Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako syödä? Miten usein?

Talous
 
Helsingin Sanomat

Ahven WWF:n kalaopas kehottaa suosimaan Suomen sisävesiltä ja rannikolta pyydettyä ahventa. Kannat ovat elinvoimaisia.

 

Hauki Kaupallinen kalastus ei vaaranna kotimaisia haukikantoja. WWF:n mukaan hauen käyttöä ruokakalana pitäisi lisätä. Terveyssyistä lasten, nuorten ja hedelmällisessä iässä olevien ei pitäisi syödä haukea useammin kuin 1-2 kertaa kuussa. Raskaana olevien ja imettävien äitien ei pitäisi syödä haukea lainkaan.

 

Kirjolohi (kotimainen, kasvatettu) Suomessa kirjolohen kasvatuksen ympäristövaikutuksia on vähennetty tuntuvasti. WWF suosittelee kotimaista kirjolohta ruokapöytään.

 

Norjan lohi (kasvatettu) WWF kehottaa harkitsemaan Norjassa kasvatetun lohen ostamista. Kasvatus aiheuttaa pistekuormitusta mereen. Kasvatuksessa myös kuluu rehukalaa enemmän, kuin viljely tuottaa ihmiselle kelpaavaa ravintoa.

 

Ruijanpallas Pohjois-Atlantilta pyydettyä ruijanpallasta kannattaa välttää ja Pohjois-Norjan rannikolta pyydettyä ostaa harkiten. Ruijanpallas on ylikalastettu laji. Tosin Pohjois-Norjan rannikolla kannat ovat elpymässä.

 

Siika Suomen sisävesissä kasvanutta ja kiertovesikasvatettua siikaa voi syödä huoletta. Suomen merialueelta pyydetyn siian ja verkkoaltaissa kasvatetun siian ostamista pitäisi WWF:n mukaan harkita. Sisävesien vähäinen kaupallinen kalastus ei vaaranna siikakantoja. Merialueen siikasaaliista suurin osa on uhanalaista vaellussiikaa. Siian kassi- ja allaskasvatuksella on ympäristölle negatiivisia vaikutuksia.

 

Silakka Selkämeren silakkakannat ovat nyt ennätyssuuria. Silakkaa voisi syödä WWF:n mukaan enemmänkin. Terveyssyistä lasten, nuorten ja hedelmällisessä iässä olevien ei pitäisi syödä isoa perkaamattomana yli 17-senttistä silakkaa useammin kuin 1–2 kertaa kuussa.

 

Tonnikala Tonnikalalajeja on useita. Sinievätonnikalojen kannat ovat romahtaneet, ja lajin syömistä pitäisi välttää. Myös valkotonnikalan ja keltaevätonnikalan kannoista monet ovat liikakalastettuja tai kalastus on kestävyyden rajoilla. Kaupan on myös MSC-merkittyä valko- ja keltaevätonnikalaa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee syömään kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Eri kalalajeja olisi hyvä syödä vaihtelevasti.

 

Lähteet: Evira, WWF:n kalaopas

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat