Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsänomistajille luvassa veronalennuksia

MTK ja teollisuus tyytyväisiä hallituksen metsälinjauksiin

Talous
 

Metsänomistajia edustava MTK ja puuta ostavien yhtiöiden etujärjestö Metsäteollisuus ry suhtautuvat myönteisesti keskustalaisten ministerien Kimmo Tiilikaisen ja Olli Rehnin ehdotukseen, jonka mukaan hallitus vauhdittaa metsätilojen sukupolvenvaihdoksia ja edistää yrittäjämäistä metsätaloutta.

Ministerit kertoivat hallituksen strategisista painopistealueista äskettäin.

MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen kehuu vuolaasti hallituksen linjaa. "Suhtaudumme erittäin positiivisesti, sillä tätä asiaa on yritetty ratkoa kymmeniä vuosia", hän sanoo.

Hakkaraisen mukaan aktiivisuus tarjota puuta katoaa, kun metsänomistaja on yli 75-vuotias. "Ja sitä porukkaa on paljon."

Metsäteollisuuden metsäjohtajan Tomi Salon mielestä ministereiden linjaus on hyvä alku toimenpiteiden sarjalle, joilla saadaan lisää raakapuuta markkinoille.

Hallitus tavoittelee 15 miljoonan puukuution lisätarjontaa kuluvalla hallituskaudella.

"Tiedämme, että jo tehdyt investoinnit kasvattavat kysyntää kymmenen miljoonaa kuutiota kahden vuoden aikana. Olemme lähellä kestäviä hakkuumahdollisuuksia, joten haaste on erittäin suuri. Keinovalikoimaa pitää vahvistaa, jotta markkinoiden piiriin tulisi lisää metsänomistajia", Salo sanoo.

Metsätilan keskikoon kasvattamisesta on puhuttu pitkään, ja siitä on valmistunut monia selvityksiä, työryhmien raportteja ja ehdotuksia. Keinot ovat olemassa, mutta ne ovat muuttuneet verkkaisesti toimenpiteiksi.

Suomen metsätalouden ongelma on, että metsäomistajat ovat iäkkäitä – keski-ikä on 62 vuotta – ja tilat ovat melko pieniä. Tilan keskikoko on 30 hehtaaria ja perinnön saaja on 52-vuotias.

Suurin osa metsätiloista peritään. Suomessa on runsaat 300 000 kaupallisesti merkittävää metsätilaa, ja vapaille markkinoille tulee vuosittain myyntiin vain 4 000 tilaa.

Kun tilat ovat pieniä ja omistajat iäkkäitä, metsänomistaminen on enemmän harrastelua kuin elinkeinotoimintaa. Keskivertometsänomistajille ei ole tarvetta myydä raakapuuta säännöllisesti.

Työryhmien raporteissa tärkeimmäksi keinoksi on mainittu perintö- ja lahjaveron huojennus, kun metsätila siirtyy sukupolvelta toiselle.

Verotuksellisesti metsänomistus on nyt sijoitustoimintaa, jolloin metsäomaisuuden luovutus oikeuttaa huojennukseen vain poikkeustapauksissa. Neljä viidesosaa metsänomistajista on huojennusta vailla.

Maatalouden sukupolvenvaihdoksissa huojennus on ollut voimassa jo pitkään.

Maa- ja metsätalousministeriön asettama työryhmä on arvioinut, että huojennus lisäisi puun tarjontaa parilla miljoonalla kuutiolla vuodessa.

Se kasvattaisi valtion raakapuun myyntiverotuloja ja korvaisi valtion menetykset perintö- ja lahjaverojen huojennuksista.

Tilakoko voisi kasvaa, jos metsätiloja tulisi vapaille markkinoille nykyistä enemmän myyntiin. Se olisi mahdollista, jos metsätilan myyntivoittoverolle tulisi huojennuksia.

Vuosikymmenen alussa työryhmä ehdotti, että ei-lähisukulaisten tilakaupoissa niin sanottu hankintameno-olettama nostettaisiin 80 prosenttiin.

Se tarkoittaa, että myyntivoittoveroa maksettaisiin vain 20 prosentista kauppahinnasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat