Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romuautokampanja voi poikia uusia bisnesideoita

Romuautojen välittäminen uuden auton ostajille saattaa yleistyä

Talous
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Romuautoja Kuusakosken Vantaan-toimipisteessä.
Romuautoja Kuusakosken Vantaan-toimipisteessä. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Autojen romutuspalkkiokokeilu voi jatkuessaan poikia uusia bisnesmalleja, arvioi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

"Kuka tahansa voi vaikkapa alkaa kerätä romuautoja ja myydä niitä halvalla eteenpäin uusien autojen ostajille", sanoo johtava asiantuntija Anders Granfelt Trafista.

Hänen mukaansa uusista liiketoimintamalleista ei ole mitään haittaa. "Kampanjan tavoite on ollut uudistaa autokantaa ja saada vanhoja autoja pois teiltä. On vain hyvä asia, jos syntyy uusia portaita, jotka tarjoavat näitä palveluita asiakkaalle, ja asiakas hyötyy."

Autoalan piristysruiskeeksi suunniteltu romutuspalkkiokampanja oli niin suosittu, että valtion siihen varaamat määrärahat loppuivat alle kahdessa kuukaudessa.

Heinäkuussa alkaneessa kampanjassa uuden auton ostaja sai 1 500 euron alennuksen, jos toimitti vanhan autonsa romuttamoon. Alennuksesta 1 000 euroa maksoi valtio, autoalan toimijat 500 euroa.

Valtio oli budjetoinut kampanjaan kolme miljoonaa euroa. Nyt kokeilulle on haettu viiden miljoonan euron lisärahoitus, jotta se voisi jatkua vuoden loppuun. Hallitus antaa lisätalousarvioesityksen eduskunnalle 17. syyskuuta.

Osa autoliikkeistä on myynyt kampanjan aikana uuden auton ostajille vaihdossa saamiaan, romutettavaksi sopivia autoja. Samoin on toiminut esimerkiksi Delta Auto ja VV-Autotalot. VV-Autotaloista kerrotaan, että autojen arvo on ollut muutamista kympeistä satasiin.

Delta Auto on lisäksi tarjonnut uuden auton ostajille omia lisäetuja 1 500 euron alennuksen lisäksi. Joidenkin uusien automallien ostajat ovat saaneet autoliikkeeltä erillisen 500–1 000 euron alennuksen.

"Jos on ostanut vaikkapa uuden Kia Rion, on saanut lisäedun. Tämä on tuottanut erittäin hyvää tulosta", sanoo liiketoimintajohtaja Eeva Ritakoski.

Vaikka kampanja jatkuisi, Delta Auto ja VV-Autotalot eivät aio alkaa erikseen haalia romuautoja varastoon. Itse romutuspalkkiokokeilulle autotalot toivovat jatkoa.

Voisiko romutuspalkkiosta tulla pysyvä etu?

"Tällainen mekanismi näyttää toimivan Suomessa hyvin, mutta muusta ei voi vielä sanoa mitään. Pitää ensin tehdä kattavat arviot siitä, miten kokeilu kannattaa kansantaloudellisesti", sanoo Anders Granfelt Trafista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat