Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiistelty pato sai rahaa Suomen kehitysyhteistyörahastolta

Valtion kasvavan kehitysrahoitusyhtiön sijoituksista ja hankkeista on vaikea saada tietoa

Talous
 
Alany
Nam Ngumin tekojärvi syntyi 1970-luvulla Mekong-joen sivu-uomaan rakennetun padon seurauksena (kuvassa oikealla). Valtion omistama kehitystyörahasto Finnfund on tukenut sijoituksillaan toisen, 35 kilometrin päässä sijaitsevan padon rakentamista.
Nam Ngumin tekojärvi syntyi 1970-luvulla Mekong-joen sivu-uomaan rakennetun padon seurauksena (kuvassa oikealla). Valtion omistama kehitystyörahasto Finnfund on tukenut sijoituksillaan toisen, 35 kilometrin päässä sijaitsevan padon rakentamista. Kuva: Alany

Suomen valtion Finnfund-rahasto on sijoittanut patoon, jonka on pelätty aiheuttavan pysyviä ympäristöhaittoja Laosissa Kaakkois-Aasiassa.

Finnfund nousi huomion kohteeksi keväällä, kun hallitus kertoi pääomittavansa rahastoa ensi vuonna 130 miljoonalla eurolla. Samanaikaisesti kehitysapujärjestöjen rahoitusta supistetaan merkittävästi.

Toisin kuin monet kehitysyhteistyöjärjestöt, Finnfund ei anna kohteille vastikkeetonta rahaa, vaan investointilainoja tai oman pääoman ehtoista riskirahoitusta.

Finnfund ei erittele julkisesti, kuinka rahat sijoituskohteissa käytetään. Toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemen mukaan kyse on liikesalaisuudesta.

"Haemme tapaa, jolla näistä voisi kertoa avoimemmin. Olemme rahoituslaitos, joka noudattaa alan pelisääntöjä. Rahoitusalalla asiakas yleensä tiedottaa hankkeistaan, rahoittaja ei."

Vuosikertomuksensa mukaan Finnfund on sijoittanut vietnamilaisen yhtiön hallinnoimaan Mekong Brahmaputra Clean Development Fund -rahastoon, jonka sijoituksia on päätynyt laosilaiseen Nam Ngum 2 -vesivoimalaitokseen.

Puhtaan teknologian käyttöä edistävä Mekong Brahmaputra on rekisteröity Kanaalisaarille Guernseylle, joka joutui kesällä EU:n "veroparatiisilistalle". Listalle päätyvät maat ja alueet, jotka vastustavat läpinäkyvyyttä ja vaikeuttavat kansainvälistä yhteistyötä verotuksessa.

Yritystoiminnan vaikutuksia kartoittava Environmental Justice Atlas -hanke kertoo, että 17 vähemmistökylää ja 6 100 ihmistä on pakkosiirretty muualle Nam Ngum 2 -padon rakentamisen aikana. Riskinä on, että pato muuttaa pysyvästi jokialueen ekosysteemiä ja vaikuttaa alueen pääelinkeinoihin: maatalouteen ja kalastukseen.

Ympäristöjärjestö International Riversin mukaan alue on sotilastarkkailussa, eikä ole varmaa, ovatko siirretyt asukkaat saaneet korvauksia.

"Alueelle pääsyyn tarvitaan Laosin hallituksen lupa. Luvan kanssakin työtä seuraisi hallituksen nimeämä tarkkailija", järjestön Laosin koordinaattori Tanya Lee kertoo.

Finnfundin Kangasniemi ei vastaa suoraan kysymykseen siitä, onko yhtiö ollut tietoinen pakkosiirroista ja mahdollisista ympäristövaikutuksista.

"Tietysti olemme olleet tietoisia, että Mekong-jokialueen voimalaitoshankkeet ovat kiistanalaisia. Rahoitamme uusia voimaloita vain, jos ne tehdään tiukkojen standardien mukaan. Vanhoissa voimaloissa taas on tehty monia parannuksia esimerkiksi patoturvallisuuteen ja yhteistyöhön paikallisyhteisöjen kanssa", Kangasniemi sanoo.

Fakta

Kehitysmaiden rahoittaja kasvaa

 Teollisen yhteistyön rahasto Finnfund nousi otsikoihin keväällä, kun hallitus linjasi, että Finnfundin rahoitusta kasvatetaan samalla kun kehitysavusta leikataan.

 Vuonna 1980 perustettu rahasto tarjoaa investointilainoja ja riskipääomaa yritysten hankkeisiin kehitysmaissa ja Venäjällä.

 Hankkeiden pitää edistää hallituksen kehitysyhteistyön tavoitteita, kuten demokratiaa, ihmisoikeuksia ja kestävää energiantuotantoa.

 Finnfund on mukana 160 hankkeessa.

 Finnfund kertoo verkkosivuillaan, että myönteiset ympäristövaikutukset ovat yksi sijoituskriteeri kaupallisen kannattavuuden lisäksi.

 Suomalaisyritykset ovat olleet mukana erityisesti Kiinaan, Venäjälle ja Intiaan suuntautuneissa hankkeissa.

 Finnfundin omistavat Suomen valtio (93%), Finnvera (6,9%) ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK (0,1%).

Hänen tiedossaan ei ole, että Finnfundin toiminnasta olisi syntynyt ympäristöhaittoja. Sosiaalisten vaikutusten osalta hän epäröi. Finnfund edellyttää yrityksiä kuuntelemaan asukkaita hankkeissa, joilla on merkittäviä vaikutuksia paikallisyhteisöön.

"Se ei silti tarkoita missään maassa sitä, ettei kenenkään maata koskaan lunastettaisi."

Samalla kun valtion omistama Finnfund on sijoittanut kiisteltyyn patoon, Suomi on rahoittanut ja tukenut Mekong-alueen suojelua ja kestävää kehitystä. Vuosien 2011–2014 aikana valtio tuki Mekongin jokikomissiota 12 miljoonalla eurolla.

Finnfund raportoi niukasti etenkin sijoituskohteidensa tuloksista ja kehitysyhteistyön tavoitteiden etenemisestä. Vuosikertomuksissaan Finnfund kertoo vain muutamien kymmenien hankkeiden tuloksista, kun hankkeita on noin 160.

"Kun olemme kirjoittaneet hankekertomuksia ja laittaneet niitä nettisivuille, median kiinnostus on ollut vähäistä. Nyt tähän täytyy panostaa", Kangasniemi toteaa.

Yksityiskohtia ei tiedä edes Finnfundin hallintoneuvosto. Neuvoston jäsenistä enemmistö on kansanedustajia.

Valtiolta avustusta saaneiden järjestöjen on valvottava kehitystavoitteiden toteutumista ja raportoitava niistä.

Ulkoministeriö on arvostellut Finnfundia arvioinnin puutteista. Vuoden 2011 Finnish Aid for Trade -raportin mukaan Finnfundin alainen Finnpartnership-ohjelma ei seuraa tarpeeksi kehitysvaikutuksia. Raportti moitti myös, ettei Finnfund ole huomioinut ympäristöriskejä tarpeeksi kaikissa sijoituksissaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat