Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verottaja vie kuluttajalta halvan sähkön hyödyt

Kuluttajahinnat laskevat, mutta verottaja pitää huolen, että loppulasku pysyy ennallaan

Talous
 
Juha Metso
Espoon Laaksolahdessa asuva Katja Keränen iloitsee sähköenergian huokeasta hinnasta, mutta verojen osuuden kasvu sähkölaskussa huolestuttaa häntä.
Espoon Laaksolahdessa asuva Katja Keränen iloitsee sähköenergian huokeasta hinnasta, mutta verojen osuuden kasvu sähkölaskussa huolestuttaa häntä. Kuva: Juha Metso

Suomalainen sähkönkäyttäjä on viime aikoina saanut nauttia erikoisesta herkusta, halpenevista sähkön kuluttajahinnoista.

Sähköyhtiöt ovat alentaneet sähköenergian hintojaan, koska niiden omat, pohjoismaisiin tukkuhintoihin pohjautuvat hankintahinnat ovat alentuneet.

Kuluttajan kannalta juhlaa himmentää se, että valtio verottaa sähköä entistä tiukemmin, ja myös sähkön siirron hinnat ovat pikku hiljaa nousseet.

Lopputulos kuluttajan kannalta on, että sähkön kokonaislasku on pysytellyt jo usean vuoden ajan suunnilleen ennallaan.

Verokarhun kiristynyt ote loppulaskussa on siis nollautunut siitä syystä, että sähköyhtiöt saavat markkinoilta sähköä aiempaa halvemmalla, ja ne ovat myös kilpailun vuoksi halukkaita siirtämään etua asiakkaille.

Tässä tilanteessa etua saavat eniten asiakkaat, jotka kilpailuttavat yhtiötään ja valitsevat mahdollisimman suotuisan sopimustyypin. Lähes kaikilla sähkönmyyjillä on nykyään tarjolla useita eri sopimustyyppejä.

Kehityspäällikkö Katja Keränen, on kiinnittänyt huomiota sähkön viimeaikaiseen hintahuojennukseen. Hän asuu kymmenen vuotta vanhassa omakotitalossa Espoon Laaksolahdessa perheensä kanssa.

Keränen ei ehkä ole tyypillisin sähkön käyttäjä, sillä hän tarkkailee nykyisin aktiivisesti sähkön kulutusta ja hakee jatkuvasti tehokkuutta nostavia parannuksia lämmitysjärjestelmään.

Tarkkailu alkoi vahingosta viitisen vuotta sitten, kun sähkölämmityksen vesivaraussysteemiin tuli vika, joka nosti sähkönkulutuksen huippuun. Keränen alkoi etsiä tapoja alentaa sähkön tarvetta.

Säästöön hän on päässyt kahdella tapaa. Toinen on pari vuotta sitten asennettu ilmanlämpöpumppu.

Isompi merkitys lämmitysjärjestelmässä on kiertävän veden lämpötilan säätämisellä optimaaliseksi. Se ei saa olla liian kylmää, mutta ei liian kuumaakaan, koska tällöin sähköenergiaa on käytetty liikaa veden lämmitykseen.

"Tämä veden lämpötilan tarkkailu ja säätö on kaikkein tärkeintä. Eikä siihen riitä automaattinen ohjaus, vaan tarvitaan myös manuaalista säätöä", Katja Keränen sanoo.

Varaussäiliön vesi lämpenee yöaikaan, jolloin sähkön hinta on edullisimmillaan.

Säätämisellä ja uusilla laitteilla Keränen on saanut vähennettyä sähkön kulutusta kolmanneksen. Viisi vuotta sitten talo kulutti vuosittain sähköä noin 31 000 kilowattituntia, kun nyt menee enää noin 21 000 kilowattituntia. Kulutus on laskenut tasoon, joka on melko tyypillinen 150 neliön omakotitalolle.

Katja Keränen on uusilla laitteilla saanut vähennettyä sähkönkulutusta.
Katja Keränen on uusilla laitteilla saanut vähennettyä sähkönkulutusta.

Viimeisimpänä liikkeenään Keränen vaihtoi elokuussa Fortumin "toistaiseksi voimassa olevan" sopimuksen Pohjois-Karjalan sähköyhtiön pörssisähkösopimukseen. Hän laskee saavansa tällä muutoksella jopa 200 euron eli lähes kymmenen prosentin säästön vuodessa.

"Kilpailuttaminen selvästi kannattaa oloissa, joissa markkinahinnat ovat laskusuunnassa", Keränen arvioi.

Kerrostaloasukas, jonka vuosikulutus voi jäädä 2 000 kilowattituntiin, voi olla asiasta eri mieltä. Hyöty voi tällöin parhaimmillaankin jäädä muutamaan kymppiin.

Vaikka Keränen on tyytyväinen sähköenergian hinnan alenemiseen, häntä huolestuttaa se, että valtion ottamien verojen osuus kasvaa jatkuvasti sähkölaskussa.

"Eikä tähän näy loppua. Uuden hallituksen ohjelmakin lupaa taas kiristyvää."

Keräsen viimeisen 12 kuukauden aikana kertyneessä sähkölaskussa sähköenergian osuus on 42 prosenttia ja siirron osuus 18 prosenttia. Verojen, arvonlisäveron ja sähköveron osuus on jo 40 prosenttia.

Energiateollisuuden ET:n tilaston mukaan 15 vuotta sitten verojen osuus sähkölaskusta oli keskimäärin vain 26 prosenttia.

Sähkössä ollaan menossa hyvää vauhtia kohti bensiinin hintarakennetta, vaikka ihan siellä ei vielä olla.

Suomen omakotitaloliitossa työskentelevä Keränen sanoo törmänneensä kustannusnousun seurauksiin työssään.

"On ihmisiä, jotka ovat joutuneet luopumaan omakotiasumisesta, kun sähköverot ja kiinteistöverot ovat nousseet."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat