Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistojen ylijäämä kutistui hieman

Liikevaihto on laskenut jo parina vuotena indeksien jäädytysten takia

Talous
 

Yliopistojen yhteenlaskettu liikevaihto ja ylijäämä kutistuivat hieman viime vuonna. Ylijäämää kirjattiin nyt 92 miljoonaa euroa, kun edellisenä vuonna summa ylsi 119 miljoonaan euroon. Valtaosa ylijäämistä koostui tuloksellisesta sijoitustoiminnasta.

Yliopistojen tilinpäätöksiä analysoi tutkijatohtori Antti Fredriksson Turun yliopiston kauppakorkeakoulusta tuoreessa Acatiimi-lehdessä.

Fredriksson on tarkastellut yliopistojen taloutta myös viisivuotiskaudella eli vuodesta 2010, jolloin uusi laki teki niistä taloudellisesti itsenäisempiä, joskin pääosa rahoituksesta tulee yhä valtiolta.

Viisivuotiskaudella yliopistojen liikevaihto kasvoi keskimäärin 1,5 prosenttia vuodessa, mutta osin valtionrahoituksen indeksikorotusten jäädytysten ja leikkausten takia se on parina viime vuotena laskenut.

Opetus- ja tutkimushenkilöstön määrä on viidessä vuodessa vähentynyt 460 henkilötyövuoden verran ja muu henkilökunta 315:llä.

Viime vuonna liikevaihtoa kasvattivat vain Helsingin ja Vaasan yliopistot sekä ruotsinkielinen Hanken.

Suhteellisesti eniten liikevaihto väheni Aalto-yliopistossa, kun valtionrahoitus supistui.

Samanaikaisesti kustannukset eivät supistuneet vastaavasti, joten varsinaisen toiminnan alijäämä oli viime vuonna 11 miljoonaa euroa, kun se edellisvuonna oli vain kaksi miljoonaa.

Sijoitustuotot nostivat silti Aallon ylijäämän 33 miljoonaan euroon, joka on samaa luokkaa kuin Helsingin yliopistolla.

Alijäämäisiä tuloksia näyttivät Taideyliopisto ja turkulaisyliopistot.

Fredriksson huomauttaa, että toisinaan tilikauden tulos voi olla harkitusti alijäämäinen eri syistä. Viiden vuoden aikana kuitenkin kaikkien yliopistojen tulos on ollut keskimäärin ylijäämäinen.

Tutkintojen määrä kasvoi viime vuonna kolmisen prosenttia edellisvuodesta.

Henkilötyövuosiin suhteutettuna eniten tutkintomäärä kasvoi Hankenilla. Eniten tutkintoja suhteessa liikevaihtoon tuotti Åbo Akademi.

Julkaisuja tuli viime vuonna vajaan prosentin verran enemmän kuin vuonna 2013. Kun lukemaa verrataan liikevaihdon ja henkilöstön kehitykseen, voidaan päätellä, että julkaisuja tehdään entistä tehokkaammin.

Tieteellisissä aikakauslehdissä julkaistuja vertaisarvioituja artikkeleita suhteessa henkilötyövuosiin tuotti eniten Turun yliopisto ja vähiten Lapin ja Vaasan yliopistot.

Kun otetaan huomioon muunkin tyyppiset julkaisut, ylsi Lapin yliopistokin kärkikolmikkoon, kun ensimmäisenä yhä oli Turun yliopisto ja toisena Helsingin yliopisto.

Fredriksson päättelee tutkinto- ja julkaisuluvuista sen, että yliopistojen voimavarat ovat alkaneet mennä yhä enemmän opetukseen. Kun opetusta joudutaan säästöjen takia hoitamaan vähemmällä väellä, tutkimukseen ei jää yhtä paljon aikaa kuin ennen.

Oikaisu 8.9. Jutun yhteydessä julkaistu grafiikka kuvaa yliopistojen liikevaihdon muutosta, ei yli- tai alijäämiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat