Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valion ote maitomarkkinoista lipeää – Arla on mennyt ohi

Valiolaiset maidontuottajat ovat huolissaan Arlan markkinaosuuden kasvusta ja tuottajahinnan laskusta

Talous
 
Vesa Ranta
Haapavedellä maitotilaa miehensä kanssa pyörittävä Kaisa Laitila myy 70 lehmänsä maidot Valiolle, vaikka Arla kosiskeleekin suomalaistuottajia kalliimmalla hinnalla.
Haapavedellä maitotilaa miehensä kanssa pyörittävä Kaisa Laitila myy 70 lehmänsä maidot Valiolle, vaikka Arla kosiskeleekin suomalaistuottajia kalliimmalla hinnalla. Kuva: Vesa Ranta

Valiota viisi kertaa suuremman Arla Foodsin eteneminen Suomessa huolestuttaa valiolaisia maidontuottajia, sillä Valio on talousvaikeuksissa Venäjän tuontikiellon ja kilpailuviranomaisen rajoituspäätösten vuoksi. Ongelmien vuoksi Valio maksaa maidontuottajille Suomessa Arlaa huonompaa tilityshintaa.

Maakunnissa pohditaan, kuinka kauan tuottajien pinna kestää.

Kansainvälisen Arla Foodsin suomalainen tytäryhtiö Arla Oy on ohittanut Valion jo kaupan perusmaitojen valmistuksessa.

Artikkeliin liittyvät

Valion osuus on enää 18 prosenttia. Arlan osuus on kasvanut 33 prosenttiin, kun mukaan lasketaan kaupan omat tuotemerkit.

Arla ja sen yhteistyömeijerit purkittavat huomattavan osa K- ja S-ryhmän maidoista. Yli puolet perusmaidosta myydään kaupan omina merkkeinä.

"Kilpailuviranomaisen rajoituspäätösten vuoksi emme pärjää kilpailussa perusmaidoissa emmekä voi kilpailla kaupan omien tuotemerkkien valmistamisesta", sanoo Valion osuuskunnan Pohjolan Maidon toimitusjohtaja Marko Puhto Haapavedeltä.

Haapavedellä sijaitsee Valion Oltermanni-juustola. Maitoautojen käynnit juustolassa ovat vähentyneet puoleen Venäjän tuontikiellon vuoksi, kertoo tehtaan johtaja Marko Palosaari.

"Hyvin rahaa tahkoavien tuotteiden vientikanavat ovat lähes tukossa. Tänä vuonna otamme vastaan maitoa noin 500 000 litraa päivässä, kun parhaimmillaan sitä on ajettu tänne 900 000 litraa päivässä", Palosaari kertoo.

Suomessa tuotetaan maitoa yhtä paljon kuin kulutetaan. Samanaikaisesti Suomeen tuodaan runsaasti maitoa Euroopasta juustoina, rahkoina ja jogurtteina.

Valio viekin huomattavan osan maidoistaan jalostettuina tuotteina ulkomaille.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan kuluttajat ovat hyötyneet Valiolle asetetuista kilpailurajoituksista. Valiolaiset tuottajat ovat eri mieltä.

Valio ei ole voinut vuoden 2012 jälkeen hinnoitella vapaasti perusmaitoja, koska kilpailuviranomaiset epäilivät Valion pelaavan hinnoittelulla Arlan ulos markkinoilta.

Koska perusmaitobisnes hiipuu ja juustojen sekä tuoretuotteiden vienti Venäjälle on pysähtynyt, Valio joutuu valmistamaan maidosta entistä enemmän myös voita ja maitojauhetta. Se taas on tappiollista maidon kansainvälisen ylitarjonnan vuoksi.

Sadan kilon erästä maitojauhetta saa 170 euroa. Yhteen maitojauhekiloon menee 10,5 litraa maitoa.

Arla kosiskelee tuottajia 38 sentin tuottajahinnalla per maitolitra. Valion tuottajahinta eli perushinta ilman laatulisiä on 35 senttiä litra. Ruotsissa, Tanskassa ja Englannissa Arlan tilittämä perushinta oli elokuussa 27,3 senttiä.

"Se on Valion propagandaa. Pitkän ajan tilityshinta on siellä ollut yli 33 senttiä", sanoo Arla Oy:n maidonhankinnasta vastaava johtaja Sami Kilpeläinen.

Maidontuottajat pelkäävät hintojen laskevan Suomessakin. Vuonna 2013 tuottajille maksettiin maitolitrasta keskimäärin 47,4 senttiä. Nyt keskihinta on 37 senttiä ja perushinta 35 senttiä.

Vuonna 2000 kilpailuviranomaisen määräämän yrityskauppaehdon vuoksi Valio joutuu myymään noin kymmenen prosenttia keräämästään maidosta, noin 185 miljoonaa litraa, omakustannushintaa kilpailijoille – kuten Arlalle.

Arla on puolestaan onnistunut houkuttelemaan uusia maidontuottajia niin paljon, ettei sen tarvitse tuoda enää raakamaitoa Ruotsista Suomeen. Se on kahdessa vuodessa saanut sata uutta maidontuottajaa, joista puolet on Kilpeläisen mukaan valiolaisia.

Arlalla on Suomessa, yhteistyömeijerit mukaan lukien, kymmenen meijeriä ja 650 maidontuottajaa.

Valion leirissä on seitsemän omistajaosuuskuntaa ja noin 6 726 maidontuottajaa. Viime vuonna Valio keräsi yli 81 prosenttia Suomen maidoista eli 1,9 miljardia litraa.

"Maidontuottajien tulisi pitää rivit yhtenäisinä eikä lähteä Arlan kelkkaan. Ruotsissa tuottajien rivit ovat repeilleet. Sen seurauksena maidon tuottajahinta on laskenut alle kannattavuusrajan", sanoo haapavetinen maidontuottaja Tuukka Laitila.

Hänellä on vaimonsa Kaisa Laitilan kanssa 70 lypsävää lehmää kolme vuotta sitten valmistuneessa, noin 800 000 euroa maksaneessa yhden lypsyrobotin navetassa.

Vesa Ranta
Valio joutuu kilpailurajoitusten vuoksi myymään kymmeneksen maidosta kilpailijoille. Juha Vesisenaho tankkaa Kilpailuviraston mukaan nimettyä Kivi-maitoa 36 000 litran maitorekkaan.
Valio joutuu kilpailurajoitusten vuoksi myymään kymmeneksen maidosta kilpailijoille. Juha Vesisenaho tankkaa Kilpailuviraston mukaan nimettyä Kivi-maitoa 36 000 litran maitorekkaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat