Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

S-pankissa perustettu tilejä väärillä henkilöpapereilla

Talous
 

S-ryhmän S-pankissa on onnistuttu tänä vuonna perustamaan tilejä väärennetyillä tai varastetuilla henkilöpapereilla. Asiakkaat ovat saaneet saman tien käyttöönsä myös sähköiset pankkitunnukset, joita sitten on käytetty petoksiin muiden palveluntarjoajien nettipalveluissa.

S-pankki on tehnyt näistä identiteettivarkauksista rikosilmoituksen.

Yleensä pankit eivät myönnä pankkitunnuksia uusille asiakkaille heti kättelyssä vaan ne vähintäänkin lähetetään asiakkaan kotiosoitteeseen. Joskus asiakkaan pankkikäyttäytymistä ja rahavirtoja saatetaan seurata jonkin aikaa ennen kuin tunnukset myönnetään.

Pankkitunnusten myöntämisessä ollaan tarkkoja sen vuoksi, että niitä voi käyttää tunnistautumiseen monissa muun muassa viranomaispalveluissa.

S-pankin operatiivisten riskien päällikön Kaj Paanasen mukaan myös S-pankissa käytäntöjä on petosten jälkeen tiukennettu. Kaikki uudet asiakkaat eivät saa enää tunnuksia saman tien mukaansa.

"Enää asiakas ei saa välttämättä tunnuksia kerralla, vaan ne saatetaan toimittaa hänen kotiosoitteeseensa. Siihen liittyy tiettyjä tarkistuksia, että osoitetta ei ole voitu manipuloida", Paananen sanoo.

Arviointiin vaikuttaa Paanasen mukaan, miten hyvin asiakas pystytään tunnistamaan ja minkälaisia tietoja hän pystyy itsestään antamaan.

"Siinä on tietyt kriteerit, miten sitä arvioidaan."

Paanasen mukaan myös henkilökunnan osaamista ja välineitä väärennettyjen henkilöpapereiden tunnistamiseen parannetaan jatkuvasti.

"Asiakkaiden tunnistaminen on tietysti aika keskeinen tehtävä pankissa. Kaikki alkaa siitä", Paananen sanoo.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet tämän vuoden aikana eri paikkakunnilla. Paanasen mukaan ei ole tietoa siitä, liittyvätkö tapaukset toisiinsa.

"Tämä näyttää olevan pankkirikollisuuden seuraava ilmiö. 90-luvun taitteessa oli konttorien ryöstöjä. Sen jälkeen on ollut tietojen kalastelua ja korttitietojen kopiointia. Nyt identiteettivarkauksia."

S-pankin mukaan muiden asiakkaiden rahat eivät ole olleet petosten takia vaarassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat