Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hävittäjäkauppiaat solmivat kiivaasti suhteita Suomessa – nämä viisi hävittäjää kisaavat kymmenen miljardin euron kaupasta

Hävittäjähankinnoista kilpailevat asekauppiaat tarjoavat juuri sitä, mistä Suomi on valmis maksamaan. Suomen puolustusteollisuus odottaa, että rahaa virtaa myös vastakauppoihin.

Talous
 
Tällainen on F-35-monitoimihävittäjä
Tällainen on F-35-monitoimihävittäjä
Suomi aikoo korvata Hornet-hävittäjät uusilla monitoimihävittäjillä. Yksi vaihtoehto on yhdysvaltalainen F-35-hävittäjä, joka esitellään tällä videolla. Toimittaja ja editoija: Tomi Peurakoski HS, videomateriaali: Lockheed Martin.

Hävittäjäkauppa on aikamoista. Kyseessä ovat isot rahat ja intressit.

Kaupan ei ole vain lentävä alusta asejärjestelmille ja ohjelmistoille. Kyse on suorituskyvystä, huoltovarmuudesta, turvallisuuspoliittisesta asemasta ja liittolaisuudesta.

Ja tietenkin vastakaupoista.

Suomalainen puolustusteollisuus odottaa hävittäjähankinnan tuovan kansainvälisiä verkostoja, tuotekehitysrahaa ja työpaikkoja.

Hävittäjähankintaan kuuluva teollinen yhteistyö on alalle tuhannen taalan paikka, sanoo Suomen puolustus- ja ilmailuteollisuusyhdistyksen (PIA) pääsihteeri Tuija Karanko.

Siksi PIA kutsui Suomen hävittäjäkaupoista kiinnostuneita asevalmistajia esittäytymään virallisesti suomalaiselle puolustusteollisuudelle. Kaikki viisi yhtiötä tulivat perjantaiksi paikalle esittelemään yhteistyömallejaan.

Markus Jokela HS
Amerikkalaisen asevalmistajan Lockheed Martinin kansainvälinen myyntijohtaja Steve Over ja Pohjois-Euroopan kehitysjohtaja Yung Le vierailivat Suomessa tapaamassa suomalaisia puolustusteollisuuden yrityksiä. Kaksikko kauppaa Suomelle F-35-hävittäjiä.
Amerikkalaisen asevalmistajan Lockheed Martinin kansainvälinen myyntijohtaja Steve Over ja Pohjois-Euroopan kehitysjohtaja Yung Le vierailivat Suomessa tapaamassa suomalaisia puolustusteollisuuden yrityksiä. Kaksikko kauppaa Suomelle F-35-hävittäjiä.

Suomi pitää itseään taitavana asehankkijana. Mutta kokemus on kovaa myös myyjillä, kuten amerikkalaisilla Steve Overilla ja Yung Lellä.

Asejätti Lockheed Martinin kansainvälinen myyntijohtaja Over on uransa aikana myynyt F-16-hävittäjät Pakistaniin, Egyptiin, Marokkoon ja Taiwaniin. Australiaan hän myi F-35-hävittäjät.

Juuri niitä hän kauppaa myös Suomelle.

"Ne ovat ylivoimaisia. Meidän kohdallamme puhutaan globaalista ilmavoimasta ja vallasta, sillä maita neljästä maanosasta on jo sitoutunut tähän koneeseen."

Lockheed Martinin Pohjois-Euroopan kehitysjohtaja Le puolestaan on viettänyt paljon aikaa Tanskassa, joka päättää uudesta hävittäjästä lähiaikoina. Ennen Tanskaa Le myi F-35:t Israeliin, ja sitä ennen F-16:t Israeliin ja Etelä-Koreaan.

Over sanoo, että hänen työnään on auttaa eri maiden hallituksia turvaamaan kansakuntiensa tulevaisuutta.

"Toimitan turvallisuutta, ja otan tämän vastuun vakavasti. Ei tässä ole kyse vain diilistä ja rahan tekemisestä. Olemme yksi Yhdysvaltain hallituksen työkalu sen ulkopolitiikassa."

Suhteita on niin turvallisuuspoliittisia kuin kaupallisia.

"Kaikkiin ohjelmiimme kuuluu myös teollinen yhteistyö. Räätälöimme Suomelle, mitä se vain haluaa", Over sanoo.

Teollinen yhteistyö on sitä, mistä Hornet-hankinnan aikaan vielä puhuttiin kiertelemättä vastakauppoina. EU:n puolustusdirektiivi kieltää suorat vastakaupat.

Direktiivi sallii kuitenkin sen, että puolustusmateriaalihankintoihin liitetään erilaisia velvoitteita yhteistyöstä ostajamaan teollisuuden kanssa, mikäli kansallinen turvallisuus niin vaatii.

Ja vaatiihan se, sillä Suomi lähtee siitä, että hävittäjät pitää pystyä huoltamaan ja korjaamaan edes jollakin tavalla Suomessa vaikka keskellä kriisiä, sanoo Puolustusministeriön resurssipoliittista osastoa johtava ylijohtaja Jukka Juusti.

"Hornet-hankinnan aikaan vastakaupoilla myytiin paperikoneita ja laivoja ympäri maailmaa. Se aika on ohi. Nyt kauppojen täytyy liittyä suoraan hävittäjien huoltovarmuuteen ja Suomelle kriittiseen puolustusalaan."

Vastakauppojen ehdot toki täyttyvät, Juusti sanoo. Suomella on oltava oma kyky korjata ainakin osa hävittäjien vaurioista. Sen taas tekevät ilmavoimien strategiset kumppanit, siis yritykset, joista keskeisimpiä ovat nyt Patria ja Insta.

"Jos kriisitilanteessa tulee reikä siipeen, niin koneella pitää pystyä vielä operoimaan. Hajonnut moottori täytyy voida vähintäänkin vaihtaa Suomessa."

Markus Jokela HS
Suomen puolustus- ja ilmailuteollisuusyhdistyksen pääsihteeri Tuija Karanko emännöi perjantaina Tampereella Kokonaisturvallisuus-messuilla paitsi Suomen hävittäjähankinnoista kiinnostuneita asekauppiaita myös Suomessa olevia ulkovaltojen sotilasasiamiehiä.
Suomen puolustus- ja ilmailuteollisuusyhdistyksen pääsihteeri Tuija Karanko emännöi perjantaina Tampereella Kokonaisturvallisuus-messuilla paitsi Suomen hävittäjähankinnoista kiinnostuneita asekauppiaita myös Suomessa olevia ulkovaltojen sotilasasiamiehiä.

Teollinen yhteistyö ei olisi ongelma, jos Suomi hankkisi Gripen E/F -hävittäjät, sanoo ruotsalaisen Saabin teollisen yhteistyön johtaja Jonas Fröberg.

"Me tiedämme, miten Suomi operoi Horneteilla ja miten tärkeää oma huolto on Suomelle."

Saabin näkökulmasta hävittäjäkaupat Suomen kanssa olisivat poikkeukselliset juuri siksi, että suomalaisten ja ruotsalaisten ajatusmaailma on yhteneväinen.

"Viholliskuva on sama, samoin tapa operoida ilmassa. Ymmärrämme senkin, mitä tarkoittaa, jos varusmiehet osallistuvat koneiden huoltoon."

Kaikessa on aina kyse siitä, mitä asiakas haluaa, Saabin Fröberg vakuuttaa. Sama viesti on Eurofighterilla.

"Ymmärrämme hyvin, että Suomella on omat huoltovarmuuspainotuksensa", toteaa Suomen hävittäjähankkeesta vastaava Eurofighterin kehitysjohtaja Walter Mancini.

Myös yhdysvaltalaisille selvää, että suomalaiset ovat tosissaan vaatiessaan koneiden huoltoa ainakin osittain Suomeen.

"Geopoliittinen tilanteenne on varsin ainutlaatuinen", Lockheedin Le sanoo.

Amerikkalaiset olivat Patrian vieraina Jämsän Hallissa ja Nokian Linnavuoressa tutustumassa muun muassa Hornetien huoltoon. Asekauppias Le innostuu kehumaan Suomea.

"Vaikuttavaa."

Hän pani merkille, miten suoraviivaisia ja säästäväisiä suomalaiset ovat. "Ja tavoittelevat aina parasta mahdollista."

Parasta mahdollista – mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Sitä Suomi tavoittelee.

"Rahalla tosiaan saisi, mitä vain haluaisi", Juusti sanoo.

Hintalappu pelkille hävittäjille on 5–10 miljardia. Koneiden koko elinkaaren hinta on asia erikseen. Samoin se, kuinka paljon Suomi on valmis maksamaan siitä, että koneita huolletaan Suomessa.

Siitä päävastuu on varmasti jatkossakin Patrialla.

Patria on tilanteessa, jossa kaikki hävittäjäkauppiaat haluavat tehdä sen kanssa yhteistyötä. Myös puolustusministeriö käyttää sitä asiantuntijana hävittäjäkaupoissa, kun pohdinnassa on huoltovarmuus.

Hävittäjäkauppa on suuri mahdollisuus puolustusteollisuudelle, sanoo Patrian yrityssuunnittelu- ja markkinointijohtaja Jukka Holkeri.

"Investointi teolliseen yhteistyöhön maksaa itsensä taatusti takaisin", Holkeri sanoo.

Karanko toivoo, että teollinen yhteistyö painaisi merkittävästi hävittäjähankinnassa.

"Kyse ei ole mistään hyväntekeväisyydestä, vaan suomalaisfirmoilla on paljon annettavaa."

Hyväntekeväisyyttä teollinen yhteistyö ei todellakaan ole. Yhteistyö maksaa, sillä hävittäjäkauppias hinnoittelee vastakaupat kauppasummaan.

Vastakauppojen mittakaavan määrää maksaja.

Kyse on siitä, mitä Suomen hallitus on valmis maksamaan saadakseen hävittäjäkauppojen kylkiäisenä suomalaisyrityksille muitakin toimeksiantoja kuin vain hävittäjien perushuoltoon kuuluvia tehtäviä.

Jotain varmasti tuleekin, Juusti arvioi.

"Suomen pieni puolustusbudjetti saadaan paremmin riittämään sillä, että teemme järkeviä ratkaisuja, jotka tukevat myös puolustusteollisuutta."

Karangon mukaan Suomi ei saa nyt hukata tärkeää tilaisuutta.

"Yhtä lailla kuin on tyhmää maksaa liikaa, olisi tyhmää jättää tämä tilaisuus käyttämättä."

Karangon mukaan asekauppiaat kilpailevat juuri nyt puolustusteollisuuden huomiosta.

"Varoitan tekemästä mitään yksinoikeussopimuksia kenenkään kanssa, jottei pelaa itseään ulos."

Suomi korvaa käyttöikänsä päähän vuosina 2025–2030 tulevat F/A-18 Hornet -hävittäjät uusilla monitoimihävittäjillä.

Hävittäjien hankintaprosessi käynnistyy virallisesti lähiviikkoina. Tietopyyntövaihe alkaa ensi vuonna ja varsinaiset tarjouspyynnöt valmistajamaille lähtevät vuonna 2017.

Päätös siitä, mitä hävittäjiä ostetaan ja kuinka monta, jää seuraavalle hallitukselle. Päätös tehdään vuonna 2021.

Suomi valitsee hävittäjät käytännössä viidestä vaihtoehdosta.

Hävittäjiään Suomelle kauppaavat amerikkalainen Lockheed Martin (F-35 Lightning II -hävittäjä), ranskalainen Dassault (Rafale), ruotsalainen Saab (JAS 39 Gripen E/F NG), monikansallinen Eurofighter-ryhmä (Eurofighter Typhoon) ja amerikkalainen Boeing (F/A-18E/F Super Hornet).

Näiltä viideltä hävittäjävalmistajalta Suomi pyytää muun muassa hävittäjän suorituskykyyn, tekniikkaan, huoltoon, koko elinkaaren kustannuksiin ja esimerkiksi asejärjestelmien integrointiin liittyviä tietoja.

Hävittäjäkaupan rahoitus on auki, mutta hinnan arvioidaan olevan 5–10 miljardia euroa. Kokonaishinnan arvioihin vaikuttaa esimerkiksi se, millaista teollista yhteistyötä Suomi saa sidottua kauppaan.

Teollisella yhteistyöllä tarkoitetaan puolustushankintojen vastakauppoja, joissa esimerkiksi suomalainen puolustusteollisuus tekee yhteistyötä varsinaisen laitetoimittajan kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat