Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi dollarialue toimii, mutta euroalue mättää?

Talous
 

Euroaluetta verrataan usein toiseen suureen valuutta-alueeseen eli Yhdysvaltoihin. Dollarihan on periaatteessa samantyyppinen liittovaltiorakennelman yhteinen valuutta kuin euro.

Dollarialue näyttäisi toimivan hyvin. Miksi euroalue näyttää jumiutuneen jo alkutaipaleellaan kestokriisiin?

Euroopassa monet akateemiset aivot haikailevat euron ongelmien ratkaisuksi fiskaaliunionia. Se tarkoittaisi äärimmilleen vietynä valtioiden budjettivallan viemistä EU-tasolle, yhteistä verotusta ja yhteistä velanottoa.

Tai vähintään sitä, että talousvaikeuksiin joutuvaa valtiota avustettaisiin yhteisestä kassasta. Ei siis lainattaisi rahaa, niin kuin toistaiseksi on tehty, vaan annettaisiin sitä.

Mutta Yhdysvalloissakaan ei ole fiskaaliunionia. Osavaltioilla on omat budjetit ja ne ottavat omat velkansa. Liittovaltio ei ole 1840-luvun jälkeen pelastanut velkaantunutta osavaltiota pulasta.

Käytännössä osavaltiot ovat joutuneet pitämään menonsa ja tulonsa melko lailla tasapainossa, koska velkaantuvan osavaltion lainakorot nousevat markkinoilla nopeasti korkeiksi.

Liittovaltio antaa kyllä osavaltioille rahaa muun muassa sosiaalitukiin ja köyhät osavaltiot saavat liittovaltion rahaa enemmän kuin muut. Etlan toimitusjohtajan Vesa Vihriälän mukaan tämän tulontasauksen merkitys ei ole kovin suuri, eikä se selitä miksi osavaltiot ovat yleensä päässeet jaloilleen talouskriisien jälkeen ilman Kreikan kaltaista katastrofia. Homma voi siis toimia ilman yhteistä budjettiakin.

Merkittävimmän erot dollari- ja euroalueiden välillä liittyvät Vihriälän mukaan luotto-, pääoma- ja työmarkkinoiden yhtenäisyyteen.

Yritysten omistus on Yhdysvalloissa hajautunut maan laajuisesti. Sen takia esimerkiksi Detroitin autonvalmistajien osakkeiden romahduksen vaikutukset hajautuivat laajemmalle alueelle kuin pelkkään Michiganin osavaltioon.

Myös monet pankit toimivat maanlaajuisesti, joten ne eivät joudu vaikeuksiin ja supistamaan luotonantoaan yhden osavaltion talousvaikeuksien takia.

Euroalueella luotto- ja pääomamarkkinat ovat pitkälti kansalliset. Näinpä talouskriisin kaikki seuraukset: omaisuusarvojen romahtaminen, luottotappiot ja lainahanojen kiristyminen jäävät ongelmissa olevan valtion sisään ja pahentavat siellä ongelmia entisestään.

Yhdysvalloissa myös työvoiman liikkuvuus toimii, eli ihmiset muuttavat osavaltiosta toiseen työn perässä. Se on helppoa yhteisen kielen ja kulttuurin vuoksi. Yhdysvalloissakin muuttaminen on tosin vähentynyt. Euroopassa työmarkkinat noudattelevat vielä lähes täysin valtioiden rajoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat