Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keinotimantit syntyvät viikoissa

Mikroaaltotimantit kelpaavat jo yhdysvaltalaisille. Halvat jalokivet ovat tulossa myös Suomeen.

Talous
 
Francois Lenoir REUTERS
Vasemmanpuolinen kivi on luonnontimantti ja oikeanpuolinen 0,41 karaatin synteettinen timantti. Synteettistä timanttia ei voi erottaa aidosta paljaalla silmällä. Jalokivet kuvattiin Antwerpenissä sijaitsevassa maailman suurimmassa timanttilaboratoriossa.
Vasemmanpuolinen kivi on luonnontimantti ja oikeanpuolinen 0,41 karaatin synteettinen timantti. Synteettistä timanttia ei voi erottaa aidosta paljaalla silmällä. Jalokivet kuvattiin Antwerpenissä sijaitsevassa maailman suurimmassa timanttilaboratoriossa. Kuva: Francois Lenoir REUTERS

Timanttien kauppa saattaa mullistua, kun korukiville on kaivosten lisäksi keksitty toinenkin lähde: laboratoriot.

Keinotekoisten timanttien valmistus on kovassa kasvussa, kun valmistusmenetelmät ovat kehittyneet. Suomalaisissa korukaupoissa synteettisiä timantteja ei juuri näe, mutta tulevaisuudessa vihkisormuksia saattaa koristaa luonnontimantin sijaan laboratoriossa valmistettu jalokivi.

"Ne tekevät tuloaan Suomeen", sanoo toimitusjohtaja Henrik Kihlman Suomen kultaseppien liitosta.

Luonnossa hiilen muuttuminen timantiksi vaatii ankarat olosuhteet. Timantit ovat syntyneet satojen miljoonien vuosien kuluessa kovassa paineessa syvällä maankuoren sisällä.

Laboratoriossa timantin valmistamiseen riittää muutama viikko.

Yhdysvaltalaisen Pure Grown Diamonds -yhtiön mukaan suurenkaan timantin valmistukseen ei kulu kuin 6–10 viikkoa. Korutimantteja valmistetaan yleensä menetelmällä, jossa hiiltä ja kaasuseosta kuumennetaan laboratoriossa plasmaksi mikroaalloilla.

Kymmenen viikon jälkeen seoksesta on kasvanut timantti, joka on koostumukseltaan samanlainen kuin luonnontimantti.

Maallikko ei voi huomata eroa luonnossa ja laboratoriossa syntyneiden timanttien välillä. Toimitusjohtaja Heikki Varonen helsinkiläisestä Kultasepänliike J. A. Tarkiaisesta kertoo, että asiantuntijakin tarvitsee mikroskoopin erottaakseen luonnontimantin ja synteettisen timantin.

Teollisuudessa keinotekoisten timanttien käyttö on yleistä, mutta koruissa ne ovat vielä harvinaisia. Yhdysvaltalaisen konsulttiyhtiön Frost & Sullivanin mukaan synteettisiä timantteja valmistettiin viime vuonna koruiksi vajaat 0,4 miljoonaa karaattia, kun kaivoksista kaivettiin noin 133 miljoonaa karaattia timantteja. Neljässä vuodessa synteettisten timanttien tuotanto Frost & Sullivanin mukaan yli viisinkertaistuu.

Karaatti on jalokivien painoyksikkö, joka on suuruudeltaan 0,2 grammaa.

Koostumukseltaan luonnon- ja laboratoriotimantti ovat samanlaisia, mutta hinnassa on iso ero. Varonen kertoo, että värittömän laboratoriotimantin hinta on noin puolet luonnontimantista, ja värillisissä timanteissa ero voi olla paljon suurempi. Hintaero ja yhdennäköisyys voivat houkuttaa vedätyksiin.

Suomalaiset kultakauppiaat ovat Kihlmanin mukaan sitoutuneet kertomaan, onko timantti luonnosta vai laboratoriosta, mutta käytettyjen korujen markkinoilla tai ulkomailla näin ei välttämättä käy.

Varonen kertoo eräästä asiakkaasta, joka oli tuonut myymälään näytille Dubaista ostamansa timantin. Varosen mukaan timantti oli keinotekoinen, vaikka kuluttaja oli kuvitellut ostaneensa luonnonkiven.

"Todistuksessa luki, että se oli synteettinen, mutta kuluttaja ei sitä osaa lukea", Varonen kertoo.

Synteettisiä timantteja valmistavat yhtiöt korostavat tuotteitaan eettisinä vaihtoehtoina. Pure Grown Diamonds -yhtiön mukaan sen tuotteet ovat ekologisia ja "vapaita konflikteista".

Synteettisten timanttien valmistus ei vaadi kaivosta, eikä niiden avulla voi rahoittaa sisällissotia. Luonnonkivien imagoa ovat nakertaneet "veritimantit" eli timantit, jotka ovat peräisin konfliktialueilta, kuten Angolasta ja Sierra Leonesta.

Kihlmanin mukaan timanttiteollisuus on tehnyt paljon töitä parantaakseen imagoaan ja timanttien tuotanto-olosuhteita. Kaivokset ovat merkittävä tulonlähde kehitysmaissa. Jos luonnontimantit eivät mene enää kaupaksi, kehitysmaiden tulot vähenevät.

Laboratoriotimantti on Yhdysvalloissa jo todellinen vaihtoehto luonnontimantille. Etenkin nuoret suhtautuvat avoimesti synteettisiin vaihtoehtoihin. Gemdex-konsulttiyhtiön kyselyssä vain 45 prosenttia 18–35-vuotiaista pohjoisamerikkalaisista piti luonnontimantteja parempina kuin synteettisiä timantteja.

Heikki Varosen mukaan Suomessa asiakkaat eivät vielä juuri kysele synteettisistä timanteista.

Miljardibisnestä pyörittävä timanttiteollisuus on herännyt synteettisten timanttien uhkaan.

Timanttikauppaa pitkään hallinnut yhtiö De Beers onnistui koukuttamaan kuluttajat ympäri maailmaa, vaikka vihkisormuksen kiiltävään kiveen saattoi upota monen kuukauden palkka. Advertising Age -julkaisu valitsi De Beersin sloganin "a diamond is forever" edellisen vuosisadan parhaaksi mainoslauseeksi.

Keväällä De Beers ja muut alan isot toimijat muodostivat järjestön, joka puolustaa luonnontimanttien lumoa.

"Meidän täytyy varmistaa, että timantit nähdään jatkossakin rakkauden ilmentyminä", kertoi De Beersin markkinointijohtaja Stephen Lussier uutistoimisto Bloombergille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat