin 300 miljardilla eurolla ohjelman puitteissa. Tämä on ensimmäinen askel siihen, että EKP kasvattaa koko rahapoliittista elvytysohjelmaa", sanoo finanssiyhtiö Nordean analyytikko Jan von Gerich.

EKP noudattaa yhä helmikuussa tehtyä ratkaisua, jonka mukaan se ostaa eurovaltioiden joukkolainoja ja muita arvopapereita 60 miljardilla eurolla kuukaudessa syyskuun 2016 loppuun saakka.

Toisin sanoen se lisää rahan tarjontaa 1 140 miljardin euron arvosta. Torstaina pääjohtaja Mario Draghi toisti, että tarvittaessa EKP jatkaa rahapoliittista elvytystä syyskuun 2016 jälkeen.

Rahoitusmarkkinoilla on epäilty jo pitkään, että EKP kasvattaa rahapoliittista elvytystä saadakseen inflaatiovauhdin lähemmäksi tavoitettaan ja torjuakseen deflaation vaaraa. Keskuspankin ensisijaisena tehtävä on pitää inflaatiovauhtivauhti hieman alle kahdessa prosentissa keskipitkällä aikavälillä.

Torstaina EKP ilmoitti myös, että se ennustaa euroalueen talouskasvun hidastuvan.

EKP:n uuden ennusteen mukaan euroalueen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,4 prosenttia ja ensi vuonna 1,7 prosenttia. Edellisen ennusteen mukaan bruttokansantuotteen piti kasvaa tänä vuonna 1,5 prosenttia ja ensi vuonna 1,9 prosenttia.

Vuoden 2017 osalta EKP heikensi bruttokansantuotteen kasvuennustetta 0,2 prosenttiyksiköllä 1,8 prosenttiin.

Lisäksi EKP arvioi inflaatiovauhdin eli yleisen hintatason kallistumisen jäävän tänä vuonna 0,1 prosenttiin. Edellisessä ennusteessa EKP arvioi inflaatiovauhdin olevan tänä vuonna 0,3 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat