Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etlan Vihriälä: Kreikalle miljardeja väärin perustein

Vihriälän mukaan euroalue tarvitsee toimivan valtioiden velkajärjestelymenettelyn

Talous
 

Euroalueen johtajien päätös myöntää Kreikalle hätälainaa Euroopan vakausmekanismista EVM:stä tehtiin väärin perustein. Näin väittää Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

"EVM:n sääntöjen mukaan myöntämisen edellytys on, että tuki on välttämätöntä euroalueen ja sen jäsenvaltioiden rahoitusvakauden turvaamiseksi. Kreikan tukeminen ei täytä tätä ehtoa", Vihriälä sanoo.

Euroalueen valtioiden päämiehet päättivät elokuun puolivälissä myöntää Kreikalle kolmannen, 86 miljardin euron suuruisen hätälainan. Laina maksetaan kolme vuotta sitten perustetusta EVM:stä.

Vihriälän mukaan kesällä nähtiin selvästi, ettei Kreikka enää kykene uhkaamaan euroalueen vakautta. Markkinoilla muiden eurovaltioiden korot eivät juuri nousseet, vaikka Kreikan kriisi syveni.

"Myös [Kansainvälinen valuuttarahasto] IMF perusteli vaatimustaan Kreikan velkojen leikkauksesta juuri sillä, ettei se olisi vaarantanut muun euroalueen vakautta", Vihriälä sanoo.

Vihriälä on kirjoittanut Elinkeinoelämän valtuuskunnalle Evalle raportin Euroopan valuuttaunionin kehittämistarpeista. Vihriälän mukaan toimiva valuuttaunioni ei tarvitse täyttä fiskaaliunionia eli esimerkiksi yhteistä budjettipolitiikkaa.

Sen sijaan euroalue tarvitsee jo luotua vahvemmat järjestelyt euromaiden rahoitusvakaudesta huolehtimiseen. EVM ja Euroopan keskuspankki EKP ovat jo olemassa tätä tarkoitusta varten, mutta niiden toiminnan periaatteita pitäisi edelleen kehittää. Nykyisellään EVM:n päätöksenteko on Vihriälän mielestä liian hidasta.

Tukijärjestelmään pitäisi Vihriälän mielestä liittyä mekanismi valtioiden velkajärjestelyä varten. EVM:n tai EKP:n pitäisi myöntää lisälainaa ja tukea vain niin kauan kuin valtio on maksukykyinen eli sen voidaan kuvitella vielä selviytyvän veloistaan. Maksukyvyttömän valtion velat pitäisi sen sijaan pystyä järjestelemään uudelleen.

Jos järjestelymekanismista olisi olemassa selkeät säännöt ja kirjaukset, lainaa antavat tahot tietäisivät, että valtioiden rahoitukseen liittyy todellinen riski.

Myös pankkiunioni pitäisi saattaa loppuun, mikä Vihriälän mukaan edellyttäisi vielä puuttuvan osan eli yhteisvastuullisen talletussuojarahaston perustamista. Tätä Suomen pankkisektori ja poliitikot vastustavat tosin jyrkästi. Valmisteilla oleva pääomamarkkinaunioni voisi lisäksi hajauttaa yritysten omistusta ja luotonantoa koko valuuttaunionin alueella, mikä osaltaan hajauttaisi yhden valtion sisällä syntyneen kriisin vaikutuksia.

Samalla valtioiden ja pankkien välinen niin sanottu kohtalonyhteys pitäisi katkaista.

"Nykyisetkin pankkien vakavaraisuussäännöt rohkaisevat pankkeja sijoittamaan valtionlainoihin, kun asian pitäisi olla päinvastoin", Vihriälä sanoo.

Valtionlainat ovat uusissakin vakavaraisuussäännöissä pankeille riskittömiä saatavia. Näin ollen pankit voivat sijoittaa valtionlainoihin niiden todellisista riskeistä piittaamatta, ja valtioiden rahoitusongelmat vetävät pankit herkästi ongelmiin. Juuri näin kävi euroalueen rahoituskriisissä viisi vuotta sitten.

Vihriälän mielestä pankkien sijoituksia kotivaltionsa velkakirjoihin pitäisi tavalla tai toisella rajoittaa. Tämä voisi tapahtua korottamalla niiden riskipainoa vakavaraisuuslaskennassa.

Kreikan lepsusti perusteltu tukipäätös kuitenkin vetää uusilta rakenteilta ja säännöiltä pohjaa. Myös muista säännöistä on lipsuttu monta kertaa. Jäsenmaita on pelastettu, vaikka perussopimuksen mukaan näin ei saisi tehdä. Talouskurisäännöistä lipsutaan koko ajan.

"On oltava rehellisiä. Eurokriisissä on katastrofin estämiseksi turvauduttu yhteisvastuuseen tavalla, joka istuu huonosti perussopimuksen henkeen. Kreikkapäätös osoitti, että mihinkään mitä sovitaan, ei voida uskoa", Vihriälä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat