Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaasalainen Tove Bångstad ohjaa Euroopan suurimman varainhoitojan sijoituksia – "Koko syksy tulee olemaan töyssyistä"

Talous
 
Jukka Gröndahl HS
Tove Bångstad johtaa Amundin Pohjoismaiden liiketoimintaa. Amundi on kasvanut Euroopan suurimmaksi varainhoitotaloksi.
Tove Bångstad johtaa Amundin Pohjoismaiden liiketoimintaa. Amundi on kasvanut Euroopan suurimmaksi varainhoitotaloksi. Kuva: Jukka Gröndahl HS

"Useimmilla ihmisillä on riittävästi tekemistä työssä, perheessä ja lasten asioissa. Jos ei ole kauhean kiinnostunut sijoitusasioista, ne päätökset kannattaa jättää asiantuntijoille", Tove Bångstad sanoo.

Sen tarkempaa neuvoa ammatikseen muiden varoja sijoittavalta Bångstadilta ei tipu. Hän on viime keväästä asti johtanut maailman kymmenenneksi suurimman varainhoitajan, ranskalaisen Amundin Pohjoismaiden liiketoimia.

Kuka

Tove Bångstad

 Syntynyt 1961

 Ylioppilas Vasa Övningsskola 1980

 Liikkeenjohdon ja laskentatoimen opintoja Tukholman yliopistossa, MBA Warwickin yliopistossa 2006

 Ruotsin sydän- ja keuhkosäätiössä eri tehtävissä 1988–2004

 Varainhoidon johtotehtävissä SEB-pankissa, Avivassa ja Credit Suissessa 2004–2014

 Nykyään Amundin Pohjoismaiden liiketoiminnan johtaja

Amundi myy rahastojaan ja muita varainhoitotuotteitaan Pohjoismaissa vain institutionaalisille sijoittajille eli eläkeyhtiöille, pankeille ja vakuutusyhtiöille. Pankkien tuotteiden kautta niitä voi päätyä tavallisen kuluttajankin sijoitussalkkuun.

Suurten eläkeyhtiöiden Suomi on varainhoitajille tärkeä markkina. Bångstadin mukaan eläkeyhtiöt ovat Suomessa myös siinä mielessä kiinnostavia asiakkaita, että ne ovat valmiita kokeilemaan uusia asioita.

"Jos joku asia on heistä kiinnostava, päätökset saadaan tehtyä nopeasti. Ruotsalaisissa eläkerahastoissa sijoituspäätökset menevät moninaisten komiteoiden ja kokousten käsittelyyn", hän sanoo.

Eläkerahastojen asiantuntemusta Bångstad kehuu niin Ruotsissa kuin Suomessa. Ne ovat pärjänneet toistaiseksi hyvin vaikeissa markkinaoloissa.

Ruotsalaiset saivat 17 vuotta sitten mahdollisuuden sijoittaa osan lakisääteisestä eläkemaksusta itse. Kansalaiset eivät kuitenkaan ole saaneet rahoilleen vanhoja eläkerahastoja parempaa tuottoa.

"Hyvin pieni osa on sijoittanut osuuden itse. Jos ei tee mitään, varat menevät AP7-rahastoon, joka on saanut niille aika hyvän tuoton", Bångstad sanoo.

Alkuinnostuksessa moni ruotsalainen sijoitti varansa it-osakkeisiin 90-luvun loppupuolella. It-kuplan puhjettua suuri osa varoista hävisi.

"Ne sijoitukset odottavat yhä niissä osakkeissa."

Bångstad on kotoisin Vaasasta. Hän lähti ylioppilaskirjoitusten jälkeen jo 35 vuotta sitten ulkomaille opiskelemaan kieliä. Palattuaan hän ei osannut enää asettua Vaasaan, vaan muutti Pohjanlahden yli Uumajaan ja sitten Tukholmaan.

Suomen kieli on painunut niin taka-alalle, että haastattelukielenä on englanti.

Bångstad teki pitkän uran Ruotsin sydän- ja keuhkosäätiössä, missä hän katsoi varainhoitoalaa asiakkaan näkökulmasta.

"Suoritin MBA-tutkinnon Warwickin yliopistossa Britanniassa. Kurssikaverini oli töissä SEB-pankissa, ja kertoi, että siellä olisi minulle sopiva tehtävä", Bångstad sanoo.

Sen jälkeen hän toimi varainhoidon johtotehtävissä eri pankeissa, kunnes päätyi Amundiin.

Amundi syntyi viisi vuotta sitten, kun ranskalaiset pankit Crédit Agricole ja Société Générale yhdistivät varainhoitotoimintonsa. Pääomistajat ovat ilmoittaneet suunnittelevansa Amundin listaamista Pariisin pörssiin. Crédit Agricole jäisi silti todennäköisesti enemmistöomistajaksi.

Amundissa hoidettavaa varallisuutta on jo 954 miljardia euroa, jolla yritys on noussut Euroopan suurimmaksi varainhoitajaksi. Summa on viisinkertainen verrattuna Suomen kaikkien eläkerahastojen noin 180 miljardin euron varoihin.

Neuvoille on nyt sijoitusmarkkinoilla kysyntää.

Osakemarkkinat heiluvat hermostuneesti ja matalat korot aiheuttavat vaikeuksia erityisesti takuutuottoja tarjoaville henkivakuutusyhtiöille. Ruotsissa ja Tanskassa keskuspankin ohjauskorot ovat jopa miinuksen puolella.

"Koko syksy tulee olemaan töyssyistä. On hyvin outo tilanne, että osakemarkkinat ovat niin riippuvaisia keskuspankkien toimista", Bångstad sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat